Utendørs læring kan være effektivt, mener den danske professoren Kjeld Fredens
Han har skrevet boka «Læring, et samspill mellom hjerne, kropp og omverdenen», som nylig er utgitt på norsk.
HØYT HENGER DE: Modige barn får prøve seg på spennende utfordringer i en klatrepark i Danmark.
Sidsel Valum
Saken oppsummert
Andreklassingen henger opp ned i et tre. Femteklassingen vil øverst i klatreveggen. Kan fysiske utfordringer og evnen til å ta risiko styrke læringsprosessene? Tidligere barneombud Anne Lindboe er ikke i tvil. «Fysisk aktivitet er læringsfremmede», skriver hun i forordet til den norske utgaven av Kjeld Fredens nye bok Læring, et samspill mellom hjerne, kropp og omverdenen (Cappelen Damm Akademisk 2019). Lindboe påpeker sammenhengen mellom kroppsøving og mestring i andre teoretiske fag.
«En positiv mestring- og tilhørighets-følelse kan fortrenge taperfølelsen» skriver Lindboe. Hun viser til Fredes kongstanke om at vi lærer, ikke bare med hodet, men også med hjertet og ikke minst med kroppen.
p
– Ta med barna i naturen
Kjeld Fredsens kaller dette for «kontekstprinsippet» og ser på læringen som en holistisk prosess der alle faktorer spiller inn, både tanke, kropp og miljø.
«I uterommet lærer vi at tingene selv inneholder kunnskap», skriver Fredens. Han oppfordrer derfor til å ta med barna ut i naturen, gjøre dem bedre kjent med elementene for å på den måten bryte barrierer mellom menneske og natur. Fremmedgjortheten ovenfor naturen beskriver Fredens som en av de verste hindringene for at vi kan overvinne og ta tak i miljøutfordringene vi har i dag.
Slår et slag for fri lek
«Det vi kaller vill og urørt natur, gir oss en følelse av frihet, men også en fare for frykt», skriver Fredens, som slår et slag for anstrengelsen, evnen til å ta risiko, initiativ og fri lek ute.
I en artikkel publisert på forskning.no for noen år siden, reiser artikkelforfatter Sonja Balci spørsmål om vi har et alt for strikt lovverk hva angår sikkerhet i norske barnehager og skoler.
«Barna våre har aldri før vært mer trygge enn nå», skriver Balci, som likevel synes å se en økende grad av forskrifter og reglement som fratar barna en sunn lek bestående av minst en teskje risiko og minst en liter fysisk utfoldelse.
p
Om verdien av klatring
Torbjørn Neegaard, forfatter av boka Friluftsliv og uteliv i barnehagen, peker spesielt på verdien av klatring. Ifølge forfatteren er klatring noe av det beste barna kan foreta seg i friminuttene og i fritiden. Han mener at klatringen styrker barna motorisk og fysisk, men at klatring også er sunt med tanken på de sanselige opplevelsene barna får ved å klatre, den taktile opplevelsen av bark og stamme, lukten av treverk, forråtnelse eller nye skudd, eller også verdien av å se verden fra et nytt perspektiv. Fra oven eller rett og slett opp ned.
Kjeld Fredens kaller denne opplevelsen for «en ny estetisk dimensjon» og konkluderer: «Kroppen er i sin vide enaktive betydning fundamentet for den mentale, følelsesmessige og sosiale utviklingen.»


Nå: 0 stillingsannonser