JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forslag i 100

Fortsatt kamp mot sosial dumping, evaluering av EØS-avtalen og nytt fokus på etter- og videreutdanning er viktige temaer i EL & ITs 103 forslag til LO-kongressen.

anette@lo-media.no

EL & ITs forbundsstyre hadde rundt 300 kongressforslag til behandling da de møttes i forrige uke. 103 av dem ble sendt videre til LO, og ikke uventet er sosial dumping et viktig tema i mange av forslagene. Forbundet ønsket blant annet å programfeste at arbeidsmiljøloven strammes inn overfor vikarbyråene slik at faste ansettelser fortsetter å være hovedmodellen i arbeidslivet. Forbundet vil også at når utenlandsk utdanning og praksis skal godkjennes, må dette sees i sammenheng med krav til norske arbeidere, slik at en likestiller krav til norske og utenlandske fagarbeidere. Dette er viktig i den pågående revidering av forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE). EL & IT er også opptatt av at allmenngjøringen skal gjøres enklere og at LO må jobbe aktivt mot EUs arbeidsfiendtlige dommer som har kommet de siste årene. I tillegg ønsker de å styrke tilsynsmyndigheter og rettsvesen, og at straffene for sosial dumping økes.

EØS-avtalen

De fire EU-dommene som alle på hver sin måte har svekket fagbevegelsens muligheter i Europa, skaper også bekymring i EL & IT. Forbundet krever derfor at LO må utarbeide en rapport om EØS-avtalens konsekvenser og påvirkning av det norske samfunn og arbeidsliv, og at denne rapporten skal legges fram i LOs representantskap i kommende kongressperiode. Forbundet opprettholder også sitt krav om at regjeringen må benytte seg av sin mulighet til å si nei til tjenestedirektivet

Kollektiv søksmålsrett

I tråd med kampen mot sosial dumping, ønsker EL & IT kollektiv søksmålsrett. I dag forutsetter lovverket at det er den enkelte arbeidstaker som mener seg ulovlig utleid, eller midlertidig ansatt, selv må gå til rettslige skritt for å hevde seg fast ansatt. Dette blir enklere hvis en fagforening med innstillingsrett får adgang til å reise søksmål i tvist om ulovlig innleie eller bruk av midlertidig ansatte. Forbundet synes også Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet må kunne gripe inn i disse forholdene og pålegge bedriftene å ansette dem som etter loven er ulovlig innleid eller midlertidig ansatt. Samtidig må LO arbeide for at arbeidstakere som har vært midlertidig ansatt i to år skal ha stillingsvern som faste ansatte.

Etter- og videreutdanning

Etter- og videreutdanning (EVU) har vært en kjernesak for EL & IT Forbundet, noe også forslagene til LO-kongressen viser. Forbundet vil blant annet ha programfestet at LO skal jobbe for at EVU-reformen skal videreutvikles. Forbundet vil også at LO skal gå for et system med kompetansetillitsvalgte i bedriftene, at disse skal velges på samme måte som alminnelige tillitsvalgte, men ha et spesielt fokus på kompetanseutvikling. EL & IT tror dette er måten å få opp engasjementet for å ta etterutdanning, og at denne vil bli mer målrettet. Forbundet foreslår at det opparbeides fond som kan finansiere både livsopphold og kompetansetillitsvalgte, i tillegg til finansierelæringssentre. De sistnevnte kan enten være lokalisert i den enkelte bedrift, eller være et spleiselag og lokaliseres i nærmiljøet. El & IT vil også ha mer orden på de som tilbyr etterutdanning, mener disse bør godkjennes av en sentral instans. I tillegg vil forbundet ha programfestet at arbeidstakere skal gis rett til permisjon med lønn for etter- og videreutdanning i to uker per kalenderår.

Vil ha flere streikerettigheter

Forbundet har også sett seg lei på å møte arrogante motparter i forhandlinger, og foreslår derfor at LO går inn for at Arbeidstvistloven må endres slik at riksmeklingsmannen kobles inn først etter at streik er et faktum. De vil også at LO skal arbeide for at dagens system med tvungen lønnsnemnd avskaffes og erstattes med et system som medfører en mer begrenset inngripen i streikeretten, og som er mer i samsvar med internasjonale forpliktelser. Samtidig ønsker EL & IT mer treffsikre lavlønnstillegg, slik at årets situasjon ikke oppstår igjen, der de lavlønte faktisk ikke fikk tilleggene, mens mange høytlønte faktisk fikk det. Redusert arbeidstid ved rotasjonsordninger er en annen aktuell sak i EL & IT. Nå vil forbundet at LO skal programfeste dette arbeidet. Samtidig mener de LO må gå inn for 6-timers arbeidsdag, eventuelt 30 timer per uke med full lønnskompensasjon.

Offentlig eierskap

En annen kjernesak er EL & ITs ønske om sterkere offentlig eierskap. Derfor vil forbundet at LO også skal jobbe for dette, og spesielt styrke det offentliges eierskap til vannkraften. Forbundet vil at Statkraft skal videreføres med 100 prosent statlig eierskap og at aksjeselskapsmodellen dermed avvikles. I tillegg må LO fortsatt kjempe for hjemfallsregimet.

Annonse

Flere saker

Annonse