JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halvannet år uten tariffavtale

HK-Nytt: Ett år og fem måneder etter at Handel og Kontor sendte krav om tariffavtale, står de ansatte i MMI-eide Field Work Scandinavia fremdeles uten avtale. Bedriften opptrer fagforeningsfiendtlig, mener HK.

– God dag, jeg ringer fra MMI, sier gjerne de ansatte i det MMI-eide selskapet Field Work Scandinavia (FWS) når de ringer og ber deg delta i en meningsmåling. Mange av de flere hundre deltidsansatte som til enhver tid er tilknyttet bedriften som telefonintervjuere, har organisert seg i HK. Allerede i fjor sommer sendte HK det første kravet om opprettelse av tariffavtale. FWS meldte seg inn i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) i oktober, og HK sendte et nytt krav.

Ifølge hovedavtalen mellom HSH og LO kreves det at ti prosent av de ansatte er organisert før man krever tariffavtale. Da HK-klubben hadde oppnådd det, ville ikke HSH godkjenne beregningsgrunnlaget.

Nylig avholdt HK og LO et møte med FWS og HSH. Heller ikke denne gang ble partene enige, og saken overføres til det som kalles "den faste tvistenemnd". Det er ikke klart når nemnda skal avgjøre saken.

Vil ha egen avtale

Kim Nordlie, direktør i HSH, avviser at HSH og den aktuelle bedriften er smålige når de ikke vil inngå tariffavtale på grunn av 10-prosentregelen.

– Når vi har avtalt en grense vil vi jo følge den. Vi tar avtalene våre på alvor, sier Nordlie til HK-Nytt.

Han opplyser at HSH ikke vil skrive under på tariffavtalen. Avtalen gir relativt store tillegg for arbeid på kvelder og i helger.

– Dette er en typisk butikkoverenskomst, den passer ikke for den type virksomhet som FWS driver, hvor de ansatte stort sett jobber på kveldstid. Landsoverenskomsten legger opp til at mesteparten av arbeidet forgår innenfor normalarbeidsdagen, sier Nordlie. HSH ønsker å forhandle med HK om en ny avtale for denne typen virksomhet.

Utidig

HK-nestleder Stein Kristiansen synes ikke umiddelbart at dette er en god idé.

– HK har fulgt en normal prosedyre når det gjelder opprettelse av tariffavtale. Vi har allerede avtaler som dekker dette området, og det burde være helt uproblematisk for HSH å undertegne denne. Å lage en helt ny avtale er et langt lerret å bleke, det vet Kim Nordlie godt, sier Kristiansen.

– Det er utidig av HSH å dytte ansvaret for få etablert en helt ny avtale over på HK. Vi har vært positive til å lage en slik avtale hele tiden, men i tidligere diskusjoner har det strandet på lønnsspørsmålet. Det er den største bøygen, forteller Kristiansen. HK har opplyst om at det er Kontoroverenskomsten som skal gjelde på bedriften.

Bråkmaker

Mens HK og HSH er uenige om avtaleinngåelse, forteller de tillitsvalgte at to av HK-klubbens medlemmer skal ha blitt nektet å jobbe ved bedriften. En av dem er avtroppende klubbleder Henning Bergersen.

– Jeg har fått beskjed om at jeg ikke får jobbe fordi jeg er en bråkmaker, sier han.

Fagorganisering skal ikke ha vært populært ved bedriften. Innmeldingsblanketter til Handel og Kontor har blitt sendt under pultene for ikke å bli oppdaget av ledelsen.

- Vi opplever at bedriften opptrer på en fagforeningsfiendtlig måte, sier regionsekretær Jarle Leknes-Kilmork i HK region øst.

- Dette gjelder alt fra enkle ting som overtidsregler, overtidsbetaling og sykelønnsordninger som ikke fungerer, til spilleregler mellom partene i arbeidslivet, sier han.

Avviser brudd

Det avviser daglig leder Oddrun Hole i FWS.

– Hvis de ansatte ønsker å organisere seg er de hjertelig velkommen til det, sier hun. Hole avviser beskyldningene om at bedriften bryter arbeidsmiljøloven.

Warning
Annonse
Annonse