JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter Hanssen glemmer sykehusene

Legeforeningen frykter at sykehusene vil havne helt i skyggen av kommunehelsetjenesten i helseministerens mye omtalte samhandlingsreform.

– Vi vil også ha bedre samhandling, men etterlyser oppmerksomhet om sykehusene. Det er riktig å løfte fram primærhelsetjenesten, men det bør ikke gjøre at spesialisthelsetjenesten blir gjemt og glemt, sier president Torunn Janbu i Den norske legeforening til NTB.

Noe av hensikten med reformen er å styrke det lokale helsevesenet, blant annet ved å sørge for 2.000 flere fastleger innen 2015. Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) medgir at det må gjøres faglig og økonomisk mer attraktivt for unge leger å jobbe i kommunene.

– Vi ønsker dessuten å begrense muligheten til å ansette nye leger i sykehusene. De eier vi jo selv, så det kan vi styre ganske godt. Det betyr at nyutdannede leger må innstille seg på å jobbe i kommunehelsetjenesten, sier han.

Sier nei

Legeforeningen sier blant nei til en slik sperre mot ansettelser i den tradisjonelt mer prestisjetunge sykehussektoren.

– Det trengs flere leger i primærhelsetjenesten, men dette er ikke en hensiktsmessig vei å gå, sier Janbu.

– Det må hele tiden være en vurdering av behovet på sykehus og i kommunene, og så må man fordele legene etter det. Ministeren har sagt at det skal satses på rus, rehabilitering, psykiatri og helsetjenesten for eldre. Da trengs det flere leger også på sykehusene, legger hun til.

– Hvordan skal regjeringen kunne sørge for flere leger til kommunene uten å begrense muligheten til jobb på sykehus?

– For det første må kommunene søke om hjemler slik at det blir flere fastlegestillinger. Vaktbelastning i distriktene er også et hovedpoeng. Vi vet at det er dårlig rekruttering til steder hvor det gås vakt hver annet eller tredje døgn, sier Janbu.

Hun tror ikke lønnsgrep vil være viktigst.

– Leger i primærhelsetjenesten jobber gjerne 50 timer i uken, og lønnen står i forhold til det. Det er rimelig at de tjener bra, sier hun.

Venter utålmodig

Stortinget venter utålmodig på samhandlingsreformen, som er utsatt til juni og ikke vil kunne behandles før til høsten. Opposisjonen beskylder Hanssen for å informere for dårlig om framdriften i arbeidet.

– Det eneste statsråden har gjort hittil, er å oppholde Stortinget med snakk og brukerne med snakk, sa Høyres Inge Lønning tidligere denne måneden.

Under Ap-landsmøtet i Oslo i helgen kom nye drypp fra samhandlingsreformen. Blant annet gjorde helseministeren det klart at kommunene vil bli pålagt å ta en femdel av sykehusregningen.

– Da vil kommunene lete etter alternativer. I dag er det mer lønnsomt å behandle pasienter på sykehus enn å forhindre at de blir syke, sa Hanssen.

40 prosent av kostnadene staten har i forbindelse med sykehusene, er gjennom stykkprisfinansiering. Regjeringen vil skyve halvparten av dette over på kommunene, mot å øke de frie økonomiske overføringene tilsvarende. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse