JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gøy med fest, men flest hverdager

Ski-VM i Oslo var gøy. Akkurat som Lillehammer OL, ble det en skikkelig folkefest. Men dessverre, det er flest hverdager.

torgny.hasaas@lomedia.no

Vinteridrettsforbundene med idrettspresident Børre Rognlien i spissen har bestemt seg. Oslo bør arrangere Vinter-OL i 2022. Erfaringene fra siste vinters Ski-VM var så gode at de bør gjentas i form av et OL. Og Den internasjonale olympiske komitéen gikk raskt ut og ga svært god tilbakemelding på initiativet.

Selv om det er gøy med fest, er det tross alt flest hverdager.

Oslos befolkning er i dag på 600 000 personer. Ifølge prognosene skal byen i 2030 ha 800 000 innbyggere. Disse 200 000 menneskene skal ikke bare ha et sted å bo, de skal også ha skoler, barnehager og idrettsanlegg.

Å bygge boliger, og felles funksjoner til alle disse menneskene er et puslespill. Dette puslespillet har som følge av et bevisst politisk valg vært overlatt til private utbyggere. Problemet er at felles oppgavene har blitt stilt i andre rekke. Spesielt har idrettsanlegg blitt nedprioritert. Det har gjort at selv med dagens befolkning er det et stort underskudd på idrettsanlegg. Oslo har dårligst dekning uansett hvilken type idrettsanlegg en velger. Og som en følge av utbyggernes behov for tomter blir store arealer som har vært brukt til idrettslig aktivitet bebygget.

Oslo kommune har ikke vært villig til å ta kostnaden med å reservere arealer til idrettslig aktivitet.

Det har vært et bevisst valg fra byrådet å nedprioritere idrettsanlegg. Med unntak av Holmenkollen da. Investeringene i anleggene i forbindelse med Ski-VM kostet langt over én milliard kroner selv om den opprinnelige prislappen bare var i underkant av 200 millioner.

Denne regninga må idretten i Oslo betale for hver dag i form av mindre investeringer i breddeanlegg som flerbrukshaller. Spesielt i de områdene med mest boligbygging, har kommunen vært mest passiv. Konkret gjelder det Kværnerbyen og Ensjøbyen. Hele Fjordbyen er regulert uten tanke for idrettsanlegg.

Hvordan det blir når befolkningen øker med over 30 prosent skal det ikke mye fantasi til for å forestille seg. Et illustrerende eksempel: Oslo klarer ikke engang å holde et 50 meters svømmebasseng åpent hele året.

I en god del av utbyggingssakene har toget allerede gått, og hvis en skal rette opp etterslepet vil det koste penger. Men hvis idretts-Oslo i tillegg til å bære regningen etter Ski-VM også må slepe med seg en OL-regning kommer dette til å gå riktig ille.

Torgny Hasås er i tillegg til journalist i LO-Aktuelt også leder for Idrettens samarbeidsutvalg i bydel Grünerløkka.

Annonse
Annonse