JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt uavklart om kvikksølv

– Resultatet av den danske undersøkelsen om kvikksølv og helse kan ikke overføres til norske forhold fordi arbeidssituasjonen for de ansatte og utgangspunktet for undersøkelsen er forskjellig, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet.

Ifølge den nettopp offentliggjorde danske rapporten fins det ingen holdepunkter for at mulig eksponering for kvikksølv blant tannhelsearbeidere øker risikoen for dårlig helse når det måles på dødelighet, sykehusinnleggelser, multippel sklerose, fertilitet, aborter eller fødselsutfall. Undersøkelsen er internasjonalt den største i sitt slag og omfatter 35 000 tannlegeassistenter og 5 000 tannleger, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Påvirker ikke Fagforbundet

– Denne undersøkelsen påvirker ikke Fagforbundets videre arbeid for tannlegeassistentene fordi bruken av kobberamalgam er fraværende i Danmark i motsetning til hos oss, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby. – I tillegg har den danske undersøkelsen brukt blant annet journaler fra sykehus som utgangspunkt, ikke primærhelsetjenesten, som er den første som pasienter oppsøker ved svimmelhet og svekket konsentrasjon, som er typiske for pasienter som kan være påvirket av kvikksølv. Derfor har Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) fulgt opp vår anmodning om å forske videre. Det er blant annet startet et forskningsarbeid for å se på fødselsskader.

Les mer om kvikksølvsaken på Fagforbundets samleside.

Det forskes stadig

Det er foretatt en rekke undersøkelser i Norge. Blant annet har STAMI utarbeidet en rapport om status fra de arbeidsmedis9nske miljøene. Ifølge Fagforbundet viser tallene fra de medisinske avdelingene at det er påvist årsakssammenheng mellom eksponering av kvikksølv og helseplager for noen av tannhelsesekretærene, men at det for mange ikke er funnet slik sammenheng. – Rapporten er ufullstendig og inneholder fortsatt mange uavklarte spørsmål. Det er derfor ikke grunnlag for å trekke noen konklusjon foreløpig, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby. Et ankepunkt i forskningsarbeidet er at det ikke er vedtatt retningslinjer for hvordan disse undersøkelsene skal foretas. Det foreligger forskningsrapporter fra undersøkelser både i Trondheim og Bergen.

Gift i tenna?

Kobberamalgamen det henvises til er en blanding, som består av 70 prosent kvikksølv. Den ble anvendt til tannfyllinger fra 1950-tallet og 20 år fram i tid. Denne typen amalgam ble erstattet av en annen, også den inneholdt kvikksølv, fram til totalforbundet av kvikksølv kom i 2008. Kvikksølvblandingen ble preparert og varmet opp av tannlegeassistenter, som oftest uten verneutstyr og beskyttelse, slik at de i tillegg til hudkontakt også ble utsatt for kvikksølvdamp. Rundt 1000 tannhelseassistenter har meldt fra om helseplager som trolig skriver seg fra arbeid med kvikksølvholdige amalgamfyllinger. Fagforbundet følger opp i underkant av 200 medlemmer knyttet til tannhelsetjenesten, ikke minst overfor NAV. .

Hva skyldes alder?

Symptomene består gjerne i tretthet, utmattelse og konsentrasjonssvikt, men det er vanskelig å bevise, rent medisinsk, at årsaken ligger i arbeidsmiljøet. – Aner man ikke likhetstrekk med løsemiddelskader? – Jo eldre den eksponerte blir, desto vanskeligere er det å skille mellom det som skyldes alder og det som skyldes påvirkning i arbeidssituasjon. Man klarte å stille diagnose når det gjaldt løsemiddelskader, og vi håper at våre medlemmer blir behandlet på samme måte. Vi sier ikke at det er en årsak mellom påvirkning fra kvikksølv og helseplager, men det kan være en årsakssammenheng.

Venter på yrkesskadetrygd

– Hva skjer videre? – Mange av våre medlemmer venter nå på utredning hos spesialister. Så langt har ingen fått innvilget søknad om yrkesskadetrygd. Mange har søknader inne, men det kan være opp til et års ventetid før NAV trekker konklusjon. Vi kritiserer ikke NAV, men det er vondt for mange av våre medlemmer å gå i uvisshet i så lang tid, sier Anne-Gro Rønning-Aaby.

Annonse
Annonse