JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håndlaget suksess

Kristjn Bergmundsson og Kristin Hafteinsdottir skapt et lite industrieventyr på Sommarøya. Med tørrfisksnacks.

– Dette er ren fisk. Vi vurderte ekstra salt, men ville ikke ødelegge fiskesmaken, sier Kristjn Bergmundsson til Nordlys.

– Vi kan ikke bruke 10 dager gammel fisk fra tråler. Når fisken tørkes sitter du igjen med konsentrert smak. Er fisken dårlig, blir det konsentrert dårlig smak, sier han.

Vi har fått slippe inn i det aller helligste, i det gamle men velholdte fiskebruket på Sommarøy der det løvtynne Havgullet trylles fram. Bergmundsson har pedagogisk forklart oss hele prosessen. Hvordan hysefiletene renskjæres, fryses, produseres og tørkes gjennom en prosess de har brukt lang tid på å perfeksjonere. Alt gjøres for hånd. I et annet rom pakkes det potetgulliknende tørrfiskproduktet i blå poser som i løpet av bare to måneder har inntatt butikkhyllene over hele Nord-Norge, i Bergen og på Svalbard. 40-50.000 poser er allerede solgt, langt mer enn de turte å drømme om.

Bergmundssons verste mareritt er at et stort selskap skal kopiere Havgull med et billigprodukt.

– Men vi forstår at mange lurer på hvordan det blir laget. Det er altså bare fisk. Ikke noe hokuspokus. Hemmeligheten ligger i tørkemetoden.

Kristjn Bergmundsson og Kristin Hafteinsdottir har jobbet i fiskeindustrien siden de var tenåringer. De har bodd både på Island og i England, men falt pladask for Sommarøya.

Bergmundsson har allerede fått tilbud om å flytte produksjonen til Kina.

– Det var meningen vi bare skulle sende ned hyse og få Havgull tilbake. Ærlig talt! Det er ikke viktig for oss å bli store. Det er viktig å få mer ut av fisken som fanges her, og bidra til verdiskapning i fiskeflåten.

Så langt er alt finansiert med sparepenger. Nå utvides det i det halvtomme bruket. De har 5.000 kvadratmeter å ta av, og vil i første omgang få produksjonen opp i 1.000 poser dagen.

Vi ville lage et levebrød her, sier Hafsteinsdottir.

– Og det har vi klart. (ANB)

Annonse
Annonse