Elektrobedrift satser på lærlinger og krever egen garderobe for kvinnelige elektrikere
– Det er håpløst og fjernt i 2019 at det ikke finnes egne damegarderober når våre elektrikere er ute på jobb, mener Vintervoll-sjef Stian Østerlie, som sier de beste fagarbeiderne tas inn via lærlingeordningen.
VINTERVOLL: Adm. direktør, Stian Østerlie, kllubleder Sandra Åberg Kristiansen og lærling Emma Finnøy etter fullført presentasjon på LOs repskap i Trondheim.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Trondheimsbedriften har nå i et års tid lagt inn som en forutsetning i anbudene at de praktiserer likestilling også når det kommer til garderobeforhold.
p
Administrerende direktør i Vintervoll, Stian Østerlie, forteller at bedriften i tillegg til fem kvinnelige lærlinger også har fem kvinnelige montører i arbeid.
Bedriften har også vært med på å oppmuntre til etablering av et eget nettverk for kvinner i elektro i Trondheim, sammen med blant andre EL og IT.
Artikkelen fortsetter under bildet.
PÅ SCENEN: Distriktssekretær Kristian Tangen, Sandra Åberg Kristiansen, Emma Finnøy og adm. direktør, Stian Østerlie under sekvensen om partssamarbeid på trønderske arbedisplasser.
Knut Viggen
– Ta inn lærlinger
Tirsdag hadde Østerlie med seg klubbleder Sandra Åberg Kristiansen, og lærling- og ungdomsrepresentant i Vintervoll-klubben, Emma Finnøy, opp på scenen foran LOs representskap som var samlet til todagersmøte i Trondheim. De var der for å fortelle om blant annet lærlinger og partssamarbeid, men kom også inn på garderobeforholdene for kvinnene i bedriften.
p
Det var lite uenighet å spore på scenen, for Østerlie er en varm tilhenger av å ta inn lærlinger.
– De beste fagarbeiderne får vi ved å ta inn lærlinger, sa Østerlie. Han mener det er viktig for bedriften å se på helheten og ikke velge kortsiktige løsninger.
– Vi tok inn for få lærlinger i bedriften da vi var gjennom kriseår i 2008. Det fikk vi svi for i 2012/13, sa han.
Østerlie mener framtida for elektrofaget er lysende.
– Fagarbeiderne er ettertraktet, det finnes enorme muligheter og faget er i kontinuerlig endring. Det åpner for utallige nyskapninger. Jeg tør påstå at et fagbrev innen elektro er noe av det tryggeste du kan gjøre, sa Østerlie.
Trives i faget
Emma Finnøy er en av fem kvinnelige lærlinger i Vintervoll og stortrives i faget. En vanlig arbeidsuke for henne er lik fagarbeiderens, men arbeidet skjer under oppsyn. Én dag i uka har hun teori.
– Jeg trives i faget. Læretida har gitt meg et tidlig og trygt arbeidsliv, sier Emma, som også er ungdomsleder i fagforeninga og ungdomsrepresentant i klubben.
Sandra Åberg Kristiansen mener tillitsvalgte har en viktig rolle for å bidra til gode opplæringsbedrifter.
– Vi har en veldig viktig rolle i å passe på at lærlinger ikke blir brukt i ren produksjon, men at de får tid til å lære og får varierte oppgaver. Så må vi sørge for et trygt læremiljø for lærlingene. At de blir behandlet skikkelig av både inne-apparat, men også av de som har de med seg, sier hun.
Hun understreker også at det er viktig at de tillitsvalgte treffer lærlingene så fort som mulig, når de begynner i læra og få vervet dem i klubben.
Prioritere de seriøse
På spørsmål fra distriktssekretær Kristian Tangen om hva som må til for at flere ungdommer skal kunne gå i læra, sier Åberg Kristiansen at det er komplekse greier, men at det første som må skje er at seriøse bedrifter, som har egne faste ansatte og lærlinger, prioriteres i offentlige anbud.
– Og så bør det bli et omdømmeproblem for de store gutta i privat sektor som Koteng og Reitan, hvis de ikke har lærlinger på prosjektene sine og i arbeidstokken.
Hun mener det bør stilles krav om å ha fagbrev for å utføre arbeid i flere bransjer, slik at det i alle bransjer lønner seg å ta fagbrev. – Man ville jo aldri latt seg operere av noen uten riktig kompetanse, hvorfor skal man da la folk uten riktig kompetanse bygge hjemmet hvor familien din bor? Spør hun.
– Så tror jeg vi må presisere ovenfor ledelse at det å ta inn lærlinger er å investere i egen arbeidstokk. Ikke bare lærer man opp noen til å bli en skikkelig dyktig fagarbeider, men også i måten bedriften jobber på. Bedrifter i Norge vil alltid ha produktivitet og kunnskap som konkurransefortrinn, ikke lavpris. Da er det også fornuftig for bedriftene å ha læreplasser, og dette må vi tillitsvalgte bli flinkere til å snakke om, sier hun.
p
Må organisere flere
Hun mener tilitsvalgte må organisere flere i bransjene våre, få etablert flere klubber, som igjen forhandler om tariffavtale og følger opp at bedriftene har et systematisk arbeid for lærlinger og opplæring.
– Som Ropsad en gang sa, klarer du en så klarer du også to. Kanskje samtlige tillitsvalgte skulle sagt det til sjefen når vi diskuterte lærling-inntak?
Åberg Kristiansen sier hun ikke hadde valgt annerledes om hun skulle ha valgt en gang til.
– Men det er klart jeg skulle sett at damegarderoben var klar når man møtte opp på prosjektene, for det er ikke så ålreit å skifte på toalettet i herregarderoben, sier hun.
LOs REPSKAP: Lærling Emma Finnøy, klubbleder Sandra Åberg Kristiansen, forbundsleder i EL og IT, Jan Olav Andersen og adm. direktør i Vintervoll, Stian Østerlie, på LOs repskap i Trondheim.
Knut Viggen