JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbrev

Vil senke lønna til nyutdanna fagarbeidere i butikk

Hvordan få flest nyutdanna med fagbrev i salgsfaget ut i jobb? Opplæringskontoret i Telemark kaller dagens ordning for en feilslått politikk.
Er unge, nyutdanna med fagbrev for høyt lønna? Nei, mener fagforeninga Handel og Kontor. (Illustrasjonsfoto)

Er unge, nyutdanna med fagbrev for høyt lønna? Nei, mener fagforeninga Handel og Kontor. (Illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

katharina@lomedia.no

– Jeg har blitt kontaktet av unge mennesker med fagbrev som ikke får jobb, som mener at årsaken er at de er for dyre, sier daglig leder Hanne Sondresen i Opplæringskontoret for salg, service-, restaurant- og matfag i Telemark.

Nylig fortalte Mia Bergland at hun ikke fikk fortsette å jobbe i skobutikken etter at hun var ferdig som lærling og hadde mottatt fagbrev.

Sondresen forteller at en nyutdannet 21 år gammel person med fagbrev går rett inn på det høyeste lønnstrinnet – trinn seks i landsoverenskomsten mellom Handel og Kontor og Virke. Etter et års praksis trer fagbrevtillegget på 9,50 kroner i timen inn. 

– Det gir ofte en høyere lønn enn det en ansatt med opptil seks års erfaring får, sier Sondresen.

Butikksjefer har rett til akkurat den samme lønna, ifølge tariffavtalen.

– De fleste nyutdanna kan ikke prestere på det nivået som lønna deres tilsier. Det tror jeg er en av årsakene til at de unge med fagbrev ikke får jobb, sier Sondresen.

Trenger gode lærebedrifter

Lederen i Opplæringskontoret kaller dagens ordning for en feilslått politikk.

– Jeg mener at personer med fagbrev burde plasseres inn på det lønnstrinnet der de hører hjemme aldersmessig. Og at de får fagbrevtillegg på toppen. Dette spilte jeg inn til Virke før årets lønnsoppgjør, sier hun.

– Jeg tror det er smart å gjøre en vurdering av dagens avtale, da den nok ikke gagner de nyutdannede, sier daglig leder.

Sondresen vil gjerne legge til at det ikke er en automatikk i at lærlinger får fortsette i bedriften. Hun mener derimot at det er naturlig at de søker jobb andre steder.

– På den måten kan lærebedriften ta inn en ny lærling. Bedriftene som har hatt mange lærlinger, blir veldig gode på opplæring, sier hun.

– Det er det vi trenger. Samfunnsoppdraget med å lære opp lærlinger er avhengig av gode lærebedrifter som Trend Sko for å kunne tilby lærlinger læreplass år etter år, sier Sondresen.

Etter læretida: Jobbdrømmen røk for Mia: – Det ble for dyrt å ha meg ansatt

Fagarbeidere er en ressurs

Leder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) misliker forslaget fra Opplæringskontoret i Telemark.

– Selvfølgelig skal vi ikke betale fagarbeidere lavere lønn. Det må jo være en berikelse for enhver butikk å ha en fagarbeider, sier Beckham til HK-Nytt.

HK-lederen ber Opplæringskontoret i Telemark å holde seg unna lønna til de nyutdanna og legger til at Virke og HK er enige om at ansatte med fagbrev skal lønnes etter tariffavtalene. 

– Vi verken vil eller kan differensiere fagarbeidere etter om de har jobbet lenge i butikk og har tatt fagbrev eller er nyutdanna, sier Beckham.

Han legger til at arbeidslivet er i endring og at vi trenger den kompetansen som et fagbrev i salgsfaget gir.

– Vi sier at vi ønsker at folk skal ta utdanning. Det er nettopp det fagbrev innen salgsfaget er, sier Christopher Beckham.

– Vi sier at vi ønsker at folk skal ta utdanning. Det er nettopp det fagbrev innen salgsfaget er, sier Christopher Beckham.

Brian Cliff Olguin

Christopher Beckham har lest historien om Mia Bergland som ikke fikk fortsette i Trend Sko. Han fester lit til hennes versjon av saken og kaller det hele trist.

– Hun skulle heller bli møtt med at hun med fagbrev er en ressurs for butikken, sier han.

Sjefen i Trend Sko er ikke enig i Berglands påstander.

HK-Nytt har vært i kontakt med direktør Torgeir Kroken i Virke. Han bekrefter, som Beckham sier, at de følger tariffavtalen, men ønsker ikke å kommentere problemstillingen ut over det.

HK: – Bekymra for lærlingene

– At lærlinger blir for dyre for arbeidsgiver etter at de ferdigutdanna er en trend vi ser og en bekymring vi har, sier leder Siw Mæhre i Trøndelag HK.

Hun sitter i prøvenemnda for fagbrev i salgsfaget i Trøndelag fylkeskommune, men uttaler seg i rollen som leder i Trøndelag HK.

Siw Mæhre jobber i varehandelen og setter pris på ansatte med fagbrev.

Siw Mæhre jobber i varehandelen og setter pris på ansatte med fagbrev.

Brian Cliff Olguin

– Spesielt i dagligvarebransjen ser vi at billig arbeidskraft trumfer kunnskap. Det er ikke sånn når det gjelder tannleger eller rørleggere. Da vil arbeidsgiverne ansatte folk med kompetanse. 

Opplæringskontoret i Telemark foreslår å lønne nyutdanna lavere. Mæhre er uenig.

– De har tilegnet seg viktig salgskompetanse som gir økt inntekt for bedriften. Dette er uavhengig av alder, så det vil bare være et tiltak for at arbeidsgiverne, som allerede har en høy fortjeneste, skal spare utgifter, sier Mæhre til HK-Nytt.

Lederen i Trøndelag HK har hørt fra flere hold at fagarbeidere ikke får jobb. Hun etterlyser en undersøkelse som kartlegger hva som skjer med lærlinger etter at de har fått fagbrev i salgsfaget.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse