LO frykter for framtida til kulturskoler, SFO og idrettstilbud, hvis regjeringen får gjennom nye konkurranseregler
Regjeringen ønsker like konkurransevilkår mellom offentlige og private aktører. LO mener utredningen må legges i en skuff.
TRUES: Innføres skatt og nye regnskapsregler for offentlige tilbud kan det føre til at kulturskoler må legges ned, frykter LO. Illustrasjonsfoto: Norsk kulturskoleråd/Thor Nielsen
sym@lomedia.no
Idrett, kultur, sosiale boligtilbud, SFO og kulturskoler kan bli skattlagt, omorganisert og nedlagt, advarer LO i høringssvar til rapporten om «Like konkurransevilkår for offentlige og private aktører».
ESA er på sin side ikke bekymret for svekkede offentlige tilbud.
Ulik konkurranse
Tilsynsorganet ESA har foreløpig konkludert med at det generelle skattefritaket for offentlige virksomheter og at de ikke kan gå konkurs, er i strid med EØS-avtalens regler om offentlig støtte og hindrer konkurranse. Derfor satte regjeringen sommeren 2016, ned en arbeidsgruppe som fikk i oppdrag å komme med tiltak som kan styrke konkurransen mellom offentlige og private virksomheter.
– Vi ønsker like konkurransevilkår mellom det offentlige og private aktører, samtidig som det offentlige skal være i stand til å løse sine oppgaver på en god måte, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da rapporten ble overrakt.
LOs tidligere sjeføkonom Stein Reegård representerte LO i utvalgsarbeidet og sammen med KS hadde han dissens på hovedkonklusjonene til utvalget.
• LO-økonom frykter EØS-avtalen blir brukt som brekkstang for mer privatisering
Frykter konsekvensene
LO påpeker at de kortsiktige virkningene av å innføre skatt og nye regnskapsregler for offentlig virksomhet, vil være økte kostnader og mer byråkrati. LO mener at stadig flere tilfeller vil kunne defineres inn i et marked og føre til økt privatisering.
– Store områder som idrett, kultur, sosiale boligtilbud, SFO og kulturskoler kan i økende grad bli skattlagt, omorganisert eller få nedlagt tilbud uten at private tilbydere nødvendigvis kan fyller huller som oppstår, skriver LO i sitt svar til Nærings- og fiskeridepartementet.
• Slik svarer ESA på kritikken fra LO
Går foran EU
LO mener at det er uklart om ESA har foretatt en korrekt rettslig vurdering og mener det er påfallende at ESA i sitt krav overfor Norge går lenger enn det som er gjort i noe EU-land. LO krever derfor at utredningen legges i en skuff og at kravene fra ESA blir utfordret.
KS også kritisk
Også KS mener at forslagene går lenger enn hva EØS-avtalen forplikter Norge til. KS frykter at resultatet blir et dårligere tilbud til innbyggerne, spesielt i distriktene.
KS går imot å innføre en plikt til å skille ut økonomisk aktivitet i egne rettssubjekter da dette ikke er nødvendig etter EØS-avtalen. KS er i likhet med LO bekymret for at tjenester som svømmehaller, kinodrift og utleie av kommunale bygg vil bli rammet av ESA-kravene.
– Hvis vi går lenger enn det EØS-avtalen krever, innskrenker det kommunenes handlingsrom og det lokale selvstyre, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.
• Dette er lønna i over 300 yrker