LO-lederen mener regjeringens erklæring er lite konkret
Men LO-lederen lover et konstruktivt samarbeid.
Hans-Christian Gabrielsen mener regjeringsplattformen er lite konkret, men lover å samarbeide.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Det er positivt at den nye regjeringen sier den vil prioritere jobbskaping, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar. Men han mener regjeringserklæringen er lite konkret på mange viktige områder.
– Vi vil nå gå grundig gjennom den nye regjeringsplattformen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
• Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, advarer «AFP-generalen»
Vil samarbeide
LO-lederen lover et konstruktivt samarbeid på flere områder. Samtidig kommer LO til å fortsette å forsvare arbeidstakernes rettigheter mot nye angrep.
Gabrielsen trekker fram kompetansereform og kamp mot arbeidslivskriminalitet som to områder der han kan love samarbeid.
– Her er det fortsatt mye som gjenstår for å fylle ambisjonene med konkret innhold. Jeg håper vi framover blir skikkelig involvert i den jobben. Selv om det er positivt at det varsles en aktiv politikk mot arbeidslivskriminalitet, synes jeg det er underlig at man ikke i det hele tatt nevner sosial dumping, som er et like stort problem i norsk arbeidsliv i dag. Tiltak mot arbeidslivskriminalitet må følges opp med penger i budsjettene, der sviktet regjeringen i forrige periode, sier han.
LO-lederen mener den nye regjeringserklæringen er lite konkret på viktige områder som inkludering og kompetansereform, som nevnes som eget punkt, men sier lite om hva en den skal inneholde.
– Det er positivt med en «inkluderingsdugnad», men erklæringen er lite konkret på hvordan den skal innrettes.
Konkrete tiltak
Han mener det er positivt at regjeringen anerkjenner og sier den vil legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende trepartssamarbeid.
– I regjeringserklæringen heter det også at den nye regjeringen vil fortsette arbeidet med å «modernisere og tilpasse arbeidsmiljøloven», uten å spesifisere hvilke tiltak den sikter til. Skattenivået skal videre ned, men erklæringen sier ikke noe om hvor mye. Det de tre partiene derimot er klar på er at formuesskatten skal kuttes ytterligere og arveavgiften fjernes. Det gir mest til de som har mest. Vi frykter at politikken med velferdskutt til de mest fattige fortsetter som før, melder LO-lederen.
• LO spår pensjonssmell for sliterne
Endringer i arbeidstid?
Den nye regjeringen sier den også vil følge opp anbefalingene fra Arbeidstidsutvalget, men er lite konkret på hvordan. Utvalget foreslo mer bruk av individuelle avtaler og styrking av arbeidsgivers styringsrett når det gjelder arbeidstid, som vil bidra til en svekkelse av den norske modellen. Regjeringen varsler også en oppmykning av regelverket for søndagsåpne butikker.
De tre partiene sier også at de vil «kritisk gjennomgå» innretningen i dagens avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), før den eventuelt fornyes. Hva de legger i dette, sier de derimot ingenting om.
– Jeg registrerer også at regjeringen sier den vil fullføre jernbanereformen, og dermed tilrettelegge for en massiv konkurranse om offentlige midler og salg av offentlig eiendom og infrastruktur, samt rasering av ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår, sier Gabrielsen.
– Når den samtidig varsler en mer bruk av konkurranse om offentlige tjenester, tegner det seg et bilde av en regjering som ønsker mer privatisering og konkurranseutsetting. Det er vi svært kritisk til, sier han.
Framtidig oljepolitikk
Forbundsleder for Industri Energi, Frode Alfheim, beskylder Høyre og FrP for et fullstendig knefall for Venstre om den framtidige oljepolitikken.
– Vi er bekymret for den norske verfts- og leverandørindustriens framtid når Sverdrup, Castberg og Snorre er ferdigstilt rundt midten av 2020-tallet. Da er det ikke mange aktuelle utbyggingsprosjekter igjen i porteføljen. Samtidig vil den samlede produksjonen falle kraftig, sier han i en kommentar.
– Denne regjeringen viser tydelig at den ikke forstår viktigheten av norsk olje og gass, legger han til.
• Opposisjonen spår økte forskjeller med ny regjering
NHO positive
LOs motpart i arbeidslivet, NHO, er positive til regjeringsplattformen.
– Den tar verdien av arbeid på alvor. Her skisseres grep for jobbskaping som er bra for Norge, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.
– De tre partiene løfter frem tiltak for inkludering, vekst og omstilling, klimaløsninger, kompetanse, digitalisering, modernisering og et velfungerende arbeidsmarked. Alt dette er helt nødvendig for å få flere inn i arbeidslivet og skape flere jobber. Regjeringserklæringen er et godt grunnlag for et konstruktivt samarbeid med Erna Solbergs nye trepartiregjering, sier Skogen Lund.
Arbeidstakerorganisasjonen Tekna ser imidlertid store muligheter med den nye regjeringen.
– I den nye politiske plattformen uttrykker den kommende regjeringen ambisjoner på næringsområdet, sier Teknas president, Lise Lyngsnes Randeberg.
Hun er spesielt glad for at regjeringen varsler et kompetanseløft i arbeidslivet.
– En etter- og videreutdanningsreform som også inkluderer høyt utdannede står høyt på vår dagsorden. Vi skal jobbe med regjeringen for å skape best mulig vekstvilkår for arbeidsplasser, digitalisering og innovasjon, sier hun.
Hun er glad for at regjeringserklæringen er konkret på en rekke punkter som har vært viktige for Tekna: Mer arbeidspraksis for studenter, økte aldersgrenser i arbeidslivet, et første skritt i lovfesting av permitteringsreglene, nedsettelse av en personvernkommisjon og en stortingsmelding om innovasjon i offentlig sektor, samt innføring av en tredelt foreldrepermisjon.
• Følg oss på Facebook