Gro: Obama gir klimahåp
– Barack Obamas deltakelse på klimamøtet i København styrker håpet om å få til en avtale.
Det mener FNs klimautsending Gro Harlem Brundtland.
– Det viser at amerikanerne tar klimaproblemet 100 prosent på alvor, sier Brundtland til NTB.
Meldingen om at Obama vil delta i innspurten av klimaforhandlingene kom i helgen, og Brundtland tror beslutningen kan påvirke også andre land til å sende sine øverste representanter til toppmøtet.
– Det blir vanskelig for andre statsledere å si: Obama kommer, men jeg blir hjemme.
Opprinnelig var det meningen at den amerikanske presidenten skulle besøke møtet denne uken, nærmest som en stopp på vei til Norge for å motta Nobels fredspris. I så fall ville han ikke ha kunnet delta i forhandlingene sammen med resten av de over hundre stats- og regjeringssjefene som har meldt sin ankomst.
– Dyrebar mulighet
Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen slo fast at en ny internasjonal klimaavtale er innen rekkevidde da han åpnet toppmøtet mandag.
Han understreket at klimatoppmøtet i København er en mulighet som verden ikke har råd til å misbruke.
– I et kort øyeblikk i menneskehetens historie setter verden sin lit til dere, sa Rasmussen til delegatene som deltok under åpningsseremonien.
Diskusjonene rundt globale reduksjoner av utslippene av klimagasser har pågått i alle fall siden Gro Harlem Brundtland var med på å utarbeide rapporten Vår felles framtid på slutten av 1980-tallet. Til tross for at utslippene bare har fortsatt å øke siden den gang, er ikke eks-statsministeren enig i at prosessen har vært preget av sendrektighet hele veien.
– Det vil være historisk hvis vi får en avtale neste år som bringer oss nærmere målet, sier Brundtland, som mandag kveld skulle tale på et arrangement hvor miljøorganisasjonen Bellona er medarrangør.
– Grundig prosess
Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, understreket mandag at de globale klimautslippene må ned for å unngå hetebølger, flom og risiko for at Grønlandsisen begynner å smelte for fullt.
Samtidig forsvarte han klimaforskningen, som er blitt kritisert av enkelte politikere blant annet i USA etter at omstridte e-poster fra forskere ble stjålet og spredt på internett.
– Jeg mener klimapanelet er blant de grundigste vitenskapelige prosesser som finnes, sa Pachauri.
Sprengt kapasitet
Interessen for København-møtet har vært overveldende, og kapasiteten til arrangørene er sprengt.
Ifølge nyhetsbyrået AFP har 34.000 mennesker registrert seg som deltakere, mens konferanselokalene bare har plass til 15.000. FN har derfor vært nødt til å avvise over halvparten av de påmeldte.
Av hensyn til sikkerheten var flere av veiene rundt konferansesenteret stengt mandag morgen, noe som skapte forvirring blant drosjesjåfører i den danske hovedstaden.
Utover dagen vokste køene av møtedeltakere som ventet på å få sin akkreditering.
– Jeg kunne vel ha brukt tiden til noe bedre, fastslo Bellona-leder Frederic Hauge etter å ha stått to timer i kø utendørs i et grått og hustrig København.
Da regnet han med å måtte vente i én time til før han fikk papirene i orden og tillatelse til å bevege seg fritt rundt i konferansesenteret.
Senket ambisjonene
Formålet med København-møtet var opprinnelig å utarbeide en ny klimaavtale som kan tre i kraft før Kyoto-avtalen utløper.
Ambisjonsnivået er imidlertid gradvis blitt senket, og håpet nå er at møtet skal munne ut i en politisk erklæring som kan danne grunnlag for en ny avtale i løpet av neste år.
Fortsatt tar man sikte på å bli enige om tallfestede utslippskutt i løpet av toppmøtet, men det er høyst usikkert hvor store kuttene vil bli.
I tillegg til Obama er det meningen at Kinas statsminister Wen Jiabao og den indiske statsministeren Manmohan Singh skal delta i innspurten av forhandlingene. Norge vil være representert med til sammen seks ministre, deriblant statsminister Jens Stoltenberg (Ap). (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie