Frihetens øyeblikk er snart over
I disse dager er det 20 år siden world wide web så dagens lys. World wide web, eller internett som det unøyaktig blir omtalt i daglig tale, har revolusjonert informasjonsmulighetene.
torgny.hasaas@lomedia.no
I disse dager er det 20 år siden world wide web så dagens lys. World wide web, eller internett som det unøyaktig blir omtalt i daglig tale, har revolusjonert informasjonsmulighetene.
I desember 1990 startet det hele ved at Tim Berners-Lee, en engelsk forsker ved det europeiske forskersenteret Cern i Geneve, lagde en web-side i programeringsspråket html, han utviklet en server til å ha det på og en nettleser som gjorde det mulig å lese siden. Poenget var at alle som via nettet var koblet til Berners-Lees maskin, kunne lese informasjonen.
I en artikkel i Scientific American i anledning 20-årsjubileet, skriver Berners-Lee: «Det enkle oppsettet demonstrerte dybden i konseptet, at alle personer kunne dele informasjon med hvem som helst, hvor som helst. I denne ånden, spredde weben seg raskt fra grasrota og oppover.»
(Bare eksempelet med at jeg kan sitere fra en fersk artikkel i Scientific American uten å forlate skrivebordet mitt, viser hvilken enorm revolusjon dette er.)
Berners-Lee er ikke bare «oppfinneren» av weben. Han er fortsatt i dag leder av World Wide Web Consortium, som står for den nåværende utviklingen av verdensveven.
Som Berners-Lee påpeker, var utviklingen av weben et grasrotprosjekt. Ideens sprengkraft gjorde at mange jobbet gratis for å spre informasjon. I tillegg er det et poeng at utspringet for prosjektet var universitets- og forskningsmiljø som har andre krav til inntjening enn private aktører. Dette førte til at det utviklet seg en gratiskultur på nettet. Først etter flere år ble nettet åpnet for kommersielle aktører.
Denne gratiskulturen har vært de kommersielle aktørenes hodepine. Det har vært mange forsøk på å ta betaling for innhold. Foreløpig har annonsering vært den dominerende inntektskilden.
I artikkelen i Scientific American advarer Berners-Lee mot utviklingen på weben. Han trekker fram tre forhold:
– Store sosiale nettverkssider bygger murer rundt informasjon lagt inn av deres brukere så det sperres av fra resten av nettet.
– Trådløse internettleverandører blir fristet til å sette ned farten på trafikk til nettsider som de ikke har inngått avtaler med.
– Regjeringer – både totalitære og demokratiske – overvåker folks nettvaner og setter i fare viktige menneskerettigheter. (Sitert etter Dagens IT)
For egen regning vil jeg føye til utviklingen av betalingstjenester. Det er under en uke siden VG lanserte sin egen versjon av VG til nettbrettet Ipad. For å bli godkjent i Apples bladkiosk har VG gått gjennom en nøye vurdering av Apple. Med Kristen-Amerikas moralstandarder skal alle publikasjoner vurderes, før de slipper gjennom nåløyet.
Berners-Lee advarer folk mot å tro at internett slik vi kjenner det i dag, og tar for gitt, er et naturfenomen.
Det har han rett i. De kommersielle og politiske interessene knyttet til weben er enorme. Det er både i form av krav om sensur, enten det er kinesiske myndigheter som skrur av weben i forbindelse med Liu Xiaobos fredspris, USAs reaksjon på Wikileaks lekkasjene eller Apples krav til moralsk innhold i sin bladkiosk.
Det kan se ut som om utviklingen av nettbrettet kan bli gjennombruddet for betalingstjenester på nettet.
Utviklingen skjer lynraskt, og en ting er sikkert, grasrotbevegelsens gratisideal vil ha trange kår i framtidas nett.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm
Hovedkasserer: – Den økonomiske situasjonen i NTL er bekymringsfull
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox