JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I år er julaften fridag

24. desember faller i år på en søndag. Det betyr fri for de ansatte i handelen.

Colourbox

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Som vi vet, skal butikkene holdes stengt på søndager her til lands. Det finnes imidlertid unntak for små dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter, de såkalte Brustadbuene. Dette er hovedregelen.

Det er i tillegg egne regler for julehandel. Etter helligdagslovgivningen er det nemlig lov til å holde butikkene åpne de tre siste søndagene før julaften. Så, når julaften i år faller på en søndag, skal denne dermed ikke regnes med som de tre. Konsekvensen er at butikkene skal holde stengt på årets julaften og de ansatte skal ha fri. Fri blir det også på nyttårsaften, søndagen uka etter.

Har du ferie til gode? Sjefen kan tvinge deg til å ta fri

Søndagene, en ekstra arbeidsdag

Ifølge helligdagslovgivningen kan altså butikkene holde åpent tre søndager før julaften. I år gjelder dette 3., 10. og 17. desember. Loven tillater en åpningstid mellom 14.00 og 20.00 disse søndagene. Butikkene velger selv om de vil holde åpent eller ikke, om de vil åpne en, to eller alle søndagene - og om de vil holde åpent alle timene som er tillatt. Tilhører butikken et kjøpesenter, er det imidlertid senterets åpningstid som må følges.

Arbeidstid og arbeidsvilkår disse dagene skal drøftes og avtales særskilt mellom butikkledelse og tillitsvalgte, ifølge HK. Også arbeidsgiverorganisasjonen Virke påpeker dette.

Både HK og Virke anbefaler generelt at bedrifter som ikke har søndagsarbeid innarbeidet i sin vanlige arbeidstidsordning, legger opp til frivillig søndagsarbeid før jul - i alle fall så langt det lar seg gjøre. Enkelt sagt vil søndagsarbeid for en heltidsansatt være overtidsarbeid, og for en deltidsansatt merarbeid. I tariffavtalene vil overtid lønnes med 100 prosent, og de som jobber deltid vil få et søndagstillegg på 96 kroner i timen. Men her finnes det nyanser som er lurt å sjekke med en tillitsvalgt.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Fri på nyttårsaften, telle varer dagen etter?

HK vet av erfaring at mange butikksjefer ønsker å gjennomføre varetelling rundt nyttår. Pålegg om varetelling på søndager og helligdager, som 1. januar, vil imidlertid være brudd på arbeidsmiljøloven. Dette har Arbeidstilsynet fastslått. Men det finnes muligheter, dersom det er nødvendig å telle på årets første dag: Det er lovlig dersom det foreligger en skriftlig avtale mellom bedriften og tillitsvalgte.

Må avtales

I forbindelse med julehandelen har mange bedrifter behov for både utvidet åpningstid og mer arbeidskraft. Handel og Kontor gjør oppmerksom på at alle mulige endringer i arbeidstiden, bruk av overtid eller mertid, bruk av ekstrahjelp eller midlertidig ansatt skal drøftes med de tillitsvalgte.

HK og arbeidsgivermotpartene, både Virke og Samfo, er alle enige om at arbeidstid i forbindelse med jula skal planlegges og avtales i god tid.

Kilder:

HKs informasjonshefte om jul
og arbeidstid.

Virkes jusspalte om arbeid
på julaften

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse