Kunnskapsdepartementet peker på en rekke utfordringer som gjør det nødvendig å stramme inn regelverket overfor de private barnehagene.
Hans Henrik Torgersen
Regjeringen vil ha bedre tilsyn med økonomien i private barnehager
Sanner strammer inn overfor private barnehager
Regjeringen vil ha et bedre og mer uavhengig tilsynssystem for private barnehager. Hensikten er å sikre at tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode.
Årsaken til det nå kommer nye tiltak overfor de private barnehagene er at utviklingen i sektoren har gitt utfordringer som dagens regler ikke tar høyde for, ifølge kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).
– Små barnehager har blitt kjøpt opp, og vi har fått store barnehagekonsern. Det kan bidra til en profesjonalisering, men det viser seg også mer krevende å føre tilsyn, sier han.
p
Regjeringen foreslår derfor å opprette et nytt nasjonalt tilsynsorgan.
– Forslaget innebærer at vi får et tilsynsorgan som har det helhetlige økonomiske tilsynsansvaret med alle barnehagene som inngår i samme selskap, ifølge departementet.
Oppgaven vil bli lagt under Utdanningsdirektoratet.
Flere utfordringer
Departementet peker selv på en rekke utfordringer som gjør innstrammingene nødvendig.
Det har blitt vanskeligere å starte nye private barnehager, det er vanskeligere å drive små enn store barnehager, private barnehager får større tilskudd til pensjon enn det de faktisk bruker til pensjon, og private barnehager har ofte høy gjeld.
Samtidig pekes det på høye gevinster ved salg av barnehager, noe som i hovedsak skyldes historisk gode ordninger med investeringstilskudd og billige tomter.
Det har heller ikke vært tilstrekkelig åpenhet rundt regnskap, og systemet for tilsyn anses utdatert.
Kutter pensjonstilskudd
Regjeringen vil nå ta grep for å hindre at de private barnehagene blir kompensert for pensjonsutgifter de ikke har. Hele 94 prosent av barnehagene har fått høyere tilskudd til pensjon enn de faktiske utgiftene de har hatt.
p
– Det er derfor rom for å redusere tilskuddet til pensjonsutgifter i private barnehager, uten at dette går utover pensjonsordningene til de ansatte, heter det fra departementet.
– Regjeringen foreslår derfor at tilskuddet til pensjoner blir nedjustert, slik at færre barnehager blir kompensert for utgifter som de ikke har.
Videre ønsker regjeringen å tydeliggjøre regelverket for bruk av tilskudd og lage en veileder for bruk av offentlige tilskudd og foreldrebetaling.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) vil ha et bedre og mer uavhengig tilsynssystem for private barnehager.
Sidsel Valum
Et annet forslag er å gjøre hver private barnehage til et såkalt selvstendig rettssubjekt – det skal ikke lenger være tillatt å eie eller drive annen virksomhet i rettssubjektet som skal drive barnehage.
Vil ha profittforbud
SV-leder Audun Lysbakken mener Sanners intensjoner er gode, men at bare et «profittforbud kan løse de utfordringene regjeringen omsider anerkjenner».
– Situasjonen krever en langt mer tydelig og ambisiøs minister, og jeg frykter Sanner feiger ut i møte med de sterke kommersielle kreftene i høringen, sier han til NTB.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen har adoptert venstresidens beskrivelse av virkeligheten om pensjonstilskudd, og om at store konserner vokser på bekostning av små barnehager.
– Men så lenge regjeringa tviholder på kommersielle, profittmotiverte selskaper i barnehagesektoren, blir det bare prat at pengene skal komme barna til gode, sier han, og tar til orde for å fase ut de kommersielle aktørene.
Arbeidsgiverorganisasjonen Virke er svært glad for at regjeringen tar en klar styring i forslaget til et nytt regelverk for barnehagesektoren og legger opp til mer åpenhet, innsyn og kontroll, ifølge direktør Inger Helene Venås i Virke ideell og frivillighet.
– Dette er et helt nødvendig grep for tilliten til sektoren. Vi er også glade for at regjeringen vil se på muligheten for å styrke de ideelle barnehagene, sier hun.
Lagde regler
Målet om full barnehagedekning ble knesatt i barnehageforliket i 2003, og målet er nå langt på vei nådd. Omkring halvparten av barna går i private barnehager.
p
Samtidig har det vært flere oppslag i mediene om at private barnehager har misbrukt offentlige midler, og i februar krevde Oslo-byrådet at seks barnehager må betale tilbake 4,5 millioner kroner de har fått i tilskudd.
Oppslagene har ført til at bransjen selv har tatt grep, og Private barnehagers landsforbund (PBL) presenterte for kort tid siden nye kjøreregler for sine medlemmer.
– Det har vært mange saker det siste året som er uheldige, slik som de framstår i mediene. Våre barnehager drives med tilskudd fra det offentlige, og vi har nulltoleranse for misbruk av offentlige midler, sa PBL-direktør Anne Lindboe nylig til Dagbladet.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.
Jan-Erik Østlie
Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
Martin Guttormsen Slørdal
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund
Kommentar
Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere
Chris Anderson/AFP/NTB
«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.
Martin Guttormsen Slørdal
Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox