JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ambea kjøper Aleris omsorg:

SV-lederen om Aleris-oppkjøp: – Nå må norske politikere slutte å være naive

Audun Lysbakken mener oppkjøp av velferdsselskaper viser hva disse selskapene ikke er opptatt av: omsorg og velferd.
SLUTT: – Nå må norske politikere slutte å være naive, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SLUTT: – Nå må norske politikere slutte å være naive, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Kai Hovden

hege.bakken@fagbladet.no

Nylig ble det kjent at det svenske omsorgskonsernet Ambea kjøper opp norske Aleris omsorg.

Konsernet blir dermed Nordens største aktør innen eldreomsorg, barnevern, rus og psykisk omsorg, og markedsledende i Norge, Sverige og Danmark.

Ambeas direktør Fredrik Gren uttalte på pressekonferansen at han ser for seg mer privatisering av velferden i de nordiske landene, og at det dermed er et stort framtidig potensial i markedet.

Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea for 2,6 milliarder kroner

– Slutte å være naive

SV-leder Audun Lysbakken mener Ambea-oppkjøpet viser at norsk skattefinansiert velferd er et lukrativt marked for store multinasjonale selskaper.

– Nå må norske politikere slutte å være naive. Dette er aktører som først og fremst vil hente ut stor profitt på skattefinansiert velferd, advarer Lysbakken, og viser til at det svenske selskapet for sju år siden var involvert i en rekke skandaler innen eldreomsorgen. Det ble samtidig avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.

– Milliardsummene som er involvert i oppkjøpet, viser at her investerer man ikke fordi man ønsker å gi omsorg, men fordi det er et lukrativt marked. Aleris er fra før eid av tydelige kommersielle interesser. Ingen må ha illusjoner om at pengene som er involvert her, ikke forsvinner i profitt til eierne, sier SV-lederen som mener at de som taper på det hele, er de som bruker tjenestene og de ansatte.

I et lite frieri til KrF påpeker Lysbakken at det nå er viktig at de som er opptatt av ideelle aktører, arbeidernes rettigheter og felles velferd, må stå sammen mot den stadig økende kommersialiseringen.

Fagbladet har bedt om kommentar fra KrF, som ennå ikke besvart frieriet.

(Saken fortsetter under bildet.)

SLAG: – Kommunevalgetr blir et slag om offentlig velferd, tror arbeidspolitisk talsperson Arild Grande i Ap.

SLAG: – Kommunevalgetr blir et slag om offentlig velferd, tror arbeidspolitisk talsperson Arild Grande i Ap.

Leif Martin Kirknes

Ap: – Kommunevalget blir et slag om offentlig velferd

Arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Arild Grande mener mange kommersielle aktører nå er oppmuntret av Solberg-regjeringens signaler om privatisering og kommersialisering av velferden.

– Arbeiderpartiet ønsker en helt annen retning, hvor vi tar ansvar for hverandres velferd gjennom fellesskapet. Det fremste vi kan gjøre for å bremse høyresiden og de kommersielle kreftene, er at våre folkevalgte i alle kommuner tar et oppgjør med anbud og konkurranseutsetting av velferdsoppgaver, tar tilbake tjenestene i kommunal regi og forbeholder avtaler til ideelle aktører, sier Grande.

Det vil ifølge ham gi mer trygghet og kvalitet i tjenestene og sikre gode lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.

Han tror velgerne kommer til å se tydelige skillelinjer i hvert enkelt kommunestyre mellom høyresiden og Arbeiderpartiet, og der valget neste høst vil avgjøre hvordan Velferds-Norge styres.

– Hvis vår felles velferd blir privatisert og kommersialisert, vil det trolig bli umulig å få tannkremen tilbake på tuben. Dersom folkevalgte likevel ønsker å konkurranseutsette velferdsoppgaver, bør det i det minste utformes seriøsitetskrav som sikrer gode lønns- og arbeidsvilkår, og tillitsvalgte i virksomheter som kjøper tjenester, bør få innsyn i lønns- og arbeidsvilkår for ansatte som leies inn.

(Saken fortsetter under bildet.)

KVALITETSBEVISST: Arbeidspolitisk talsperson Heidi Nordby Lunde sier at kvalitet er viktigst for Høyre.

KVALITETSBEVISST: Arbeidspolitisk talsperson Heidi Nordby Lunde sier at kvalitet er viktigst for Høyre.

Ole Palmstrøm

Høyre: – Kvalitet viktigst

Heidi Nordby Lunde er Høyres arbeidspolitiske talsperson.

Hun holder fast på at det viktigste for partiet hennes er at kvaliteten er viktigst, enten det drives av det offentlige, ideelle eller private.

– At tjenesteleverandører velger å spesialisere seg eller utvide kompetansen, trenger ikke være problematisk, så lenge det ikke går ut over kvaliteten i de tjenestene det offentlige har betalt for.

På spørsmål om Ambea-direktørens vekstambisjoner utfordrer den nordiske velferdsmodellen, svarer Lunde:

– Jeg mener det er i samfunnets interesse at private velferdsleverandører er en del av den nordiske velferdsmodellen, ikke en motsetning til den. Men det forutsetter gode reguleringer og krav i anbudene som sikrer kvalitet i tjenestene til brukeren og ryddige arbeidsforhold for de ansatte. Vi ser jo ofte at de private leverandørene klarer å organisere driften bedre, ha mer kontroll på timelister og turnuser, og dermed lavere sykefravær, samtidig som brukerne er like godt eller mer fornøyde.

– Statsbudsjettet kan tolkes som at regjeringen ønsker mer konkurranseutsetting og privatisering. Vil vi se mer av typen virksomhet som Ambea og Aleris nå driver med?

Målet er først og fremst bedre kvalitet gjennom nye ideer og bedre løsninger, og det krever også gode reguleringer. Jeg vet det høres ut som en klisje, men ønsket er reelt. Det er ingen som ønsker et fritt marked uten kontroll, tvert imot så mener vi at vi trenger gode reguleringer for å ivareta samfunnets og innbyggernes interesser.

Fagbladet har vært i kontakt med ledelsen i Ambea, som ikke ønsker å kommentere noe mer angående dette oppkjøpet enn de har gjort.

Arbeiderpartiet ønsker en helt annen retning

Arild Grande, arbeidspolitisk talsperson i Ap

Warning
Annonse
Annonse