SLUTT: – Nå må norske politikere slutte å være naive, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Kai Hovden
Ambea kjøper Aleris omsorg:
SV-lederen om Aleris-oppkjøp: – Nå må norske politikere slutte å være naive
Audun Lysbakken mener oppkjøp av velferdsselskaper viser hva disse selskapene ikke er opptatt av: omsorg og velferd.
hege.bakken@fagbladet.no
Nylig ble det kjent at det svenske omsorgskonsernet Ambea kjøper opp norske Aleris omsorg.
Konsernet blir dermed Nordens største aktør innen eldreomsorg, barnevern, rus og psykisk omsorg, og markedsledende i Norge, Sverige og Danmark.
Ambeas direktør Fredrik Gren uttalte på pressekonferansen at han ser for seg mer privatisering av velferden i de nordiske landene, og at det dermed er et stort framtidig potensial i markedet.
Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea for 2,6 milliarder kroner
– Slutte å være naive
SV-leder Audun Lysbakken mener Ambea-oppkjøpet viser at norsk skattefinansiert velferd er et lukrativt marked for store multinasjonale selskaper.
– Nå må norske politikere slutte å være naive. Dette er aktører som først og fremst vil hente ut stor profitt på skattefinansiert velferd, advarer Lysbakken, og viser til at det svenske selskapet for sju år siden var involvert i en rekke skandaler innen eldreomsorgen. Det ble samtidig avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.
– Milliardsummene som er involvert i oppkjøpet, viser at her investerer man ikke fordi man ønsker å gi omsorg, men fordi det er et lukrativt marked. Aleris er fra før eid av tydelige kommersielle interesser. Ingen må ha illusjoner om at pengene som er involvert her, ikke forsvinner i profitt til eierne, sier SV-lederen som mener at de som taper på det hele, er de som bruker tjenestene og de ansatte.
I et lite frieri til KrF påpeker Lysbakken at det nå er viktig at de som er opptatt av ideelle aktører, arbeidernes rettigheter og felles velferd, må stå sammen mot den stadig økende kommersialiseringen.
Fagbladet har bedt om kommentar fra KrF, som ennå ikke besvart frieriet.
(Saken fortsetter under bildet.)
SLAG: – Kommunevalgetr blir et slag om offentlig velferd, tror arbeidspolitisk talsperson Arild Grande i Ap.
Leif Martin Kirknes
Ap: – Kommunevalget blir et slag om offentlig velferd
Arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Arild Grande mener mange kommersielle aktører nå er oppmuntret av Solberg-regjeringens signaler om privatisering og kommersialisering av velferden.
– Arbeiderpartiet ønsker en helt annen retning, hvor vi tar ansvar for hverandres velferd gjennom fellesskapet. Det fremste vi kan gjøre for å bremse høyresiden og de kommersielle kreftene, er at våre folkevalgte i alle kommuner tar et oppgjør med anbud og konkurranseutsetting av velferdsoppgaver, tar tilbake tjenestene i kommunal regi og forbeholder avtaler til ideelle aktører, sier Grande.
Det vil ifølge ham gi mer trygghet og kvalitet i tjenestene og sikre gode lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.
Han tror velgerne kommer til å se tydelige skillelinjer i hvert enkelt kommunestyre mellom høyresiden og Arbeiderpartiet, og der valget neste høst vil avgjøre hvordan Velferds-Norge styres.
– Hvis vår felles velferd blir privatisert og kommersialisert, vil det trolig bli umulig å få tannkremen tilbake på tuben. Dersom folkevalgte likevel ønsker å konkurranseutsette velferdsoppgaver, bør det i det minste utformes seriøsitetskrav som sikrer gode lønns- og arbeidsvilkår, og tillitsvalgte i virksomheter som kjøper tjenester, bør få innsyn i lønns- og arbeidsvilkår for ansatte som leies inn.
(Saken fortsetter under bildet.)
KVALITETSBEVISST: Arbeidspolitisk talsperson Heidi Nordby Lunde sier at kvalitet er viktigst for Høyre.
Ole Palmstrøm
Høyre: – Kvalitet viktigst
Heidi Nordby Lunde er Høyres arbeidspolitiske talsperson.
Hun holder fast på at det viktigste for partiet hennes er at kvaliteten er viktigst, enten det drives av det offentlige, ideelle eller private.
– At tjenesteleverandører velger å spesialisere seg eller utvide kompetansen, trenger ikke være problematisk, så lenge det ikke går ut over kvaliteten i de tjenestene det offentlige har betalt for.
På spørsmål om Ambea-direktørens vekstambisjoner utfordrer den nordiske velferdsmodellen, svarer Lunde:
– Jeg mener det er i samfunnets interesse at private velferdsleverandører er en del av den nordiske velferdsmodellen, ikke en motsetning til den. Men det forutsetter gode reguleringer og krav i anbudene som sikrer kvalitet i tjenestene til brukeren og ryddige arbeidsforhold for de ansatte. Vi ser jo ofte at de private leverandørene klarer å organisere driften bedre, ha mer kontroll på timelister og turnuser, og dermed lavere sykefravær, samtidig som brukerne er like godt eller mer fornøyde.
– Statsbudsjettet kan tolkes som at regjeringen ønsker mer konkurranseutsetting og privatisering. Vil vi se mer av typen virksomhet som Ambea og Aleris nå driver med?
– Målet er først og fremst bedre kvalitet gjennom nye ideer og bedre løsninger, og det krever også gode reguleringer. Jeg vet det høres ut som en klisje, men ønsket er reelt. Det er ingen som ønsker et fritt marked uten kontroll, tvert imot så mener vi at vi trenger gode reguleringer for å ivareta samfunnets og innbyggernes interesser.
Fagbladet har vært i kontakt med ledelsen i Ambea, som ikke ønsker å kommentere noe mer angående dette oppkjøpet enn de har gjort.
Arbeiderpartiet ønsker en helt annen retning
Arild Grande, arbeidspolitisk talsperson i Ap
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø