Grenselinjen godkjennes tirsdag
Avtalen med Russland om grenselinjen i Barentshavet blir godkjent av Stortinget tirsdag.
En enstemmig utenriks- og forsvarskomité har stilt seg bak avtalen.
Behandlingen av avtalen som sletter ut de siste stiplede linjene på Norges yttergrenser til havs, skal behandles av Stortinget i plenum tirsdag med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til stede i salen.
– Det er en veldig viktig avtale for både Norge og Russland. Vi har ikke fått noen signaler om at det skal være problemer på russisk side, og det er god grunn til å tro at begge parlamentene vil ha godkjent avtalen før sommeren, sier saksordfører for grenselinjeavtalen, Ivar Kristiansen (H), til NTB.
Enstemmig
Stortingets utenriks- og forsvarskomité avga i forrige uke sin enstemmige innstilling der de anbefaler at avtalen blir undertegnet. I innstillingen legger alle partiene stor vekt på at avtalen gir store muligheter i nord, både for ressursutnytting og for å utvikle forholdet mellom Norge og Russland.
Grenselinjen som trekkes, blir 1.680 kilometer lang og deler det tidligere omstridte området på 175.200 kvadratkilometer i to. Norge tilstås 87.600 kvadratkilometer i avtalen.
Det var under president Dmitrij Medvedevs besøk i Oslo i april i fjor at enigheten om det 40 år gamle stridsspørsmålet ble kunngjort. Avtalen ble undertegnet i Murmansk 15. september i fjor, men må godkjennes av parlamentene. Optimistene trodde da at dette ville skje rundt nyttår. Men behandlingen har tatt lengre tid.
Forbilde
Utenriks- og forsvarskomiteen sier seg fornøyd med at det viktigste utestående spørsmålet mellom Norge og Russland i etterkrigstiden har funnet sin løsning. Komiteen vurderer avtalen som god og godt innenfor folkeretten.
– Avtalen viser at Norge og Russland gjør opp seg imellom på en fredfull måte i Arktis. Grenselinjeavtalen kan tjene som et eksempel for andre nasjoner, sier Ivar Kristiansen.
Kritiske fiskere
Avtalen har fått en unison god mottakelse blant politikere, folkerettseksperter, næringsinteresser og kommentatorer. Det eneste unntaket er norske og russiske fiskere som mener det er gitt for mye til det andre landet, til tross for forsikringer om at den vellykkede norsk-russiske fiskeriforvaltningen i Barentshavet ikke blir berørt av avtalen.
I Murmansk er det hevdet at russiske fiskere mister tilgang til fisken som tas på vestlig side av grenselinjen. Denne påstanden ble karakterisert som «merkelig» av den norske Russland-kjenneren Arild Moe all den tid Norge har latt russiske fiskere ta fangsten på norsk side for å spare oppvekstområder på russisk side.
Fastholder
Fiskebåtredernes Forbund var på norsk side de eneste som protesterte høylytt mot grenselinjeavtalen. Argumentasjonen var den samme som fra de russiske fiskerne, men med motsatt fortegn. I Utenriksdepartementet har det vært en utbredt oppfatning at Fiskebåtrederne misforsto innholdet i avtalen, og at de kritiske innvendingene har forstummet med mer innsikt.
Men under Fiskebåtredernes representantskapsmøte denne uken ble utenriksminister Jonas Gahr Støre fortsatt møtt med kritikk for grenselinjeavtalen.
– Godt kompromiss
Fiskebåtrederne mener stadig at Norge har gitt for mye i forhandlingene, og peker blant annet på at reke- og autolineflåten er utsatt fordi fiskefelt som tidligere lå i «fritt område», nå er blitt russisk sone.
– I Russland har fiskerne sagt til dumaen at alt som gis bort øst for sektorlinjen, er dårlig. Dere mener at alt vi gir bort vest for midtlinjen, er et tap. Dette forteller meg at Norge og Russland har laget et godt kompromiss, svarte Støre ifølge FiskeribladetFiskaren. (ANB-NTB)
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB