Norske kommuner sparer 490 millioner kroner på å avkorte sosialhjelp mot barnetrygd
De fleste kommuner i Norge avkorter sosialhjelpen mot barnetrygden. SV krever endring, men regjeringen sier nei.
SV-leder Audun Lysbakken vil stanse kommunenes mulighet til å avkorte sosialhjelpen mot barnetrygden.
Audun Braastad/NTB Scanpix
– I Norge er det i praksis sånn i dag at alle barnefamilier mottar full barnetrygd, bortsett fra de aller fattigste. Det må vi få en slutt på, sier SV-leder Audun Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Når kommunene skal beregne hvor mye sosialhjelp folk har krav på, har de muligheten til å legge barnetrygden inn i inntekten. I praksis betyr det at dersom de som mottar barnetrygd, får mindre sosialhjelp. I fjor var det 66 av 433 norske kommuner som holdt barnetrygden utenfor når de skulle beregne inntekt.
Nye beregninger fra Finansdepartementet gjort på oppdrag fra Sosialistisk Venstreparti viser at kommunene sparer 490 millioner kroner på denne avkortingen. I fjor var det samme tallet 430 millioner.
Nå krever SV en slutt på denne praksisen.
• Podkasten «Rørsla»: – Jeg tenkte at hit reiser dårlige mødre. Og jeg er ingen dårlig mor.
Barnefattigdom
– Å stanse dette er nødvendig for å få framgang i kampen mot fattigdom i barnefamilier. Det er også en forutsetning for å kunne få full effekt av det vi mener er det suverent viktigste tiltaket i kampen mot fattigdom i barnefamiliene, nemlig å øke barnetrygden, sier Lysbakken.
I vår ba Stortinget regjeringen om å utrede muligheten for å stanse praksisen med å avkorte sosialhjelp mot barnetrygd. Men da statsbudsjettet kom, skrev regjeringen at de ikke ønsket å gjøre noe med dette fordi de mente det ikke vil være et treffsikkert tiltak for å bekjempe barnefattigdom.
Men SV sier de fortsatt vil kjempe for barnetrygden.
– Både vi og KrF har signalisert at vi skal kjempe hardt for barnetrygden i årene som kommer. Får vi ikke endret loven og får bukt med denne praksisen, kommer ikke barnetrygden fram til en del av familiene som har minst, sier SV-lederen.
– Gjør vondt verre
Regjeringen forsvarer at de ikke ønsker å pålegge kommunene å betale full sosialhjelp på toppen av barnetrygden. Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Morten Bakke sier regjeringen frykter at en slik innstramming vil gjøre vondt verre for fattige barnefamilier.
– Vi frykter at en lovendring som pålegger kommunene å ikke regne med barnetrygden som inntekt ved beregning av sosialhjelp, kan gjøre vondt verre for dem som har minst. Det kan føre til å undergrave ordningen med sosialhjelp som en individuell, skjønnsmessig ordning, og at det dermed ikke blir gitt sosialhjelp i tråd med familiens faktiske behov, sier Bakke.
Han minner om at det klart viktigste tiltaket for å bekjempe fattigdom er å sørge for at de voksne i fattige familier får jobb, og at arbeidsledigheten har gått kraftig ned de siste årene.
– Vi har også endret reglene, slik at barn og unge som har foreldre som mottar sosialhjelp nå har mulighet til å tjene penger og spe på inntekten – uten at foreldrene får kutt i sosialhjelpen. I budsjettet for neste år foreslår vi å styrke innsatsen mot barnefattigdom med 181 millioner. I tillegg sørger vi for gratis fritids- og ferietilbud for barn, billigere barnehageplasser, gratis kjernetid for lavinntektsfamilier, og lavere skatt for dem som har minst, sier Bakke.
(ANB)