Historisk nederlag for Jens
Jens Stoltenberg hadde klart kunststykket å snu fagbevegelsen fra å si nei til EUs postdirektiv, men Aps landsmøte talte ham midt imot.
bjorn.erik.dahl@anb.no
Jens Stoltenberg og partiledelsen gikk på et sviende nederlag da Ap-landsmøtet søndag gikk inn for et veto mot EUs postdirektiv. Det så lenge ut til at Aps landsmøte skulle klare å både glede fagbevegelsen og samtidig unngå et nei til EUs postdirektiv. Men det gikk altså ikke Jens Stoltenbergs vei. Norges første veto mot et EU-direktiv er et faktum.
EUs tredje postdirektiv i sin opprinnelige form vil slippe markedskreftene løs i det norske postsystemet. De fleste fylkeslagene i Ap, samt AUF, LO, SV og Sp var i utgangspunktet klare på at landsmøtet måtte vedta et klart nei til direktivet.
Et forslag fra Rogaland Ap om å si nei til direktivet fikk overveldende flertall, og dermed falt et kompromissforslag som til og med LO-forbundet Postkom hadde sagt ja til i løpet av helgen.
Protest
I Ap sentralt er det mange som misliker å måtte si nei til EUs direktiver. Og arbeidet i kulissene under landsmøtet så lenge ut til å bære frukter. Kompromissforslaget fra redaksjonskomiteen ville true med et veto til direktivet, dersom ikke Norge fikk gjennomslag for viktige krav i forhandlingene med EU.
Et direkte vedtak fra landsmøtet om å bruke reservasjonsretten mot direktivet, er altså et stort prestisjenederlag for Jens Stoltenberg og partiledelsen. Mange i salen ga også uttrykk for at vedtaket kan sees på som en protest mot at det ble utøvd press overfor landsmøte-delegatene i direktivsaken.
Avviser press
LO-leder Roar Flåthen avviser overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at fagbevegelsen har vært under press hele helgen for å si ja til et kompromissforslag.
– Nei, jeg vil ikke kalle det press. Men det er snakk om små marginer her. Også redaksjonskomiteens forslag var sterkt forankret i muligheten for å bruke reservasjonsretten. Det var et greit forsøk på å prøve å samle landsmøtet om en løsning, sier Flåthen til ANB.
Men LO-lederen legger til at om de kunne levd godt med kompromisset, lever de enda bedre med et nei til postdirektivet fra landsmøtet. Uansett innrømmer Flåthen at landsmøtet overrasket ham med å stå på sitt, selv etter at LO hadde snudd.
En forundret, men likevel svært fornøyd Postkom-leder Odd Christian Øverland hadde tidligere på dagen sendt ut en pressemelding der han godtok kompromissforslaget om å forhandle med EU.
Indrefileten
– Vi visste uansett at landsmøtet også kunne komme til å si nei, og er svært fornøyd med det. Nå får vi ingen konkurranse på indrefileten i det norske postsystemet, som EU ville lage suppekjøtt av, sier Øverland til ANB.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre innrømmer at han ble overrasket over landsmøtevedtaket.
– Jeg trodde at en enstemmig redaksjonskomité, med støtte fra de postansattes eget fagforbund, skulle klare å samle landsmøtet, sier Støre til ANB.
Støre mener det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser det vil kunne få nå når Norge for første gang bruker reservasjonsretten mot et EU-direktiv. Men han legger til at reservasjonsretten uansett er en del av EØS-avtalen.
Jens bekrefter
Statsminister og partileder Jens Stoltenberg bekrefter at regjeringen vil bruke reservasjonsretten mot postdirektivet.
– Dette er helt greit. Vi er hundre prosent enige om at Norge skal ha gode posttjenester, med seks dagers ombæring og lik porto over hele landet. Jeg ville at vi skulle forhandle med EU først og deretter vurdere reservasjonsbruken. Men landsmøtet ville det annerledes, sier Stoltenberg etter det historiske vedtaket. (ANB)
EU vedtok det tredje postdirektivet 27. februar 2008.
Direktivet trådte i kraft 1. januar 2011, men elleve EU-land har fått utsatt implementeringen til 2013.
Direktivet åpner for fri konkurranse for ombæring av brev under 50 gram og kan åpne for å endre dagens ordning med lik porto over hele landet (enhetsporto).
SV og Sp har tidligere sagt nei til postdirektivet og mener at Norge for første gang skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen mot postdirektivet.
Aps landsmøte sa søndag nei til postdirektivet. (ANB-NTB)
EU vedtok det tredje postdirektivet 27. februar 2008.
Direktivet trådte i kraft 1. januar 2011, men elleve EU-land har fått utsatt implementeringen til 2013.
Direktivet åpner for fri konkurranse for ombæring av brev under 50 gram og kan åpne for å endre dagens ordning med lik porto over hele landet (enhetsporto).
SV og Sp har tidligere sagt nei til postdirektivet og mener at Norge for første gang skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen mot postdirektivet.
Aps landsmøte sa søndag nei til postdirektivet. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus