JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen taus om pensjon fra første krone

Hverken Siv Jensen (FrP) eller Anniken Hauglie (H) vil svare på spørsmål om dagens obligatoriske tjenestepensjon er sosialt uheldig.
Siv Jensen (t.v) og Anniken Hauglie vil ikke svare på om de mener dagens OTP er usosial.

Siv Jensen (t.v) og Anniken Hauglie vil ikke svare på om de mener dagens OTP er usosial.

Ole Palmstrøm / Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia. no

Det provoserer opposisjonen i Stortinget.

– Det er skremmende at regjeringen ikke en gang kan svare på om dette er usosialt. For det er jo ikke tvil om at det er usosialt. Vi snakker om den gruppen i arbeidslivet som har størst behov. De som ikke har hatt noen lønnsvekst de siste årene. De som har de tyngste yrkene. De som kommer til å få mindre pensjon i framtiden. De må i det minste få tjene opp pensjon i starten av den jobben de har, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, til FriFagbevegelse.no.

I lys av svarene som finansminister Siv Jensen (FrP) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie ga i onsdagens spørretime på Stortinget, mener Kaski at å sikre pensjonsopptjening fra første krone blir en ekstra viktig sak for opposisjonen framover.

– Regjeringen gir ingen signaler, men det ligger mye mellom linjene her. Da vil SV og Ap signalisere at vi tar denne kampen i Stortinget, legger hun til.

– Vil overraske meg om noen partier er uenige i at pensjon fra første krone er rettferdig

Stridstema

Slaget det står om er obligatorisk tjenestepensjon (OTP).

I dag er det slik at arbeidsgiver ikke trenger å betale inn pensjon fra første krone til dem som er under 20 år eller har små stillingsbrøker. For lønn under 94.000 kroner (1G) kan du også få begrenset pensjonsopptjening.

På denne bakgrunn var obligatorisk tjenestepensjon et av stridstemaene i årets tariffoppgjør, hvor partene ikke ble enige.

NHO varslet at det var helt uaktuelt å gi etter på dette spørsmålet.

To viktige endringer gjør at flere får AFP

– Ballen hos Stortinget

Finanspolitisk talsperson i Ap, Rigmor Aasrud, tok opp saken i Stortingets spørretime onsdag.

– Ikke alle pensjonsflokene er løst, og i spørsmålet om endringer i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon er ballen spilt over til Stortinget, sa Aasrud.

Hun utfordret finansminister Siv Jensen (FrP) på om dette er sosial politikk.

Finanstilsynet nektar innsyn i kva bedrifter som ikkje betaler inn pensjon til tilsette

Svaret var ganske enkelt:

– Jeg har registrert at dette var et viktig spørsmål fra arbeidstakersiden i hovedoppgjøret. Jeg kan ikke svare annet enn at dette har ikke regjeringen tatt stilling til. Dette er noe vi må komme tilbake til Stortinget med, var svaret, samtidig som finansministeren varslet at det vil bli lagt fram en proposisjon for Stortinget i løpet av høsten.

– Pensjon fra første krone er allerede utredet av en egen arbeidsgruppe, og vi hatt to møter med en referansegruppe om spørsmålet. Forslag knyttet til dette har ikke regjeringen valgt å gå videre med i denne omgang, opplyste Siv Jensen.

Sjekkar du om arbeidsgivaren din betaler inn til pensjonen din? Om ikkje, kan du tape store beløp

Ap vil kjempe

– Høringsfristen var i vinter. Obligatorisk tjenestepensjon bør komme til Stortinget innen rimelig kort tid, repliserte Rigmor Aasrud.

Arbeiderpartiet behandlet saken på sentralstyret sist mandag, og vil kjempe for et stortingsvedtak om pensjon fra første krone.

– Det har vi programfestet at vi vil jobbe for. Det vil overraske meg om noen partier er uenig i dette, mener Aasrud.

Fredric Holen Bjørdal (Ap) fulgte opp i Stortinget.

– Dette handler om seriøsitet i arbeidslivet. At ansatte skal få pensjonspoeng fra første krone og første time er et sosialt spørsmål, mener Bjørdal.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Annonse
Annonse