Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Jan-Erik Østlie
Hauglie ble presset i Stortinget om Aleris-saken: – Gir regjeringens ideologi den tryggheten pasientene trenger?
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ble presset om Aleris-saken i spørretimen på Stortinget onsdag. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville ha svar på om statsråden ser utfordringer ved bruken av selvstendig næringsdrivende i omsorgstjenestene.
tori@lomedia.no
– Gir dette etter regjeringens ideologi den trygghet for kvalitet og kontinuitet som pasienter, barn og pårørende trenger?, spurte Per Olaf Lundteigen (Sp).
Han understreket at Aleris er et stort konsern med flere tusen ansatte, og trakk fram rettssaken hvor 24 konsulenter som har stått som selvstendig næringsdrivende, nå krever å bli ansett som fast ansatte i Aleris. Rettssaken startet i Oslo Tingrett mandag denne uka, og vil gå over tre måneder.
LO stiller som partshjelper for de 24 konsulentene, men NHO stiller ikke opp tilsvarende for sin medlemsbedrift, påpekte Lundteigen.
• Nå starter rettssaken mot Aleris: – Vi er rettsløse som oppdragstakere
Hauglie: – Faste ansettelser skal være hovedregelen
Hauglie ønsket ikke å gå inn på Aleris’ bruk av selvstendig næringsdrivende konsulenter, men slo fast at faste ansettelser skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv.
– Arbeidsgivere skal ikke kunne omgå sine forpliktelser ved å organisere virksomheten annerledes. Man kan ikke bruke selvstendig næringsdrivende dersom personens arbeid og karakter i realiteten er å defineres som en fast ansatt. I Aleris sitt tilfelle så får vi det avklart i løpet av noen måneder, svarte Hauglie.
Hun var likevel tydelig på at det kan være gode grunner til å bruke selvstendig næringsdrivende, og pekte på kommunenes oppfølgingsansvar.
– På generelt grunnlag mener jeg at private aktører er viktig for norsk velferd, men det er også viktig at det offentlige som kjøper tjenestene er tydelige på hva slags kvalitet tjenestene skal ha, og at bestillerne følger opp kontraktene, sa Hauglie.
Moxnes: – Sosial dumping
Eigil Knutsen (Ap) ville også ha svar fra arbeidsministeren på om hun ser utfordringer ved at selskaper i den offentlig finansierte velferden organiserer seg med enkeltmannsforetak.
Han trakk fra skrekkeksempler fra timelistene til konsulentene, omtalt i Dagbladet. Én konsulent hadde bare to netter hvile i løpet av en uke på jobb. En annen sto tre uker på jobb med 14-timers arbeidsdager.
Også Bjørnar Moxnes dro fra Aleris-rettssaken i sitt spørsmål, og karakteriserte selskapets praksis som sosial dumping.
Før rettssaken startet sa Fagforbundets leder Mette Nord til FriFagbevegelse at dette er den største og viktigste arbeidsrettssaken på flere år. Senterpartiet er enig med Nord, erklærte Lundteigen fra talerstolen på Stortinget.
– Realiteten er at Aleris sin driftsmodell kjennetegnes ved at folk formelt er selvstendig næringsdrivende, mens de reelt er lønnsmottakere. Aleris gjør dette fordi det er billigere for selskapet, og arbeidsmiljølovens viktige bestemmelser gjelder ikke for selvstendig næringsdrivende, sa Lundteigen.
Aleris-saken
* 24 tidligere og nåværende selvstendig næringsdrivende konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI for å kreve å bli ansett som fast ansatte.
* De krever også i gjennomsnitt 1,3 millioner hver i etterbetaling for overtidstillegg, feriepenger og pensjon de mener at de har gått glipp av som konsulenter.
* Fagforbundet er partshjelper i saken.
* Aleris mener at konsulentpraksisen har vært innenfor lovverket, og at de 24 selv har ønsket eller akseptert disse betingelsene i sine oppdragsavtaler.
* Rettssaken startet i Oslo Tingrett mandag denne uka, og vil gå fram til 4. april.
Aleris-saken
* 24 tidligere og nåværende selvstendig næringsdrivende konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI for å kreve å bli ansett som fast ansatte.
* De krever også i gjennomsnitt 1,3 millioner hver i etterbetaling for overtidstillegg, feriepenger og pensjon de mener at de har gått glipp av som konsulenter.
* Fagforbundet er partshjelper i saken.
* Aleris mener at konsulentpraksisen har vært innenfor lovverket, og at de 24 selv har ønsket eller akseptert disse betingelsene i sine oppdragsavtaler.
* Rettssaken startet i Oslo Tingrett mandag denne uka, og vil gå fram til 4. april.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim