Oppsagte Dagbladet-grafikere anker dom
Dagbladet og Aller Media var i sin rett til å si opp grafikere, mente Oslo tingrett. Nå vil grafikerne ha saken opp for lagmannsretten.
NY RETTSSAK: Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen vil ha oppsigelsessaken sin opp for Borgarting lagmannsrett.
Håvard Sæbø
hanne@lomedia.no
Mona Tønder Jakobsen (55) og Peder Kvello (49) ble sagt opp da deres arbeidsoppgaver som sideprodusenter i Dagbladet ble overført til morselskapet Aller Media. De saksøkte Dagbladet og Aller Media for usaklige oppsigelser, men Oslo tingrett avsa en dom som slo fast at de to bedriftene var i sin rett. Dommen ble avsagt med dissens.
Arbeidsgivernsvar
Med Fellesforbundet i ryggen anker Tønder Jakobsen og Kvello nå saken både på grunn av bevisvurdering og rettsanvendelse. De mener primært at både Dagbladet og Aller Media hadde arbeidsgiveransvar for dem og at de skulle vært vurdert for arbeid på linje med Aller Medias ansatte.
Dagbladet sa opp grafikere. – Det verste jeg har sett av NHO-bedrift, sier advokat
De to grafikerne krever også erstatning for måten de er blitt behandlet på og den belastningen de er blitt utsatt for. Dessuten fremmer de et eget krav om erstatning for det de mener er diskriminering på grunn av medlemskap i Fellesforbundet.
Adolf Larsen, sekretær i forbundets distriktskontor i Oslo/Akershus, er veldig fornøyd med at ledelsen i Fellesforbundet har valgt å anbefale en anke til lagmannsretten. Han mener at det av flere grunner ville vært helt uholdbart at dommen fra tingretten ville blitt stående.
– Ikke bare var dommen dårlig og overfladisk, men flertallet i tingretten hadde på vesentlige punkter misforstått sentrale deler av saken, sier Larsen til Magasinet for fagorganiserte.
Han påpeker at det viktigste for forbundet allikevel var at flertallet ensidig la vekt på Dagbladet og Allers' interesser, og totalt så bort fra forbundets medlemmer i interesseavveiningen.
– Oppsiktsvekkende
At Tønder Jacobsen og Kvellos ansiennitet og alder, på 55 og 49 år, ikke skulle ha betydning for interesseavveiningen er en temmelig oppsiktsvekkende konklusjon fra flertallet i tingretten, mener Larsen.
– Sist og ikke minst gir flertallet i tingretten arbeidsgiveren aksept for diskriminering på grunnlag av fagforeningstilknytning, noe som etter min mening ville vært et selvstendig ankegrunnlag, sier Adolf Larsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.