JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva er god industripolitikk? Den nye Industriaksjonen skal finne svaret

Industriaksjonen som skal ha sitt kontor i Oslo skal øke forståelsen blant folk flest og beslutningstakere av industriens betydning for innovasjon, verdiskaping og sysselsetting i Norge. Store deler av fagbevegelsen er med.
NNN: Ann Kristin Kvaløsund representerte matindustrien, en industri som vi etter hennes mening bør ha mye mer av her i landet.

NNN: Ann Kristin Kvaløsund representerte matindustrien, en industri som vi etter hennes mening bør ha mye mer av her i landet.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Det er verdiskapingen av landets naturressurser som er grunnlaget for velferden vår, sa Jan Davidsen, mangeårig leder av Kommuneforbundet og Fagforbundet – nå leder av Pensjonistforbundet.

Han satte tonen da Indusstriaksjonen ble etablert i Bergen i går.

Industri mer enn tungindustri

Stiftelsesmøtet samlet om lag 75 deltakere fra ulike fagforbund og foreninger – også utenfor LO. Norsk- Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) var godt representert med 12 deltakere. En av disse var Ann Kristin Kvaløsund fra Nortura Tønsberg.

– Jeg er her fordi næringsmiddelindustrien må være en naturlig del av denne aksjonen. Vi er viktige, ikke minst i et folkehelseperspektiv. Jeg deltar her for å markere at det vi i NNN holder på med også er industri. Industri er mer enn tungindustri, sier hun.

Industriarbeidere starter aksjon for mer handlekraftig industripolitikk

Mer norsk, mindre import

Kvaløsund forteller at antibiotikabruken i utenlandsk landbruk skremmer henne. Og folk flest er ikke klar over dette som er en grunn til at norskprodusert mat handler om mer enn bare å skape arbeidsplasser. Sjøl om det sjølsagt også er viktig.

– Vi bør produsere mye mer norsk mat, og samtidig få importen ned, sier hun og tenker ikke på noen spesielle produkter vi bør slutte å produsere, hun uttaler seg mer på et generelt grunnlag.

– Vi er det eneste landet i Europa som ikke har salmonella i eggene våre: Dette tenker ikke folk på fordi de ikke vet det: Jeg syns vi er for opptatte av sukker og alkohol her til lands, men for lite av den generelle folkehelsa, sier hun.

Ikke erstatning, men tillegg

– Det er blitt sagt på denne industriaksjonskonferansen at dette ikke må bli en erstatning for det arbeidet som gjøres i de ulike industriforbundene – hva syns du?

– Jeg er enig i det, denne aksjonen må snarere være et tillegg til forbundsarbeidet.

– Hva tror du forbundet sentralt mener om at dere representerer NNN her?

– Vi startet diskusjonen om å delta her på vår temakonferanse i november i fjor. Tror NNN-ledelsen bør være stolte over at det er så mange NNN-ere her, sier Ann Kristin Kvaløsund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INTIATIVTAKER: Manifests Magnus E. Marsdal loset deltakere og innledere gjennom en dags industriaksjonskonferanse i Bergen.

INTIATIVTAKER: Manifests Magnus E. Marsdal loset deltakere og innledere gjennom en dags industriaksjonskonferanse i Bergen.

Jan-Erik Østlie

Flere industriarbeidsplasser

At flere av initiativtakerne til denne industriaksjonen kommer fra De Facto og Manifest som for eksempel Idar Helle, Isak Lekve og Magnus E. Marsdal er ingen hemmelighet. Partiet Rødt var dessuten godt representert på deltakerlista. I det perspektivet var det kanskje for noen en overraskelse at den norske arbeidslivsmodellen ble framsnakket i hvert eneste innlegg i del en av konferansen. Venstresiden i fagbevegelsen pleier jo vanligvis å være de fremste til å problematisere arbeidslivets utfordringer og konfliktstoff. Sånt glimret helt med sitt fravær.

Isteden ble vi gjort oppmerksom på i innlegg etter innlegg at vårt fremste konkurransefortrinn er hvordan vårt arbeidsliv er organisert. Den korte avstanden mellom beslutninger og utførelse, den sterke graden av arbeidstakermedbestemmelse. Og om hvordan tillitsvalgte har vært aktive, fagbevegelsen har tatt ansvar og vært positive pådrivere og forstått sammenhengen mellom lønnsomme bedrifter og trygge arbeidsplasser. Her skulle det bygges tillit og samforstand. Skjønt, litt problematisering ble det plass til:

– Vi har om lag 100.000 arbeidsløse her i landet. De får et spark i magen hver eneste gang de hører at vi mangler arbeidskraft i Norge. Derfor må vi skape flere arbeidsplasser, sa Jan Davidsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PENSJONISTEN: Jan Davidsen fortalte forsamlingen verdien av å forvalte landets naturressurser.

PENSJONISTEN: Jan Davidsen fortalte forsamlingen verdien av å forvalte landets naturressurser.

Jan-Erik Østlie

Vedtekter, manifest og handlingsplan

Tanken er ifølge historiker Idar Helle fra De Facto at Industriaksjonen nå skal drive kampanjearbeid, men at de også trenger en intern skolering i fagbevegelsen om hva en god industripolitikk skal være. En utfordring vil etter Arne Byrkjeflots mening være å motvirke den avindustrialiseringsprosessen som i dag skjer over hele Europa.

Møtet i Bergen i går ble avsluttet med at industriaksjonen ble etablert. Det ble laget vedtekter, et industrimanifest 2021 og en handlingsplan 2019-2021. Dessuten ble det valgt et styre på 15 personer fra ulike fagforbund.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse