Mer arbeidslivskriminalitet i Oslo og Akershus, ifølge a-krimsenteret
Resultatene for a-krimsenteret for 2018 viser større aktivitet og kriminelle som tilpasser seg kontrollvirksomheten
Olav Norheim, leder for a-krimsenteret i Oslo, mener at arbeidslivskriminaliteten ikke har blitt mindre i hovedstaden.,
A-krimsenteret i Oslo
torgny@lomedia.no
– Utfordringene med arbeidslivskriminaliteten i Oslo og Akershus har ikke blitt mindre hos oss hverken når det gjelder alvorlighetsgrad eller omfang. Vi ser at kriminelle stadig tilpasser seg vår kontrollvirksomhet, sier leder for A-krimsenteret i Oslo og Akershus, Olav Norheim til FriFagbevegelse.
p
Betydelig høyere aktivitet
Senterets resultater for 2018 viser en økning fra 2017, og at senteret har en betydelig høyere aktivitet i 2018 enn året før.
– Økningen skyldes at vi har satt inn ytterligere ressurser og har blitt mer effektive, sier Norheim.
Tallet på anmeldelser har nesten doblet seg fra 2017. Antall kontroller er tredoblet. Antall utvisninger er firedoblet. 70 prosent flere virksomheter er stanset i 2018, viser resultatene.
37 millioner kroner
Mens Skatteetaten og kemneren i 2017 avdekket 28 millioner kroner i inntekt- og avgiftsunndragelser, så hadde dette beløpet økt til 37 millioner kroner i 2018.
– At Arbeidstilsynet melder om færre brudd på arbeidsmiljøregelverket på landsbasis, er gledelig, men i vårt område ser vi dessverre en økning i funn i tilknytning til våre tverretatlige kontroller, sier Norheim til FriFagbevegelse.
Arbeidstilsynet konkluderte i sin årsrapport for 2018 med at arbeidslivskriminaliteten innenfor HMS regelverket har blitt mindre alvorlig.
Mennesker utnyttes
A-krimsenteret Oslo og Akershus er et tverretatlig samarbeid mellom politi, skatt, Nav, Arbeidstilsynet, toll og kemner. Det er ett av sju a-krimsentere i Norge. Under kontroller i regi av senteret, har en ofte funnet grove brudd på gjeldende lover og regler.
– Vi ser mennesker som utnyttes og store summer skatter og avgifter som undras fellesskapet. A-krim fører til konkurransedreining. I møte med kriminelle aktører, som presser priser og vinner anbud, blir det vanskeligere å drive lovlig virksomhet. Det har alvorlige konsekvenser for samfunnet vårt, sier Norheim.
p
Samfunnet taper
Han oppsummerer at a-krimsenteret i Oslo og Akershus stadig bygger kompetanse, blir mer effektivt og avdekker mer.
– Vi mener våre resultater viser at satsningen lønner seg. Vi må fortsette innsatsen mot a-krim, for mange av de kriminelle er godt organiserte og det er arbeidskrevende å stanse deres virksomhet.
Han avslutter med en appell til forbrukere og oppdragsgivere. Det er viktig at alle tar ansvar.
– Det er samfunnet som taper når kriminelle aktører vinner markedsandeler, slår lederen fast.