Norske tannleger og tannpleiere melder mest til barnevernet
Norske tannleger og tannpleiere melder oftere til barnevernet enn det europeiske kolleger gjør. Forsker Ingfrid Brattabø vil ha enda tettere samarbeid.
Forsker Ingfrid Vaksdal Brattabø etterlyser enda tettere bånd mellom tannhelsetjenesten og barnevernet.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Omsorgssvikt har vist seg å ha direkte sammenheng med dårlig tannhelse. I Norge er 97,9 prosent av alle barn under 18 år i kontakt med tannhelsetjenesten gjennom oppveksten. Tannleger og tannpleiere er dermed i posisjon til å avdekke endringer, og i verste fall omsorgssvikt.
Tannpleier Ingfrid Vaksdal Brattabø forsvarte i april sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen om overgrep mot barn, tannhelse og samarbeidet mellom barnevernet og tannhelsetjenesten. Hun spurte 1200 offentlige tannleger og tannpleiere spredt på alle helseregionene hvilken kontakt de hadde med barnevernet.
• Ansatt i barnevernet saksøkte arbeidsgiver for trakassering – tapte rettsaken
Flinke til å melde
Hele 60 prosent av de som deltok i undersøkelsen hadde i løpet av karrieren sendt bekymringsmelding til barnevernet. Det er en større andel enn tidligere undersøkelser har funnet i Skottland (11 prosent), Storbritannia (29 prosent) og Danmark (13 prosent). Det kan skyldes at tannhelsetjenesten til barn i Norge er obligatorisk, skjer nesten utelukkende i offentlig regi, og at den ifølge Brattabø ser ut til å ha fanget opp budskapet om meldeplikt.
Men 33 prosent hadde også latt være å melde tross mistanke om alvorlig omsorgssvikt, vanskjøtsel, psykisk og fysisk mishandling og seksuelt misbruk. Det springende punkt er selve beslutningen om å melde bekymring til barnevernet.
• Maria og Kai Morten bor og jobber sammen 114 døgn i året
Trenger tettere samarbeid
En fjerdedel av meldingene hadde utløst tiltak fra barnevernet. Men i en tredjedel av meldingene fikk ikke tannhelsepersonalet noen tilbakemelding fra barnevernet.
For å kunne ivareta utsatte barn på en best mulig måte, trengs enda tettere samarbeid mellom tannhelsetjenesten og barnevernet, konkluderer Brattabø. Utdanningene og tjenestene må samarbeide systematisk for å øke tannhelsepersonells kunnskap om omsorgssvikt og meldeplikt.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Veterinærer skal bidra til å avdekke familievold
Veterinærer over hele landet skal bidra i et nytt prosjekt som skal avdekke og håndtere voldssaker i nære relasjoner.
I 2018 skal Krisesentersekretariatet lede pionerprosjektet «Se sammenhengen» for å øke bevisstheten om forholdet mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner. Det skriver Aftenposten.
Målet er et tettere samarbeid mellom helsevesen, barnevern, politi, Mattilsynet og veterinærer om avdekking og håndtering av vold.
– Sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot barn eller andre familiemedlemmer er kjent. Voksne som mishandler barn eller partner, kan også mishandle familiens dyr. Vold mot husdyr kan være første eller eneste synlige tegn på vold i nære relasjoner, sier leder av Dyrebeskyttelsen Norge, veterinær Åshild Roaldset til avisen.
Per i dag har ikke veterinærer lovbestemt varslingsplikt etter barnevernloven, slik flere andre yrkesgrupper har.
– Men vi vet at mange veterinærer rapporterer – som medmennesker – til instanser som barnevernet, sier president i Den norske veterinærforening Torill Moseng.
Hun forteller også at en veterinær kan være den første en voldsutsatt person betror seg til, og sier veterinærer må være forberedt på å håndtere det.