Sykepleier Peter mener han er trukket dobbelt for språkkurs. Nå krever han pengene tilbake fra vikarbyrået
Det norskeide bemanningsbyrået Orange ga sykepleier Peter Milko en «bot» på over 35.000 kroner fordi han sluttet å jobbe for dem.
Orange Helse bekrefter at de trakk sykepleierne i lønn for språkkurs. Likevel krevde selskapet at sykepleierne måtte betale hele kursavgiften hvis de sluttet i jobben før to år. Sykepleier Peter Milko vil ha tilbake det Orange skylder ham.
privat
yngvil@lomedia.no
En ny litauisk dokumentarfilm om det norske bemanningsbyrået Orange avslørte at sykepleierne fikk «bøter» da de sluttet å jobbe for dem i Norge. Sykepleier Peter Milko, som nylig sto fram i FriFagbevegelse og Fagbladet, forteller at han ble utsatt for akkurat dette.
Bemanningsbyrået Orange trakk sykepleier Peter Milko i lønn for hver eneste arbeidstime han jobbet, for å nedbetale norskkurset han tok på Oranges egen språkskole i Slovakia før han reiste til Norge for å jobbe. Da han sluttet i jobben, måtte han likevel betale hele kursavgiften, selv om han allerede hadde betalt ned på gjelda. Det var dette som opplevdes som en bot.
Orange truet med søksmål mot sykepleiere som nektet å betale.
Nå krever Milko at Orange betaler tilbake pengene han betalte inn for mye, nesten 27.000 kroner.
Det vil ikke administrerende direktør Nils Paulsen i bemanningskonsernet Orange Group kommentere.
«Jeg hadde ikke forventet noe annet svar fra ham», skriver Milko i en epost til FriFagbevegelse.
«Det er egentlig ikke noe svar å kommentere i det hele tatt. I Slovakia har vi også ordtaket «den som tier samtykker». Så jeg går ut i fra at Paulsen ser problemet like godt som oss», mener Milko, som er fra Slovakia.
Sykepleierne bandt seg til å jobbe for Orange i to år. Sluttet de før det gikk to år, måtte de betale 4033 euro til Orange.
• Peter og Lena satte seg i gjeld til norskeide Orange for å få jobb i Norge
Sykepleieren skulle betalt 35.000 kroner, men måtte betale 62.000
Norskkurset på Oranges egen språkskole i Slovakia har altså kostet Peter Milko over 62.000 kroner. Selskapet har prissatt språkkurset til 4033 euro, eller over 35.000 kroner etter den gjeldende kursen i 2015.
Orange trakk Peter Milko nesten 27.000 kroner i lønn de sju månedene han jobbet for dem i 2014. Pengene skulle nedbetale gjelda for norskkurset han tok på Orange-språkskolen.
Det er nedfelt i en av kontraktene han inngikk med bemanningsbyrået, at Orange skal trekke nesten 20 kroner fra hver arbeidstime for språkkurset. Orange-direktør Nils Paulsen bekrefter også i en epost til Fagbladet at sykepleierne ble trukket i lønn for dette.
• Dokumentarfilm hevder Orange presset litauiske sykepleiere i Norge til å betale gjelda to ganger
Milko sier de kalte det «bot»
Peter Milko bestemte seg for å slutte i bemanningsbyrået da han ble tilbudt fast ansettelse som sykepleier på et kommunalt sykehjem i Nord-Norge i slutten av 2014. Milko jobbet 1360 timer for Orange.
Han forteller FriFagbevegelse om hva de ansatte på Orange-kontoret i Slovakia sa da han ringte og fortalte at han ville slutte. De krevde at han betalte hele språkavgiften på over 35.000 kroner og kalte det «bot», altså en straff fordi han sluttet før han hadde jobbet for dem i to år.
– Jeg spurte dem hvorfor jeg måtte betale for språkkurset når jeg allerede hadde blitt trukket for det, men jeg fikk bare beskjed om at jeg måtte betale, forteller Milko oppgitt.
– De kalte det bot, men sa i samme setning at det var for det jeg skyldte for språkkurset, sier Milko.
Orange: – Diskuterer ikke personalsaker i media
Administrerende direktør Nils Paulsen i Orange Group som eier bemanningsbyråene vil ikke kommentere noe av det Milko sier, heller ikke om Orange skal betale tilbake penger Milko har betalt for mye.
Paulsen svarer i en epost til FriFagbevegelse «Jeg ber om forståelse for at vi ikke diskuterer personalsaker i media. Eventuelle personalsaker blir håndtert internt.»
Nils Paulsen ville derfor ikke svare på hvorfor Peter Milko måtte betale nesten hele studiegjelda til Orange på nytt, om han kjenner igjen Orange-ansattes bruk av uttrykket «bot», hvorvidt Orange skal betale tilbake 3196 euro til Milko, og hvor mange andre Orange-sykepleiere som har betalt Orange dobbelt for språkstudiet slik som Peter Milko.
Den siste dagen i Orange
30. november 2014 hadde han sin siste arbeidsdag for Orange. Allerede dagen etter, i et dokument datert 1. desember, fikk han kravet om å betale for språkkurset, over 35.000 kroner. Betalingsfristen satte de til 31. januar 2015.
Peter Milko har dokumentert overfor FriFagbevegelse at han faktisk betalte inn beløpet til Orange Group Baltic i Litauen.
Hadde han ikke betalt, hadde han risikert samme skjebne som elleve tidligere Orange-sykepleiere som litauiske domstoler har dømt til å betale.
LES OGSÅ DISSE SAKENE:
Orange Helse fikk kvalitetsmerket for bemanningsbransjen av NHO Service
Ap vurderer å forby innleie av sykepleiere og helsefagarbeidere
Orange ute av Oslo for vesentlig mislighold
Avsluttet kontrakt med Orange i Bergen
Dette er saken
• Fagbladet og FriFagbevegelse undersøker i en serie artikler virksomheten til det norskeide bemanningskonsernet Orange.
• Et av selskapene i konsernet, bemanningsbyrået Orange Group Baltic i Litauen, har siden 2008 leid ut sykepleiere fra østeuropeiske land til bemanningsbyrået Orange Helse (i 2016 omdøpt til Sydvest Prosjekt) i Norge. De har igjen leid dem ut til sykehjem, hjemmetjenester og sykehus i Norge.
• Alle sykepleierne som var ansatt i Orange Group Baltic, fikk gjeld på nesten 40.000 kroner hver da de signerte den første kontrakten med Orange Group Baltic.
• Det var for å betale norskkurset de måtte på Oranges språkskole.
• Sluttet de før det gikk to år, krevde Orange at de betalte hele beløpet.
• Dette kalte Orange for «bot», ifølge flere sykepleiere som har stått fram i ulike medier.
• Orange krevde at de betalte selv om Orange allerede hadde trukket dem mange tusen kroner for å dekke utgiftene til språkskolen.
• Arbeidsavtalene med Orange kan tolkes som at sykepleierne skulle få ned til 17 kroner i timen under opplæring.
• Sykepleierne måtte undertegne en taushetserklæring om at de ikke skulle snakke om lønn og kunne idømmes straff på 26.000 kroner for å bryte taushetsplikten.
• Orange har fått skarp kritikk fra Fagforbundet for sin virksomhet, og selskapet mistet i 2016 flere kontrakter med blant annet Oslo kommune, Bergen kommune og Helseforetakene.
• En mangemillionær i Bergen, Nils Paulsen, er majoritetseier i selskapet Orange Group som eier Oranges bemanningsbyråer i Norge og Litauen. Han sier de har «oppdatert hele avtalestrukturen» sin med bakgrunn i revisjoner i selskapet.
• Oranges bemanningsbyrå i Norge hadde i 2010 en omsetning på 66 millioner. I toppåret 2015 nådde omsetningen 211 millioner kroner med overskudd på over 7 millioner kroner. Så fikk selskapet en nedtur i 2016. Omsetningen var da på 196 millioner, med et underskudd på nesten 6 millioner.
Kilder: FriFagbevegelse og Fagbladet, årsregnskaper til Orange Helse AS (nå Sydvest Prosjekt AS), 15min.lt.