JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå kan EU gjøre det vanskeligere å kutte tilleggene til utenlandske arbeidstakere i Norge

Noen i fagbevegelsen jubler, andre maner til fortsatt kamp for vilkårene for utenlandske arbeidstakere.
Spørsmålet om hvilke lønns- og arbeidsvilkår utenlandske arbeidere skal ha når de jobber i Norge blir nå avgjort i dragkampen i Brussel.

Spørsmålet om hvilke lønns- og arbeidsvilkår utenlandske arbeidere skal ha når de jobber i Norge blir nå avgjort i dragkampen i Brussel.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Selv om EUs ministerråd behandlet utstasjoneringsdirektivet mandag, er det fortsatt usikkert hva som kommer til å bli det endelige utfallet. Saken sendes nå over til europaparlamentet som i morgen skal stemme over om det skal åpnes for ny runde med full behandling i parlamentet eller om det blir en såkalt trilog-behandling.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Trilog en enkel prosess

Trilog er en enklere prosess. Da setter representanter for europaparlamentet, EU-kommisjonen og ministerrådet seg ned og forhandler fram et endelig resultat. Etter det Knut Arne Sanden ved LOs Brussel-kontor erfarer kommer EU-parlamentet til å gå inn for denne løsningen. Det blir avgjort i morgen, torsdag.

Det er ennå ikke helt klart hva ministerrådet ble enige om i går. Her kan kommaer avgjøre mye, og ikke minst om en bruker ord som «kan», «må» eller «skal» i tilknytning til bestemmelsene.

Seier for fagbevegelsen

Utstasjoneringsdirektivet kalles også utsendingsdirektivet og omhandler hvilke lønns- og arbeidsvilkår arbeidere som blir sendt på oppdrag til utlandet, skal ha.

For norsk fagbevegelse er det spørsmålet om hvordan reise, kost og losji som er et av de avgjørende spørsmålene. Høyesterett avgjorde i verftsdommen at reise, kost og losji skulle følge satsene i Industrioverenskomsten. Dette var en seier for fagbevegelsen og et nederlag for arbeidsgiverne som hadde reist saken.

• Følg oss på Facebook

Klart på nyåret

Men de klaget dommen inn for Eftas overvåkingsorgan, ESA. ESA mente at Høyesteretts avgjørelse stred mot EU-retten, og reiste sak. Denne saken ble lagt på is da LO og Fellesforbundet på den ene siden og NHO og Norsk Industri på den andre siden lovte å bringe saken inn i tariffoppgjøret våren 2018.

Med en trilog-behandling vil EUs behandling gå raskt og et endelig resultat vil foreligge allerede på nyåret i god tid til at partene kan ta det med inn i tariffoppgjøret. Frist for å implementere det nye utstasjoneringsdirektivet er ventet å bli 2021.

Da Europaparlamentet behandlet direktivet, ble resultatet at utsendte arbeidstakere skulle få ikke bare lik lønn med arbeidstakerne i landet de ble utsendt til, men også at arbeidsgiveren skulle betale for reise, kost og losji.

Ropt i flere år

Dansk fagbevegelse feiret dette som en seier. Gunde Odegaard sekretariatsjef for Bygge-, Anlægs- og Trækartellet i dansk LO, uttalte til Danmarks Radio at det er på høy tid at EU setter inn tiltak mot sosial dumping med det nye utstasjoneringsdirektivet.

– Vi har i flere år ropt og skreket på at noe mer må skje i forhold til sosial dumping, sa Odegaard.

Like fornøyd er ikke DEFS, den europeiske faglige samorganisasjonen.

Lina Carr som er konføderal sekretær i DEFS, sier at avtalen som ministrene har gjort er svært skuffende.

– Det er nå opp til Europaparlamentet å godkjenne et sterkt forhandlingsmandat og lede an i kampen for en god avtale for arbeiderne i forhandlingene med ministerrådet. Jeg oppfordrer parlamentsmedlemmene å stå opp for arbeidsfolk over hele Europa.

Steg i riktig retning

– Dette er et viktig steg i riktig retning. Det vil gi utsendte arbeidstakere bedre rettigheter og økt beskyttelse, uttalte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til NTB da han ble intervjuet sammen med NHO-sjef Kristin Skogen Lund i Brussel, tirsdag.

Hun er spesielt skeptisk til tidsgrensa for utstasjonering som ligger i forslaget. Da EU-kommisjonen fremmet forslaget ville de ha 24 måneders frist. Forslaget som kommer fra ministerrådet er på 18 måneder. NHO mener at dette vil skape dårligere fleksibilitet.

Lokalt ansatt

Utstasjoneringsdirektivet gjelder bare for arbeidere med et ansettelsesforhold i utlandet. Det gjelder ikke for ansatte som er ansatt lokalt. I Verftsdommen blir det pekt på at det er en utvikling i retning av å omgå bestemmelsene i utstasjoneringsdirektivet, ved at underkontraktører og bemanningsselskap ansetter arbeidstakerne lokalt. Da slipper arbeidsgiverne å betale for reise, kost og losji.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse