JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jensen og Vedum i klinsj om sukkeravgift

Regjeringens sukkeravgift er en målrettet politikk for å flytte arbeidsplasser og verdiskaping fra Norge til Sverige, hevder Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Frp-leder Siv Jensen og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Frp-leder Siv Jensen og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

Vedum var krass i kritikken av regjeringens avgiftsøkninger i Stortingets spørretime onsdag.

– Frp er blitt partiet for økte avgifter, lød ett av stikkene.

I fjor ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer med 42,3 prosent. Vedum påpeker at norske bedrifter nå varsler om røde tall og nedbemanning, likevel foreslo ikke regjeringen noen endringer av avgiftene i revidert nasjonalbudsjett.

– Alarmlampene lyser, men Frp-lederen gjør ingenting for å rette opp i den krisen som er i ferd med å ramme norsk fastlandsindustri, sier han.

Grensehandel kan gi Jensen sukkersjokk

– Økonomien går bra

Finansminister Siv Jensen (Frp) påpeker at den økte sukkeravgiften ikke var et forslag fra regjeringen, men et resultat av budsjettforhandlingene i Stortinget i fjor høst. Hun kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av røde varsellamper, med henvisning til den økonomiske situasjonen mer generelt.

– I revidert budsjett kunne regjeringen melde om en økonomi som går bra, ledigheten er på vei ned og det meldes om oppgang i alle næringer, bredt basert, sier hun.

Hun påpekte at regjeringen har senket skatte- og avgiftstrykket med over 24 milliarder kroner, selv om hun vedgikk at noen avgifter har blitt økt.

KrF sier nei til å fjerne sukkeravgiften

Sukkerbransjen roper varsku

Finansdepartementet har beregnet at økningen i sukkeravgift skal gi staten ekstra inntekter på 2 milliarder kroner, men vedgår at økt netthandel og grensehandel kan gjøre at inntektene blir lavere.

Hval sjokoladefabrikk i Vestfold mener deres tall bekrefter at avgiftsøkningen ikke er noen vinnersak for staten. Fabrikksjef Rune Forsberg har sendt NTB følgende regnestykke:

– Den økte avgiften på 83 prosent på sjokolade har resultert i at så langt i år har Hval kun betalt 11 prosent mer i avgift enn på samme tid i fjor. Men Hval har permittert ansatte som medfører at staten ved Nav må betale 40 prosent av Hvals lønnskostnader, tilsvarende 20 prosent av avgiften Hval betaler til staten.

Forsberg konkluderer med at staten taper netto 9 prosent på avgiftsøkningen så langt i år, i forhold til i fjor, og viser samtidig til at permitterte ansatte taper penger på at de ikke får full lønnsdekning av Nav.

– Vi tror tapene vil bli enda større fremover for alle, om ikke avgiften fjernes helt nå. Svenskehandelen har eksplodert og den vil jo ikke stoppe før hele avgiften er borte, påpeker han.

På grensa til harry: Hvordan er det mulig å drive handel på norsk side av svenskegrensa?

Bedre folkehelse?

Kritikerne mener den økte avgiften heller ikke er noe godt bidrag til å nå målet om bedre folkehelse. Ifølge en spørreundersøkelse Bryggeri- og drikkevareforeningen har fått utført, svarer fire av fem at avgiftsøkningen ikke har gjort noe med forbruket av brus og godteri.

75 prosent mener økningen ikke fører til bedre folkehelse, og 63 prosent mener det ikke var riktig å øke den, viser undersøkelsen. som er utført av Ipsos MMI.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse