Glemmer det viktigste
Bolig er grunnmuren i tilværelsen for de fleste av oss, men er utelatt fra den reformen som skal redde velferdsstaten.
solfrid.rod@lomedia.no
Et hjem er mer enn et sted å bo. Det er vår base for å ta del i arbeids- og samfunnsliv og dyrke familie og venner. Uten bolig blir det, i hvert fall over tid, vanskelig å ta del i utdanning, arbeid og sosialt liv.
Mangelen på en aktiv boligpolitikk manifisterer seg for oss på ulike vis, alt etter hvem vi er. For unge som søker til storbyene for å studere, betyr dagens boligmarked at du er rimelig hjelpeløs uten økonomisk hjelp hjemmefra. For utviklingshemmede som trenger daglig bistand fra kommunale tjenester, kan det medføre at du må leve i store avsidesliggende bofellesskap med mennesker du ikke nødvendigvis har annet til felles med enn nettopp det behovet. For mennesker med rusproblemer kan det bety kummerlige, uforutsigbare boforhold der det eneste som er sikkert er tilgangen på rusmidler.
Offentlig sektor er utvilsomt overreformert gjennom de siste tiårene. Men ingen reform har blitt tillagt så frelsende potensiale som samhandlingsreformen. Ni måneder etter at den trådte i kraft er det fortsatt uklart hva den egentlig innebærer, bortsett fra at den skal gi oss bedre liv der vi bor, og at vi på den måten skal ha mindre behov for kostbare sykehusopphold. Forebygging, helhet, fleksibilitet, tverrsektorielt samarbeid og differensierte tilbud er blant honnørordene i reformen. Det er bare det at selv den mest tverrsektorielle og fleksible kommunehelsetjenesten kommer til kort når folk ikke har en bolig. I andre enden av forløpet; kostbar og god behandling i spesialisthelsetjenesten er fort gjort å skusle bort når man kommer tilbake og må friste en nomadisk tilværelse blant gamle kjente.
Det er nesten ikke til å tro at boligpolitikken og samhandlingsreformen ikke er koblet sammen. Men Fafo-forskerne Heidi Gautun og Arne Backer Grønningsæter har lett med lys og lykte i diverse stortingsmeldinger og offentlige utredninger. De slår fast: «Boligpolitikken er helt fraværende i dokumentene om helsesektoren, og helsesektoren er i liten grad berørt i dokumentene om boligpolitikken».
Av dette utleder forskerne at de fleste kommuner sannsynligvis ikke har inkludert bolig i sine forberedelser til reformen. Deres studie av to ikke navngitte kommuner viser at de har fortsatt i sine vante spor. Den ene kommunen har også tidligere sett bolig og folkehelse i sammenheng, og fortsetter med det. Den andre har ikke gjort det, og fortsetter med det. Den førstnevnte kommunen har tenkt at samhandlingsreformen kommer til å medføre et større behov for universelt utformede boliger, der det også er lagt til rette for å yte kommunale tjenester. Det har de tenkt på av seg selv, ikke fordi reformens dokumenter tvinger dem til det. Den kommunen som ikke tidligere har koblet bolig-og helsepolitikk, gjør det ikke nå heller.
Det begge kommunene har tenkt på er forpliktelsen til å ruste opp det somatiske helsetilbudet, med tanke på at pasienter i framtida vil bli raskere utskrevet fra sykehus. Her vanker det som kjent bøter for kommuner som ikke kan ta imot. Slik er det ikke på rus- og psykiatrifeltet. Altså kan det tenkes at samhandlingsreformen vil gjøre vondt verre for de pasientene som alltid har vært mest stemoderlig behandlet.
«Det vil sannsynligvis være til hjelp for kommunene om sentrale myndigheter gjør noe på både helsetjenestesiden og boligsiden for å integrere boligpolitikken i samhandlingsreformen. Dette vil være viktig for å unngå at det utvikles store ulikheter mellom kommunene i gjennomføringen av samhandlingsreformen», anbefaler forskerne i nøkterne ordelag.
Det blir mer og mer tydelig at samhandlingsreformen står i fare for å bli en reint somatisk reform. For å unngå det trengs en offensiv boligpolitikk, kan hende også en egen boligminister.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie