JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem skal gå først ved nedbemanning?

Telenor-ansatt mistet jobben etter 30 år i bedriften. Nå har hun vunnet fram i to rettsinstanser

Det skal gode grunner til for å fravike ansiennitetsprinsippet ved en nedbemanning, slår retten fast.
Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde.

Colourbox.com

nettverk@lomedia.no

Nå har et EL og IT-medlem i Telenor med 33 års ansiennitet vunnet frem i to rettsinnstanser.

Ved nedbemanningen benyttet bedriften en utvalgskrets begrenset til divisjon og lokasjon, og bedriften mente det var praksis for dette.

Likevel fikk det i denne saken begrenset betydning, blant annet fordi de tillitsvalgte hele veien hadde protestert mot utvalgskretsen.

Det var også protokollført i alle forhandlingsmøter.

Da kvinnen vant i Tingretten anket bedriften saken inn for Lagmannsretten.

Dommen som nylig kom fra Frostating lagmannsrett sier at utvalgskretsen er usaklig, og at oppsigelsen dermed er ugyldig.

– Det er veldig bra at lagmannsretten fremhever betydningen av at arbeidsgiver er forpliktet til å følge ansiennitetsprinsippet, og at arbeidsgiver derfor ikke kan bruke utvalgskretser som svekker betydningen av ansiennitetsprinsippet i så stor grad, sier forbundssekretær Reidunn Wahl på forbundets hjemmeside.

Konsekvente tillitsvalgte

– De tillitsvalgte i Telenor har opptrådt konsekvent opp gjennom årene, og de har gjengitt sitt standpunkt i alle protokoller. Deres arbeid i denne saken kan være egnet å bruke som eksempel på hvordan de tillitsvalgte bør opptre, sier Wahl.

– Bedriftens ankefrist til Høyesterett er midten av januar. Dommen er godt begrunnet, og er i samsvar med de rettslige utgangspunkter som er trukket opp av Arbeidsretten og Høyesterett. Saken er også svært godt opplyst gjennom lagmannsrettens behandling og hele 11 vitner er hørt i saken, så det kan ikke være noen grunn til at den skal ankes, sier Wahl.

(Saken fortsetter under bildet.)

FORNØYD: Forbundssekretær Reidunn Wahl er godt fornøyd med dommen i Frostating lagmannsrett, som gir full seier til et EL og IT-medlem med 33 års ansiennitet i Televerket/Telenor som ble nedbemannet.

FORNØYD: Forbundssekretær Reidunn Wahl er godt fornøyd med dommen i Frostating lagmannsrett, som gir full seier til et EL og IT-medlem med 33 års ansiennitet i Televerket/Telenor som ble nedbemannet.

Knut Viggen

«En særskilt forpliktelse»

Lagmannsretten trakk i sin avgjørelse fram disse punktene:

• Telenor har inngått tariffavtale og har således påtatt seg en særskilt forpliktelse til å følge ansiennitetsreglene, med mindre det foreligger saklig grunn til å fravike dem

• Tariff-forpliktelsen innebærer en plikt til å vurdere arbeidstakere opp mot andre arbeidstakere i hele virksomheten, og at det må i alminnelighet forventes at større virksomheter som Telenor evner å håndtere omfattende utvelgelsesprosesser

• Telenor hadde begrenset utvalgskretsen slik at for arbeidstaker i denne saken var det ikke andre stillinger hun kunne kreve seg vurdert opp mot, noe som førte til at hennes ansiennitet på 33 år ved utvelgelsen ikke ble tillagt noe vekt

• Det var andre utvalgskretser som var like naturlige og som ville ført til at ansiennitet hadde fått reell betydning ved utvelgelsen av overtallige

LO-advokat Rune Lium førte saken for EL og IT Forbundets medlem.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse