JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Greit nok, men...

Lokale LO-ledere mener oppgjøret i LO/NHO-området var «greit nok». Men de misliker klausulen om at man kan forhandle vekk det generelle tillegget.

stig.christensen@lomedia.no

– Roar Flåthen kan ikke ha skjønt hva han gikk med på, mente Kleiv Fiskvik, leder for LO i Oslo, da forhandlingsresultatet mellom LO og NHO var klart.

Fiskvik reagerte kraftig på klausulen i LO/NHO-avtalen som åpner for at bedriftene kan forhandle seg bort fra hele eller deler av de avtalte lønnstilleggene.

– Det de har gått med på er i realiteten å åpne for reallønnsnedgang. Det er i strid med vedtaket i LOs representantskap, mente LO-lederen i hovedstaden.

LES OGSÅ: LO åpner for lønnsnedslag

En ringerunde til andre lokale LO-ledere viser at skepsisen til denne unntaksklausulen er utbredt, selv om ingen bruker like sterke ord som Kleiv Fiskvik. «Litt skummel» og «ikke god» er formuleringer som går igjen.

– Det er ikke bra at lokale forhandligner kan endre sentrale oppgjør på den måten, sier lederen i Hamar og Omegn LO, Astri Oppegård.

Janne Hegna, leder av LO på Notodden, forteller at hun allerede har fått rapporter om at bedrifter legger press på de tillitsvalgte for å fjerne deler av lønnstillegget, uten at det er reelt grunnlag for det.

– Jeg er redd for at arbeidsgiversida bruker denne muligheten for alt den er verdt, sier hun.

---------

Her er alle svarene fra de lokale LO-lederne vi fikk kontakt med:

Ole Larsen i LO i Halden er stort sett fornøyd med oppgjøret i privat sektor. Han ville helst vært foruten klausulen om at man kan forhandle vekk det generelle tillegget lokalt.

– Uten den krona får vi neppe økning i kjøpekrafta, sier han.

Kommunal sektor har avtalt et tillegg på 4,33 prosent i år fra fjorårets oppgjør.

– Bør kommunal sektor få tillegg ut over det i årets mellomoppgjør?

– Lavtlønte bør få mer, mens de andre får ta det litt mer med ro, mener Larsen.

Aase Furali i LO i Sarpsborg mener oppgjøret ser greit ut og at det vil forbedre kjøpekraften. Hun mener klausulen om å kunne forhandle vekk det generelle tillegget er «litt skummel».

– Arbeidsgivere kan presse klubber til å gi det fra seg, mener Furali, som ikke har diskutert konsekvensene av det private oppgjøret for offentlig sektor. Hun er likevel enig med Ole Larsen i at lavlønte bør få mer.

Stein Rud, leder i LO i Ringsaker inntil nylig, sier han var forberedt på resultatet. Selv jobber han i treindustrien, som han mener kan gå mot noe bedre tider fram mot sommeren.

– Jeg liker ikke noe særlig at man kan forhandle bort det generelle tillegget, sier han. Rud skulle gjerne sett at lavlønnsgruppene ble brutt ned på mindre områder, da han har erfaring med at folk under 319 000 kroner ikke får lavlønnstillegget fordi det regnes ut fra snittet i gruppa. Alt i alt mener han de aller fleste får en bedring av kjøpekraften på grunn at overhenget.

Lederen i Hamar og Omegn LO, Astri Oppegård, hadde små forventninger i år, og er sånn sett fornøyd med tilleggene. Hun har følgende kommentar om klausulen som sier at man kan forhandle vekk det generelle tillegget.

– Den er ikke god. Det er ikke bra at lokale forhandligner kan endre sentrale oppgjør på den måten. Det kan også legge føringer for senere oppgjør, frykter hun. Også Oppegård mener lavlønte i offentlig sektor bør få noe mer enn det som er avtalt fra fjordårets oppgjør.

Ronny Bekken Larsen, leder i LO i Nord-Østerdal jobber selv i kommunal sektor. Han mener oppgjøret i privat sektor gikk som forventet, men at «det høres dumt ut» med nevnte klausul. Han håper på et lite tillegg i kommunal sektor ut over det som er avtalt fra i fjor.

Ken Morgan Fagerholdt, leder i LO i Sandefjord mener et moderat oppgjør er greit nok.

Han frykter imidlertid at en del bedrifter vil benytte muligheten for å legge press på sine ansatte for å få fjernet det generelle tillegget, også bedrifter som går godt nok til å opprettholde det.

May-Britt Mayer Johnsen i LO i Jevnaker mener oppgjøret ble akseptabelt ut fra de tider vi er inne i. Hun forstår folks skepsis mot klausulen om å kunne fjerne det generelle tillegget. Selv har hun erfaringer med at det er mye trynetillegg i kommunesektoren, og ønsker mest mulig av lønnstilleggene lagt til sentrale forhandlinger.

Janne Hegnaer leder av LO på Notodden og hadde ikke de store forventninger til mellomoppgjøret ut fra den spesielle økonomiske situasjonen landet er i.

– Arbeidsledigheten er på 70 000 og stigende. I vårt distrikt opplever vi permitteringer og det er vanskelig å framforhandle de store lønnstillegg nå, mener Hegna. Hun har en viss forståelse for at utsatte bedrifter kan ha behov for å forhandle vekk det generelle tillegget, men har også motforestillinger.

– På lang sikt er ikke en krone utslagsgivende. Dessuten har jeg allerede fått rapporter om at bedrifter legger press på de tillitsvalgte for å fjerne denne krona, uten at det er reelt grunnlag for det. Jeg er redd for at arbeidsgiversida bruker denne muligheten for alt den er verdt, sier LO-lederen på Notodden.

Iris Gjertsener tidligere leder av LO i Indre Sør-Troms, men nå nestleder. Hun hadde håpet på et litt høyere generelt tillegg.

– Men det er ikke så mye å gjøre med det nå. Gjertsen ville helst tatt ut klausulen om at man kan forhandle bort det generelle tillegget lokalt.

– En krone bør alle ha som et minimum, mener hun.

Annonse
Annonse