JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Også Oslo Børs merker de økonomiske effektene av Korona-viruset.

Også Oslo Børs merker de økonomiske effektene av Korona-viruset.

Eirik Dahl Viggen

Kommentar:

«Frykten for økonomisk tilbakeslag»

Korona-angsten er i ferd med å lamme verdensøkonomien.
04.03.2020
14:00
04.03.2020 07:35

kjell.werner@anb.no

Faren for såkalt negativ vekst er overhengende. Smak på uttrykket negativ vekst. Det er jo en selvmotsigelse. Økonomisk nedtur er et bedre begrep.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) nedjusterer prognosene for verdensøkonomien og utelukker ikke negativ vekst i inneværende kvartal. OECD justerer anslaget for Kinas vekst i år fra 5,8 til 4,9 prosent. Kina har for øvrig hatt en vekst på over seks prosent hvert år siden 1991. For å holde Korona-viruset i sjakk var Kina raskt ute med å stenge av byer og regioner. På toppen av dette er det så påvist Korona-smitte mange andre steder i verden, og det er her den store utfordringen nå er å finne.

Følg oss på Facebook

Sett med økonomers øyne er ikke problemet antallet virusrammede, men tiltakene som settes i verk for å hindre en omfattende spredning. Utfordringen er at Kina er en så kjempestor økonomi og at de fleste land i verden handler begge veier med kineserne. Ferdige produkter er så sin sak, men verre blir det når for eksempel en fabrikk i Norge er avhengig av en komponent fra en stengt fabrikk i Kina. Produksjonen i Norge stopper også opp. Ei lita tue kan fort velte et stort lass. Kina er også en viktig mottaker av norsk eksport.

Mange norske bedrifter har små marginer, og det kan bli skjebnesvangert dersom disse nå går over ende. Bransjeforeningen Norsk Industri melder at en firedel av norske industribedrifter har problemer som følge av viruset, og halvparten frykter negativ effekt i løpet av kort tid.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Frykten rår i markeder over hele verden, og mange investorer setter penger i gull siden det regnes som en trygg havn i urolige tider. Flytrafikken stuper, og den økonomiske nedturen senker oljeprisen. Frykt kombinert med faktisk tilstramming er en dårlig kombinasjon. Det skapes pessimisme, og børsene raser. Dette kan i sin tur ende opp i en negativ selvforsterkende spiral.

Vi kan få et internasjonalt tilbakeslag, det som i økonomiske termer omtales som en resesjon. Vi må være forberedt på en nedtur som er større enn både finanskrisen i 2008 og oljeprisfallet i 2014. De første tegnene på en slik nedtur ser vi allerede. Det forbrukes mindre, og vi reiser mindre. Mange internasjonale messer har blitt avlyst eller utsatt.

Isolert sett er dette positivt for kloden i form av lavere CO2-utslipp. Det hører med til historien at Kina de to siste ukene har redusert utslippene med minst 100 millioner tonn, noe som er det dobbelte av Norges årlige utslipp. Men dette er nok bare kortvarig glede, og vi må ikke glemme at Kina «normalt» åpner ett kullkraftverk i uka. Vi kan ikke la et virus styre klimapolitikken. Løsningen er flere og bedre globale spilleregler.

En mer åpen og globalisert verden er selvsagt sårbar for epidemier, men svaret er ikke å skru klokka tilbake. Det er nok å vise til spanskesyken for hundre år siden. Da døde mellom 50 og 100 millioner mennesker. Nå gjelder det å holde hodet kaldt, handle rasjonelt og ikke la følelsene og panikken ta overhånd. Hele verden vil tape økonomisk på at vi oppfører oss ufornuftig. Samtidig må alle ta helsemessig ansvar, opptre i tråd mer rådene vi får fra myndighetene.

Økonomiske tilbakeslag rammer i første rekke dem som allerede har minst. Økonomiske og sosiale forskjeller blir forsterket. Det er en stor fare for at dagens situasjon kan gi næring til de kreftene som ønsker å føre en proteksjonistisk politikk rundt om i verden. USA-president Donald Trump må ikke få vann på mølla til å stramme ytterligere til i handelskrigen mot Kina. De store landene klarer alltids å kjempe seg fram med rå muskelkraft. Små og åpne økonomier som den norske har mest å tape på en slik politikk. Vi må unngå en alles kamp mot alle.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.03.2020
14:00
04.03.2020 07:35