Spørsmålet om hvilke lønns- og arbeidsvilkår utenlandske arbeidere skal ha når de jobber i Norge blir nå avgjort i dragkampen i Brussel.
Erlend Angelo
Nå kan EU gjøre det vanskeligere å kutte tilleggene til utenlandske arbeidstakere i Norge
Noen i fagbevegelsen jubler, andre maner til fortsatt kamp for vilkårene for utenlandske arbeidstakere.
torgny@lomedia.no
Selv om EUs ministerråd behandlet utstasjoneringsdirektivet mandag, er det fortsatt usikkert hva som kommer til å bli det endelige utfallet. Saken sendes nå over til europaparlamentet som i morgen skal stemme over om det skal åpnes for ny runde med full behandling i parlamentet eller om det blir en såkalt trilog-behandling.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Trilog en enkel prosess
Trilog er en enklere prosess. Da setter representanter for europaparlamentet, EU-kommisjonen og ministerrådet seg ned og forhandler fram et endelig resultat. Etter det Knut Arne Sanden ved LOs Brussel-kontor erfarer kommer EU-parlamentet til å gå inn for denne løsningen. Det blir avgjort i morgen, torsdag.
Det er ennå ikke helt klart hva ministerrådet ble enige om i går. Her kan kommaer avgjøre mye, og ikke minst om en bruker ord som «kan», «må» eller «skal» i tilknytning til bestemmelsene.
Seier for fagbevegelsen
Utstasjoneringsdirektivet kalles også utsendingsdirektivet og omhandler hvilke lønns- og arbeidsvilkår arbeidere som blir sendt på oppdrag til utlandet, skal ha.
For norsk fagbevegelse er det spørsmålet om hvordan reise, kost og losji som er et av de avgjørende spørsmålene. Høyesterett avgjorde i verftsdommen at reise, kost og losji skulle følge satsene i Industrioverenskomsten. Dette var en seier for fagbevegelsen og et nederlag for arbeidsgiverne som hadde reist saken.
• Følg oss på Facebook
Klart på nyåret
Men de klaget dommen inn for Eftas overvåkingsorgan, ESA. ESA mente at Høyesteretts avgjørelse stred mot EU-retten, og reiste sak. Denne saken ble lagt på is da LO og Fellesforbundet på den ene siden og NHO og Norsk Industri på den andre siden lovte å bringe saken inn i tariffoppgjøret våren 2018.
Med en trilog-behandling vil EUs behandling gå raskt og et endelig resultat vil foreligge allerede på nyåret i god tid til at partene kan ta det med inn i tariffoppgjøret. Frist for å implementere det nye utstasjoneringsdirektivet er ventet å bli 2021.
Da Europaparlamentet behandlet direktivet, ble resultatet at utsendte arbeidstakere skulle få ikke bare lik lønn med arbeidstakerne i landet de ble utsendt til, men også at arbeidsgiveren skulle betale for reise, kost og losji.
Ropt i flere år
Dansk fagbevegelse feiret dette som en seier. Gunde Odegaard sekretariatsjef for Bygge-, Anlægs- og Trækartellet i dansk LO, uttalte til Danmarks Radio at det er på høy tid at EU setter inn tiltak mot sosial dumping med det nye utstasjoneringsdirektivet.
– Vi har i flere år ropt og skreket på at noe mer må skje i forhold til sosial dumping, sa Odegaard.
Like fornøyd er ikke DEFS, den europeiske faglige samorganisasjonen.
Lina Carr som er konføderal sekretær i DEFS, sier at avtalen som ministrene har gjort er svært skuffende.
– Det er nå opp til Europaparlamentet å godkjenne et sterkt forhandlingsmandat og lede an i kampen for en god avtale for arbeiderne i forhandlingene med ministerrådet. Jeg oppfordrer parlamentsmedlemmene å stå opp for arbeidsfolk over hele Europa.
Steg i riktig retning
– Dette er et viktig steg i riktig retning. Det vil gi utsendte arbeidstakere bedre rettigheter og økt beskyttelse, uttalte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til NTB da han ble intervjuet sammen med NHO-sjef Kristin Skogen Lund i Brussel, tirsdag.
Hun er spesielt skeptisk til tidsgrensa for utstasjonering som ligger i forslaget. Da EU-kommisjonen fremmet forslaget ville de ha 24 måneders frist. Forslaget som kommer fra ministerrådet er på 18 måneder. NHO mener at dette vil skape dårligere fleksibilitet.
Lokalt ansatt
Utstasjoneringsdirektivet gjelder bare for arbeidere med et ansettelsesforhold i utlandet. Det gjelder ikke for ansatte som er ansatt lokalt. I Verftsdommen blir det pekt på at det er en utvikling i retning av å omgå bestemmelsene i utstasjoneringsdirektivet, ved at underkontraktører og bemanningsselskap ansetter arbeidstakerne lokalt. Da slipper arbeidsgiverne å betale for reise, kost og losji.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen