JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsefarlig løftebrudd

Reddes de lokale sykehusene om den rødgrønne regjeringen sprekker? Det er dagens politiske dilemma.

nina.hanssen@lomedia.no

For litt over ti år siden døde min bror av hjertestans. Det var ikke noe lokalsykehus i nærheten.

Sykehus i nærmiljøet gir først og fremst trygghet til befolkningen når sykdom eller skade truer liv og helse. Til tross for at det både i Soria Moria I og II slås fast at den rødgrønne regjeringen ikke skal legge ned lokalsykehus, er det siden 2007 lagt ned eller vedtatt nedlagt 6 lokalsykehus. Ytterligere 6 sykehus er nedleggingstruet.

I dag stiller SP-leder Liv Signe Navarsete et ultimatum. Hun vil ikke sitte i en regjering som legger ned lokalsykehus med viktige akuttfunksjoner. For SP handler dette mest om distriktspolitikk og gode helsetjenester i folks nærvær. Partiet frykter at flere nedleggelser vil få store lokale ringvirkninger og føre til fraflytting.

Også SV mener at regjeringserklæringen Soria Moria II er tydelig på at ingen lokalsykehus skal legges ned. Dessuten peker de på at helseforetaksloven er tydelig på at beslutninger om endringer av vesentlig betydning skal fattes av statsråden og ikke av de regionale helseforetakene.

Også mange AP-ordførere er dypt bekymret over utviklingen og ber nå helseministeren fra deres eget parti gripe inn.

Etter initiativ fra Kommunenes Interesseforening for Lokalsykehus (KIL), som ledes av varaordfører Turid Opedal(Ap) i Tinn Kommune, ble en dyster forskningsrapport om lokalsykehusenes framtid presentert før påske.

Å lese Bjarne Jensen, Stein Østre og Unni Hagens forskningsrapport kunne for folk i distriktene tolkes litt som beretningen om et varslet mord. For hvis fremtiden blir slik rapporten konkluderer med, er det langt flere som mister det helsetilbudet som gir trygghet i nærmiljøet.

Sjelden har engasjementet vært så stort. Kampen for å beholde lokalsykehusene har bred folkelig oppslutning og støttes lokalt av politikere fra ulike partier. De føler seg sviktet av den rødgrønne regjeringen som så tydelig slo fast at dette ikke skal skje i sin første regjeringserklæring, og gjentok dette i 2009.

Løftebruddet har også opprørt deler av fagbevegelsen som har sine medlemmer i sykehussektoren. Særlig har tillitsvalgte fra Fagforbundet lagt et politisk press på den rødgrønne regjeringen. De mener lokalsykehusene betyr mye for sysselsetting, kompetanse, økonomi og stabilitet i lokalsamfunnet.

Det er lett å forstå folk som er bekymret for at avstanden til nærmeste sykehus blir for stor hvis ulykken skulle ramme - eller fødselen er i gang. Et minimumstilbud i et lokalsykehus bør være kirurgisk avdeling og indremedisinsk avdeling med akuttberedskap, et tilbud innen psykiatri, nødvendige støttefunksjoner innen anestesi, røntgen og laboratorietjenester og et godt fødetilbud.

Historien om den vordende tvillingmammaen Marte Strøm Amundsen som i påsken fikk veer og ble avvist av samtlige sykehus i Nord-Norge for deretter å bli sendt med fly til Trondheim, er skremmende lesning. Ideen om fødsel i ambulanser er heller ikke forlokkende for mødre som har vært igjennom en fødsel.

Jeg mener Ap nå bør lytte til sine samarbeidspartier i regjeringen og de ordførerne som nå går i bresjen for å redde lokalsykehusene, enten i nåværende form eller i andre former. Anne-Grete Strøm-Erichsen har ennå muligheten til å snu, før det er for sent. En regjeringskollaps vil i alle fall ikke redde lokalsykehusene.

Det er en skam at rike Norge som troner på toppen av de fleste statistikker når det gjelder levekår for sin befolkning, ikke har et likeverdig og godt helsetilbud for alle uansett hvor man bor. Ingen har råd til å miste sine nærmeste fordi ambulansen ikke rakk fram.

Hadde det vært lokalsykehus i nærheten da min bror fikk hjertestans, hadde kanskje broren min levd i dag.

Annonse
Annonse