JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Profitt på velferd:

Politisk bikkjeslagsmål om kommersialisering i velferden

Kamphanene var seks menn mot to kvinner, som måtte forsvare både seg og regjeringens syn på privat velferd.
Anniken Hauglie (fra venstre), Sylvi Listhaug, Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken har forskjellig syn på kommersialisering i velferden.

Anniken Hauglie (fra venstre), Sylvi Listhaug, Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken har forskjellig syn på kommersialisering i velferden.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Det har vært snakket mye om hva vi kan finne sammen om på venstresiden framover. Jeg håper vi på rødgrønn side kan stå sammen om å gå til valg på et forbud mot profitt i grunnleggende velferd i 2021. Også gjennomføre det hvis vi får flertall. Det vet vi fra en haug av målinger er populært blant folket. Og vi vet at vi har en samlet fagbevegelse med oss på det, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Fredag møtte alle partier - med unntak av Venstre - til såkalt partilederdebatt på Unio-konferansen, hvor kommersialisering og privatisering av velferden ble et både sentralt og hett tema. To fronter sto mot hverandre, men Frp-nestleder Sylvi Listhaug og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ble stående ganske alene ytterst på høyre fløy.

SV og Rødt vil samle venstresiden mot velferdsprofitører

Arbeiderpartiet på glid

Audun Lysbakken har med seg Rødt-leder Bjørnar Moxnes i sitt sterke ønske om en samlet front mot profitt i velferden.

– Vi har fremmet et fellesforslag, men vi mangler å få Arbeiderpartiet ordentlig om bord. Det er helt oppsiktsvekkende hvor ubrukelig forsvaret for profitt i velferden er, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Bjørnar Moxnes (t.v.) og Audun Lysbakken har levert et felles forslag om forbud mot profitt i velferden.

Bjørnar Moxnes (t.v.) og Audun Lysbakken har levert et felles forslag om forbud mot profitt i velferden.

Helge Rønning Birkelund

– De har ikke skjønt forskjellen på verdiskapning og verdiflytting. Hauglie ser ikke hva som skjer. At skattebetalernes penger bevilget til velferd tas ut av tjenestene og går til privat berikelse. Det er kjernen og det skal vi stanse. Paradokset er at disse partiene på Stortinget er for dette prinsippet i skolen, men ikke i barnehager og barnevern. Det er uforståelig for meg, sier Moxnes.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var også med i panelet Han er villig til å diskutere tiltak som kan hindre det han mener vi ser nå med at store kommersielle kjeder kan ta ut store overskudd og profitt.

– Men dette må det jobbes grundig med slik at det er gjennomførbart og praktisk. Vi kommer til å ha private og ideelle som driver og går i balanse, og gjerne med et lite overskudd slik at de kan drive videre.

Der er Rødt og SV for firkantet i sitt forslag. Men dette er det mulig å snakke om, sier Jonas Gahr Støre.

Velferdsprofitører et begrep som provoserer NHO-direktøren

– Vi har altså en finansminister fra Fremskrittspartiet som er veldig opptatt av å kutte skatten, og at skattebetalernes penger skal brukes effektivt. Og de kjører en ABE-reform som kutter i offentlig sektor hvert år. Det er underlig å se at hun sitter å ser på at skattepenger går ut i en tjeneste hvor det sitter folk på den andre siden og tar store overskudd ut av landet. Jeg hører folk som driver med forretningsdrift som sier at det er et uttrykk for en litt dum stat som tilsynelatende inngår kontrakter som gjør det mulig å ta ut så store overskudd. I andre sammenhenger vil du da tenke at tilbudet er for godt, mener Jonas Gahr Støre.

Han synes debatten ga et klart bilde av et politisk Norge med stadig større politiske skillelinjer.

– Det synes jeg helt klart. Vi har en Høyre/Frp-regjering som har noen partier som henger med på slep.

Dette er jo ikke politikk for Venstre og KrF, sier Støre.

Venstre var som eneste parti ikke tilstede, mens Knut Arild Hareide representerte KrF.

– Vi har et Hareide-KrF og et Ropstad-KrF. Men jeg antar at også Ropstad ville hatt utfordringer med noe av det han hadde hørt i dag, mener Ap-lederen.

Moxnes ber Støre oppklare uttalelse om politisk slektskap

– Fin balanse i dag

Knut Arild Hareide (KrF) synes det var en god debatt.

– Å diskutere hvordan det offentlige skal utvikle seg er viktig. Jeg er økonom. Det å ha et marked og konkurranse er jeg ikke noe mot, men det er viktig å ha styringen over det. Viktig å ha balanse. Vi har en positiv blandingsøkonomi, og det er både viktig og godt. Så er jeg glad for den fantastiske mottakelsen som ideelle aktører får i Unio, sier Knut Arild Hareide.

Knut Arild Hareide omgitt av Sylvi Listhaug og Jonas Gahr Støre på Sundvolden hotell.

Knut Arild Hareide omgitt av Sylvi Listhaug og Jonas Gahr Støre på Sundvolden hotell.

Helge Rønning Birkelund

– Hva sier du om invitasjonen til Lysbakken om en samling mot kommersiell velferd?

– Jeg vil ikke ha denne typen prinsipielle føringer. Det finnes også kommersielle aktører som er bidrar mye positivt. Jeg tror den type forbud er vanskelig. Vi har en balanse slik vi gjør det i dag. Jo mer vi utfordrer den balansen, jo mer krevende blir det mener Knut Arild Hareide.

KrF og SV er misfornøyd med svaret fra regjeringen om velferdsprofitt

Mange har vært opptatt av kjønnsbalansen i politikken. I fredagens partidebatt, var det seks menn og to kvinner. Frp-nestleder Sylvi Listhaug og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sto på ytterste høyre fløy.

– Det ble rått parti, seks menn mot to kvinner?

– Det må seks menn til for å håndtere to damer, svarer Hauglie.

Hun synes debatten ble litt springende. Hun ville gjerne diskutert mer om hvordan vi skal rigge tjenestene for innbyggernes behov i framtiden.

– De (opposisjonen, red. anm.) har ingen gode løsninger for å løse framtidens behov, sier hun til FriFagbevegelse.

– Herrene i debatten var mer opptatt av organisasjonsformer enn for innholdet i tjenestene. Jeg synes det er viktigst å fokusere på tjenestens innhold, legger hun til.

– I synet på privatisering er det forskjell mellom dere?

– De er mer opptatt av organisasjonsform enn om de klarer å levere gode tjenester. Den store bekymringen framover bør heller være hvordan vi skal gi innbyggerne gode lovpålagte tjenester i en tid hvor arbeidskraft kommer til å være en knapphetsressurs. Vi fikk nye ledighetstall i dag som viser at mange fylker har en ledighet på under to prosent. Det blir vanskeligere og vanskeligere å rekruttere både mange nok og folk med kompetanse, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Det gikk hett for seg mellom Jonas Gahr Støre (fra venstre), Sylvi Listhaug og Anniken Hauglie.

Det gikk hett for seg mellom Jonas Gahr Støre (fra venstre), Sylvi Listhaug og Anniken Hauglie.

Helge Rønning Birkelund

Eit fleirtal av befolkninga vil avgrense velferdsprofitten

Kommersielle som driver eldreomsorg har omsatt for ti milliarder kroner på ti år

Annonse
Annonse