Frykter tøffe tak i høyrestyrt EU
– Et tilbakeslag, sier den svenske LO-lederen Wanja Lundby-Wedin om resultatet av valget på nytt EU-parlament.
Saken oppsummert
einar.fjellvik@lomedia.no
– Dette kommer til å bli veldig tøft for arbeidstakere og for fagbevegelsen, sier hun i et intervju med LO-Tidningen.
Lundby-Wedin er også president i Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS). Hun frykter det nå vil bli atskillig vanskeligere å få gjennomslag for saker som en revisjon av utstasjoneringsdirektivet og en egen sosial protokoll som en del av EUs avtaleverk.
Valgresultatet i Sverige er LO-lederen noe mer fornøyd med. Etter å ha gått tilbake i tre strake EU-valg holdt sosialdemokratene denne gangen stillingen.
Piratene erobrer LO
Den store overraskelsen i det svenske EU-valget ble Piratpartiet. Et parti som har vokst fra promillestørrelse til en oppslutning på 7,1 % i kjølvannet av Pirate Bay-rettssaken.
En valgundersøkelse fra SVT viser at partiet også har blitt populært blant de LO-organiserte. 8,77 % av de LO-organiserte stemte på piratene. Det er godt over landsgjennomsnittet og gjør piratene til det tredje største partiet blant de LO-organiserte, etter Socialdemokraterna og Vänsterpartiet.
Sjokkerte briter
Britisk LO (TUC) er sjokkerte over framgangen til det innvandrerfiendtlige Nasjonalistpartiet, som vant to seter i EU-parlamentet.
– Dette skyldes ikke noe dramatisk skifte i politiske holdninger, hevder likevel visegeneralsekretær Frances O’Grady.
Han mener resultatet heller henger sammen med folks frustrasjon etter alle avsløringene om britiske politikeres skandaløse bruk av skattebetalernes penger til å dekke egne private utgifter.
– Folk vil lære de tradisjonelle partiene ei lekse, mener TUC-visegeneralsekretæren. Han forsikrer at TUC vil fortsette sin kamp mot de ytterliggående høyrekreftene.
Stjal venstresidens klær
Høyresiden vant EU-valget ved å stjele venstresidens politiske dagsorden, mener professor Simon Hix ved London School of Economics.
– De fleste sentrum-høyre-partiene har overtatt sosialdemokratenes dagsorden og er nå for å bruke offentlige midler for å motvirke den økonomiske krisa. Sosialdemokratene gjorde ingenting for å presentere andre løsninger, oppsummerer han i et intervju med nettstedet EurActiv.com.
Professoren mener mangelen på ideologiske forskjeller mellom de to hovedblokkene viste seg å være fatal for sosialdemokratene. Sentrum-høyre-partiene greide å overbevise velgerne om at de er best til å styre økonomien effektivt, hevder han.


Nå: 0 stillingsannonser