Frp vil ha norsk solenergi i Afrika
Fremskrittspartiet vil stimulere til å bygge opp norsk solenergi i Afrika framfor bare å kjøpe klimakvoter internasjonalt.
Saken oppsummert
– Solenergi i afrikanske land er eksempelvis å foretrekke framfor passivt kjøpt av klimakvoter fra prosjekter med diskutabel verdi, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Som energipolitisk talsmann i Frp er Solvik-Olsen kritisk til regjeringens passive holdning til en slik tankegang.
For passivt
– Jeg er overrasket over at regjeringen ikke har et mer aktivt engasjement på dette området. Når jeg har utfordret miljøvernminister Erik Solheim (SV) på dette i Stortinget, så har han bare lent seg tilbake og pekt på kvotemarkedet. Sånn sett fremstår han som en markedsfundamentalist, sier Solvik-Olsen.
– Jeg ønsker at Norge i større grad bruker Kyoto-forpliktelsene til å fremme norsk industri og teknologi i den internasjonale konkurransen. Og da må staten bidra aktivt, siden staten jo vil stå for en stor del av handelen med CO2-kvoter, sier Frp-talsmannen.
– Før Norge kjøper CO2-kvoter fra andre land, så bør vi ser om det er norske selskaper som har gode prosjekter eller teknologier som kan eksporteres, sier han.
Har erfaring
Solvik-Olsen viser til at Norge har mange bedrifter med erfaring innen kraftutbygging og energisparing.
– Disse bør vi aktivt hjelpe ut på det internasjonale markedet. Dette har mange fordeler, både for Norge og miljøet, sier han og gir følgende eksepler.
* Prosjekter for å få norsk solindustri ut til fattige land med dårlig utbygd strømnett, men hvor de har mye sol.
* Norsk aluminiumsindustri eller petroleumsnæringen, som har langt lavere CO2-utslipp enn deres konkurrenter.
* Forskning og utvikling, hvor den norske stat støtter pilotprosjekter som gir CO2-kutt.
Dårlig rykte
Solvik-Olsen mener at Fremskrittspartiets linje vil gi større sikkerhet på at norske midler faktisk gir miljøforbedringer.
– En del av dagens CO2-kvoteprosjekter har fått dårlig rykte. Man hører om vannkraftprosjekter som allerede er under bygging,og som deretter får utstede CO2-kvoter til salg. Da kan man ikke si at norsk støtte er utløsende for prosjekter, og kvotehandelen fremstår mer som avlat enn som ekte miljøsatsing, sier Frp-talsmannen.
I september i fjor svarte miljøvernministeren i brev til Solvik-Olsen at kvotehandel dekker behovet for investeringer og teknologioverføring. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser