JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hun spurte Erna om utskjelling av hovedtillitsvalgt – fikk ikke svar

Sandra Borch aksepterer ikke at statsministeren lar forsvarsministeren selv svare for holdningen overfor tillitsvalgte.
Sandra Borch (Sp) aksepterer ikke at statsministeren lar være å svare på spørsmålet hennes.

Sandra Borch (Sp) aksepterer ikke at statsministeren lar være å svare på spørsmålet hennes.

Sissel M. Rasmussen (arkivfoto)

helge@lomedia.no

– Når jeg stiller spørsmål til regjeringssjefen aksepterer jeg ikke at hun sender spørsmålet videre til statsråden gang etter gang. Det er beklagelig, både overfor den tillitsvalgte, og for tillitsvalgte generelt. Derfor stiller jeg spørsmålet til statsministeren enda en gang, sier Sandra Borch (Sp) til FriFagbevegelse.

• Forsvarsministeren skjelte ut hovedtillitsvalgt på TV. Nå må Erna Solberg svare for oppførselen

Klokere hoder

Bakgrunnen for det hele er episoden hvor forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) skjelte ut hovedtillitsvalgt for Hæren, Pål B. Nygaard i Norges Offisersforbund, direkte på TV2.

Nygaard rettet kritikk mot regjeringen for å bestille store investeringer i framtiden og dytte driftskostnadene over til senere regjeringer. Så svarte forsvarsministeren:

– Jeg skal i alle fall sørge for at vi har klokere hoder enn hovedtillitsvalgt i Hæren når vi skal gjøre de innkjøpene. Det hører jeg nå, sa han.

– Hadde en slik oppførsel spilt seg ut i næringslivet ville det fått konsekvenser, mener Sandra Borch, som sporenstreks sendte et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg om hendelsen.

– Kan statsministeren redegjøre for holdningen regjeringen har til hovedtillitsvalgte i Forsvaret, var ordlyden.

Og:

– Mener statsministeren dette er tillitsskapende oppførsel fra en statsråd og er det akseptabelt for en statsråd å omtale tillitsvalgte innen andre sektorer på en slik måte.

Men svaret kom altså ikke. Det ble sendt videre til mannen som sto for utskjellingen.

Organisert arbeidsliv

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen innrømmer i sitt svar at han kunne og burde ha formulert seg annerledes overfor den tillitsvalgte.

– Regjeringen anser det som viktig å legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende trepartssamarbeid. Medbestemmelse og samhandling med tillitsvalgte er ett av momentene som regjeringen mener arbeidsgivere skal legge til rette for, og som bidrar til å fremme demokrati i arbeidslivet.

– I staten har man gjennom hovedavtalen regulert hvordan partssamarbeidet skal virke. Hovedavtalen skal være et redskap for omstilling, effektivisering og fornying av statlig sektor. Jeg legger stor vekt på den rollen de tillitsvalgte har i forsvarssektoren, og deres betydning for å gjennomføre endringsprosesser, i et godt partssamarbeid, svarer han.

Warning
Annonse
Annonse