Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Kundene kunne velge mellom kjøttkaker, fiskekaker og fiskeboller på boks
Erik Rød er opptatt av samvirkehistorien, og lyser opp når han får lov til å fortelle
Det gamle kasseapparatet fra tidlig 1900-tall virker fortsatt
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Kundene kunne velge mellom kjøttkaker, fiskekaker og fiskeboller på boks
Erik Rød er opptatt av samvirkehistorien, og lyser opp når han får lov til å fortelle
Det gamle kasseapparatet fra tidlig 1900-tall virker fortsatt
Bærepinne, konjakk og godlukt: Samvirkehistorien under ett tak
Samvirkemuseet er bygningen til et av Norges første samvirkelag, Arne Forbrugsforening.
Fabrikkeierne og tekstilarbeiderne ved Arne fabrikker utenfor Bergen stiftet samvirkelaget i 1867.
– Selve ideen om å samle seg i kooperativer kom fra Rochdale i England. Det var de fattige veverne som etablerte det første samvirkelaget i 1844, forteller Erik Rød (72).
I Samvirkemuseet kan du lære mer om hvordan nordmenn også lot seg inspirere av ideen om det kooperative fellesskapet.
Det gule huset, som ble flyttet fra Arna til Bærum i 1980, har hele fire etasjer. Museet har siden den gang samlet inn gjenstander fra samvirkelagene i Norge.
Under de årlige kulturminnedagene i Bærum er dørene åpne for publikum, ellers holder museet åpent etter avtale.
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Det meste kunne kjøpes i løsvekt.
Før elektronikken tok over, hadde alle samvirkelag et godt utvalg lodd til vektene sine.
I dag bruker museumsbestyreren loddene til å teste ut mattekunnskapene til de unge.
4711: Denne Eau de Colognen var en favoritt hos mange og beskrives av flere som en folkeparfyme.
I 2006 ble rettighetene kjøpt av kosmetikkgiganten Procter and Gamble som solgte den videre til tyske Mäurer & Wirtz.
I dag er godlukta ikke til i salgs hos din lokale Coop.
BÆREPINNEN: En gang i tida brukte man hyssing til å pakke inn varene i små forpakninger.
I 1915 oppfant August Herman Iversen bærepinnen sammen med faren sin.
Den sørget for at hyssingen ikke skar seg inn i kundens hånd.
Produksjonen ble lagt ned i 1971 da butikkene gikk over til bæreposer.
HØYT HENGER DE: Kroker i taket var viktige for utstillingen av varer.
VARME: I det ene hjørnet på bestyrerens rom fantes både varme og tørkesnor.
MEDISIN: På butikkens bakrom har Erik Rød flere godbiter som man ikke pleide å se i den vanlige butikken.
Under forbudstida kunne man få konjakk på resept.
brian@lomedia.no
Fabrikkeierne og tekstilarbeiderne ved Arne fabrikker utenfor Bergen stiftet samvirkelaget i 1867.
– Selve ideen om å samle seg i kooperativer kom fra Rochdale i England. Det var de fattige veverne som etablerte det første samvirkelaget i 1844, forteller Erik Rød (72).
I Samvirkemuseet kan du lære mer om hvordan nordmenn også lot seg inspirere av ideen om det kooperative fellesskapet.
Det gule huset, som ble flyttet fra Arna til Bærum i 1980, har hele fire etasjer. Museet har siden den gang samlet inn gjenstander fra samvirkelagene i Norge.
Under de årlige kulturminnedagene i Bærum er dørene åpne for publikum, ellers holder museet åpent etter avtale.
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Brian Cliff Olguin
Det meste kunne kjøpes i løsvekt.
Før elektronikken tok over, hadde alle samvirkelag et godt utvalg lodd til vektene sine.
I dag bruker museumsbestyreren loddene til å teste ut mattekunnskapene til de unge.
4711: Denne Eau de Colognen var en favoritt hos mange og beskrives av flere som en folkeparfyme.
I 2006 ble rettighetene kjøpt av kosmetikkgiganten Procter and Gamble som solgte den videre til tyske Mäurer & Wirtz.
I dag er godlukta ikke til i salgs hos din lokale Coop.
BÆREPINNEN: En gang i tida brukte man hyssing til å pakke inn varene i små forpakninger.
I 1915 oppfant August Herman Iversen bærepinnen sammen med faren sin.
Den sørget for at hyssingen ikke skar seg inn i kundens hånd.
Produksjonen ble lagt ned i 1971 da butikkene gikk over til bæreposer.
HØYT HENGER DE: Kroker i taket var viktige for utstillingen av varer.
VARME: I det ene hjørnet på bestyrerens rom fantes både varme og tørkesnor.
MEDISIN: På butikkens bakrom har Erik Rød flere godbiter som man ikke pleide å se i den vanlige butikken.
Under forbudstida kunne man få konjakk på resept.