BLE AVVIST: Suk André Grastveit leverte politiattest da han ble tilbudt studieplass ved Høgskulen på Vestlandet, campus Sogndal. I slutten av september fikk han avslag på studieplassen.
Helge Skodvin
Suk André (32) utestenges fra sosionomstudiet på grunn av kriminell fortid: – Jeg ville gjort stor nytte for meg
Suk André Grastveit studerte sosialt arbeid i flere måneder før han ble avvist. – Det tar altfor lang tid å få behandlet studieopptak hvis du har rulleblad, sier han.
anne@lomedia.no
Denne høsten studerer Suk André Grastveit (32) sosiologi ved Høgskulen på Vestlandet. Men det er en nødløsning. Det er sosionom han vil bli. Han fulgte studiet i fjor, men måtte gi seg etter noen måneder.
– Jeg har 20 års erfaring fra et kriminelt miljø. Med en bachelor i sosialt arbeid, ville jeg kunne gjort stor nytte for meg som sosionom. Det er det ikke rom for i dag, selv om jeg har erfart det pensum handler om, hvordan man skal rehabilitere dem som har levd livet på gata, sier han.
Da Grastveit ble tilbudt studieplass ved Høgskulen på Vestlandet, campus Sogndal i fjor, kontaktet han skolen. Han fant ikke opplysninger om hvilke forbrytelser som diskvalifiserer søkere fra å ta studiet og ville vite om hans rulleblad var forenlig med å studere sosialt arbeid.
Han fikk beskjed om å levere politiattest og at en egen nemnd ville behandle saken. Dermed flyttet han til Sogndal, skaffet seg hybel og bøker. I slutten av september kom avslaget fra klagenemnden.
– Jeg var forberedt på avslag, men synes likevel det er dårlig at det tok så lang tid, sier han.
• 7 av 10 studenter sier de ikke kan studere uten deltidsjobb
Uheldig at det tar tid
Lagdommer Beate Blom leder Klagenemnd ved Høgskulen på Vestlandet. Hun bekrefter at det ikke har vært mulig å få avklart politiattest-saker før semesterstart. Selv når alle frister holdes, vil saksbehandlingstiden innebære at semesteret er i gang.
Det er fordi prosessen først begynner å rulle etter at Samordna opptak sender ut tilbud om studieplass 20. juli. Da har søkerne tre uker på seg til å levere politiattest, og institusjonen har ti dager på å forberede saken for klagenemnda, som skal behandle saken innen fire uker.
– Det er uheldig at dette ikke kan avklares tidligere. Jeg forstår frustrasjonen, sier Blom og understreker at dette er vanskelige saker som skal ha en forsvarlig behandling innen knappe frister.
Utdanningsinstitusjonene skal informere om hvilke studier som krever politiattest og vise til retningslinjer rundt dette, men mer detaljerte føringer gis det ikke opplysninger om.
– Verken høgskolens rådgivere eller nemnda kan gi signaler på forhånd om hvordan en sak vil bli vurdert. I hver sak vurderer vi de straffbare forholdene og alvorlighetsgraden, hvor lang tid det er gått siden siste dom, hvilket studium og praksis det er snakk om, sier Blom.
• Lærerutdanningen en av vinnerne i årets studieopptak
Mer informasjon
I 2017 behandlet Klagenemnda ved Høgskulen på Vestlandet ni saker om politiattest. Tre endte med utestengelse.
Kommunikasjonsrådgiver ved Høgskulen på Vestlandet, Helge Olsen, sier høgskolen er opptatt av at informasjonen om politiattester er nøktern, for at ikke saksbehandlingen i nemnda skal foregripes.
– Skolen kan komme til å love mer enn vi kan holde, sier han.
– Er det mulig å starte prosessen med politiattester allerede når studentene søker?
– Nei, det er ikke mulig fordi forskriften sier at politiattesten ikke skal være eldre enn tre måneder.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
ILLUSTRASJON PÅ POLITIATTEST: Slik kan en politiattest med merknader se ut. Nemnden skal vurdere om bruddene på Straffeloven er forenlig med studieplass.
Helge Skodvin
Grastveit anket avslaget til Felles klagenemnd, som behandler klagesaker fra hele landet. Han hadde et håp om å få beholde studieplassen, siden han hadde vært rusfri i fire år og hadde hatt relevant jobb i Bergen kommune. Men i februar kom det endelige avslaget.
– Vi trenger realkompetanse i faget, og jeg vet at jeg har noe å tilby. Derfor er det bittert at jeg ikke får ta utdannelsen, sier han.
Måtte slutte etter en uke
Fontene har vært i kontakt med flere personer med rulleblad som ønsker å studere helse- og sosialfag. De fortviler over at de ikke finner tilstrekkelig informasjon om de kan beholde studieplassen, selv om de klarer karakterkravet.
Rami Knudsen (33) tok opp fag mens han var fengslet og har et snitt over 5. Han kom inn på sykepleierstudiet i Stavanger for to år siden, men ble avvist en uke etter studiestart.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
VIL TA UTDANNING: Anne Djønne Eriksen og Rami Knudsen er erfaringskonsulenter i Helse Bergen og ønsker å utdanne seg til vernepleiere.
Helge Skodvin
Nå jobber han i avdeling for rusmedisin i Helse Bergen sammen med Anne Djønne Eriksen (35). De er ansatt som erfaringskonsulenter gjennom Albatrossen Ettervernssenter og loser rusavhengige i systemet. De følger opp behandlingsapparat og pårørende.
Begge ønsker nå å utdanne seg til vernepleiere for å kunne gjøre en enda bedre jobb, men ingen av dem har søkt studiet. De mener rutinene rundt opptak er for uvisse til at de vil prøve.
Rulleblad som hindrer studieplass
Prosjektleder og psykologspesialist Kristina Åkerblom i Helse Bergen sier det ikke er uvanlig at folk som har vært gjennom rusbehandling ønsker seg inn i hjelpeyrker som vernepleier og sosionom. Felles er at de har rulleblad som omfatter vold og narkotikadommer, som hindrer dem i studieplass.
– Jeg ser at det er viktig å ha kontroll på dette, men det bør være mulig å få dette avklart før studiestart. Det bør avklares idet man søker, i stedet for å vente til opptaket er gjort, sier Åkerblom.
I forskriften står det at nemnda kan innkalle studenten til møte dersom det er nødvendig for å få saken godt nok opplyst. Hun mener dette bør gjøres i større grad.
– Mange har saker som forsinkes i rettssystemet. Dette håper jeg nemnda tar med i betraktningen. Dette er kandidater som har vært i mange roller, og slike folk trenger vi, sier hun.
PSYKOLOGSPESIALIST: Kristina Åkerblom er psykologspesialist i Helse Bergen. Hun møter mange tidligere rusmisbrukere som ønsker seg inn i helse- og omsorgsyrker, men som hindres av rulleblad.
Helge Skodvin
Politiattest
Dette er noen av studiene som krever politiattest:Barnevernspedagog, ergoterapeut, sosionom, sykepleier, vernepleier, lege, politi, psykolog, lærer.
Hvis studenter kan komme i kontakt med mindreårige eller andre sårbare grupper, kreves politiattest.
I forskrift om opptak til høyere utdanning står det hvordan prosessen med politiattest skal håndteres.
Avslag kan ankes til en felles nasjonal klagenemnd.
Kilde: Høgskulen på Vestlandet
Politiattest
Dette er noen av studiene som krever politiattest:Barnevernspedagog, ergoterapeut, sosionom, sykepleier, vernepleier, lege, politi, psykolog, lærer.
Hvis studenter kan komme i kontakt med mindreårige eller andre sårbare grupper, kreves politiattest.
I forskrift om opptak til høyere utdanning står det hvordan prosessen med politiattest skal håndteres.
Avslag kan ankes til en felles nasjonal klagenemnd.
Kilde: Høgskulen på Vestlandet
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim