Hjem i sorg
Sorgen over falne kamerater demper gleden til norske soldater som hedres for sin innsats i Afghanistan.
På Stortinget er politikerne skjønt enige om at oppdraget i landet fortsetter som før.
– Det er med veldig blandede følelser jeg står her nå. Samtidig som det føles utrolig godt å være hjemme, er det tilsvarende trist og tungt å få nyheten om at vi mistet fire kamerater i går, sier sersjant John Arvid Nordstrøm (22) til NTB.
Han deltok mandag i medaljeseremonien på Akershus festning hvor 47 nylig hjemkomne soldater ble hedret for sitt bidrag i treningen og opplæringen av den afghanske hæren.
Både forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) talte til soldatene og takket dem for innsatsen de har gjort.
– Dette er en dag da vi opplever de dypeste kontrastene i livet. Vi er alle preget av sorgen og fortvilelsen over at vi har mistet fire av våre soldater, sa Faremo.
Sammen med forsvarssjef Harald Sunde planlegger hun å reise til Afghanistan for å følge bårene med de drepte nordmennene hjem.
– Omfattende tap
Tidligere på dagen slo Stoltenberg fast at det fatale angrepet søndag ikke vil påvirke den norske deltakelsen NATOs-militæroperasjon.
– Dette er det mest omfattende tapet vi har opplevd i alle årene vi har vært der, fire menneskeliv tapt i ett angrep på én dag. Men vi var klar over at det er denne type risiko vi står overfor. Det at vi lider tap, vil ikke i seg selv endre norsk Afghanistan–politikk, understreket statsministeren.
Også politikere fra de andre partiene sto i kø for å forsikre at Norge ikke vil la seg skremme bort. SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell mistet fetteren sin, Andreas Eldjarn (21), i angrepet søndag. Men heller ikke Stortingets mest Afghanistan-kritiske parti har så langt gått tydelig ut med krav om tilbaketrekking.
– Norge i krig
De fire norske soldatene som falt, kom fra Tromsø, Ballangen, Kristiansand og Østre Toten. Ordfører Arild Hausberg (Ap) i Tromsø tror veibombeangrepet vil sette spor både lokalt og i resten av landet.
– Denne tragiske hendelsen vil påvirke folks bevissthet omkring den deltakelsen vi har i Afghanistan, sier Hausberg til NTB.
I motsetning til partifellene i regjeringen mener Ap-ordføreren å kunne slå fast at Norge er i krig. Han tror også at det største tapet Norge har lidd siden andre verdenskrig, vil få flere til å kreve at soldatene trekkes ut.
Regjeringen har så langt ikke villet si noe om når innsatsen i Afghanistan kan bli trappet ned. Situasjonen er imidlertid annerledes både i USA og flere andre NATO-land som har satt datoer for når de vil redusere sin militære tilstedeværelse.
På vei til møte
Veibombeangrepet skjedde mens de norske soldatene var på vei til et møte med sivile afghanske ledere, ifølge forsvaret. Møtet skulle finne sted i al-Mar, tre mil vest for Maimana, hvor mange av nordmennene er stasjonert.
De fire soldatene befant seg i en pansret bil og var sammen med ti andre norske kamerater da angrepet skjedde. En av de drepte er orlogskaptein Trond Andre Bolle (41) fra Marinejegerkommandoen, som ifølge VG Nett deltok i aksjonen for å hente barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock ut av Marokko i fjor sommer.
I tillegg ble Andreas Eldjarn, Simen Tokle (24) og Christian Lian (31) ofre for angrepet, som Taliban-bevegelsen sier den sto bak. Alle de tre tilhører Kystjegerkommandoen.
– Økt oppslutning
USA og NATO har de siste årene prioritert og sende flere soldater til Afghanistan for å slå tilbake Taliban og andre væpnede grupper. Men flere norske eksperter mener oppslutningen rundt Taliban øker i takt med opptrappingen.
Den internasjonalt anerkjente antropologen Fredrik Barth sier det er vanskelig å vite hva vanlige afghanere egentlig ønsker seg, siden de er under et voldsomt press både fra væpnede islamister og NATOs styrker.
– Opptrappingen av krigen utenfra fører til et svar fra dem som kaller seg Taliban. Det er tydelig at den allmenne motstanden mot vestlige makter vokser for tiden, og den vokser på grunn av konfrontasjonene som finner sted, sier Barth til NTB.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø