Går videre med datalagring
En splittet regjering sender det omstridte datalagringsdirektivet ut på høring.
SV og Sp opprettholder sin motstand, og Ap trenger Høyres støtte for å få saken vedtatt i Stortinget.
Direktivet berører mange saksområder, og hele tre statsråder presenterte fredag høringsutkastet: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), justisminister Knut Storberget (Ap) og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).
De gjorde sitt beste for å vise at de tross alt legger fram et felles høringsutkast, men Kleppa innrømmet, etter litt trykk fra pressen, at hun av personverngrunner går imot at direktivet skal bli en del av norsk lovverk. Både SV og Sp har sine reservasjoner skrevet inn i Soria Moria-II-erklæringen.
– Jeg vil ikke spekulere i den politiske behandlingen nå. De utfordringene får vi ta når de kommer, sier Storberget.
Hva skjer?
Høringsutkastet skisserer heller ikke hva som kan skje, dersom Norge utfordrer EØS-avtalen ved å reservere seg mot datalagringsdirektivet. Dette er ifølge Kleppa et separat spørsmål som ikke gjelder selve innholdet i direktivet.
Til tross for at direktivet bare marginalt berører de fire frihetene og konkurranseforholdene i det indre marked, er det klassifisert som EØS-relevant etter en domsavsigelse innenfor EU.
– Regjeringen som sådan har ikke tatt stilling. For å få et best mulig grunnlag til å gjøre nettopp det, sender vi saken ut på høring. Vi ønsker en bred debatt og mange innspill. Hovedutfordringen er å balansere politiets mulighet til bedre kriminalitetsbekjempelse og hensynet til personvern, sa Kleppa.
Storberget understreket at det nettopp av personvernhensyn legges opp til strengere rutiner enn i dag for at politiet skal kunne få innsyn i opplysninger om datatrafikk.
– Det er ikke tvil om at dette kan bli et viktig arbeidsredskap for politiet, sier justisministeren.
Domstol
Det blir krav om skjellig grunn til mistanke mot konkrete personer og en domstolskjennelse for å få de nye opplysningene utlevert. Dessuten skal det bare gis innsyn i saker der strafferammen er opp til tre år. Lagringen av data skal spres hos selskapene som tilbyr telefoni og bredbånd, ikke samles i ett kjemperegister.
I tillegg til regjeringspartiene SV og Sp, er Frp, KrF og Venstre motstandere av EU-direktivet fra 2006. Dermed må Ap ha Høyres støtte, noe Høyre-leder Erna Solberg foreløpig ikke har gitt. Hun vil gå gjennom høringsutkastet nøye for å se hva regjeringen legger opp til av kontrollordninger og avgrensninger.
Både Storberget og Kleppa sier det er viktig å få klargjort hva direktivet faktisk omfatter. Det krever ikke lagring av innholdet i mobilsamtaler og e-post, men pålegger registrering og lagring av lokaliseringsdata, altså elektroniske spor om hvor kontakt ble tatt og med hvem. Opplysningene skal lagres mellom seks og 24 måneder. Det bestemmer det enkelte land. I dag mister politiet muligheten til å få innsyn i slikt materiale etter mye kortere tid.
I høringsnotatet redegjør regjeringen for hvilke lovendringer som blir nødvendige, men lar spørsmålet om lagringsperiode stå åpent til høringsuttalelsene er kommet inn og blitt behandlet.
Høringsfristen er satt til 12. april, og regjeringen har som ambisjon å legge fram et lovforslag for Stortinget innen sommeren. (ANB-NTB)
Vedtatt i EU i 2006 som følge av terrorangrepene i New York, Madrid og London
Har en EU-hjemmel som gjør det EØS-relevant, noe som normalt betyr at det skal innlemmes i norsk lov
Direktivet er omstridt i mange land, og i Norge har regjeringspartiene SV og Sp skrevet inn sin motstand i Soria Moria-II. Ap trenger Høyres støtte i Stortinget
Motstanderne hevder at en eventuell gevinst for politiet ikke veier opp for svekkelsen av personvernet. Tilhengerne sier direktivet er et viktig redskap for politiet i kampen mot kriminalitet
Direktivet krever at trafikkdata, altså når kontakt ble gjort og med hvem, skal lagres mellom seks og 24 måneder. Innholdet i mobilsamtaler og e-poster skal ikke lagres
Har en EU-hjemmel som gjør det EØS-relevant, noe som normalt betyr at det skal innlemmes i norsk lov
Direktivet er omstridt i mange land, og i Norge har regjeringspartiene SV og Sp skrevet inn sin motstand i Soria Moria-II. Ap trenger Høyres støtte i Stortinget
Motstanderne hevder at en eventuell gevinst for politiet ikke veier opp for svekkelsen av personvernet. Tilhengerne sier direktivet er et viktig redskap for politiet i kampen mot kriminalitet
Direktivet krever at trafikkdata, altså når kontakt ble gjort og med hvem, skal lagres mellom seks og 24 måneder. Innholdet i mobilsamtaler og e-poster skal ikke lagres
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen