Hør hva LO sier, Jens!
Norsk arbeiderbevegelse må stå samlet i spørsmålet om vi skal implementere EUs vikarbyrådirektiv eller ikke.
jan.erik@lomedia.no
Det er mulig det er som dikteren Jan Erik Vold skriver i de to siste verselinjene av «Nyttårsdiktet (nærmest reprise)» at «det er håpløst og vi gir oss ikke».
Spørsmålet om EUs vikarbyrådirektiv bør innføres eller ikke, er ikke noe lett spørsmål, det må innrømmes. Noen er sikre, andre tviler, mange frykter for konsekvensene. At frykten må komme tiltalte, det vil si norske arbeidstakere, til gode – synes rimelig. Og som med veldig mange vesentlige spørsmål i arbeidslivet: her er arbeidsgiver og arbeidstaker på hver sin side – og ikke, sånn noen later til å tro, i den berømmelige samme båten.
For arbeidsgiverne er det av flere årsaker en fordel å kunne skalte og valte med innleie av vikarer. I deres terminologi kalles dette fleksibilitet. For de fleste arbeidstakere som primært ønsker faste, sikre og ordnede arbeidsforhold, er denne form for fleksibilitet en utvetydig ulempe. Det er overhodet ingen grunn til å tro at arbeidsgiverne er «snille». De er svært sjelden det. Heller ikke norske arbeidsgivere. Kreative arbeidsgivere, kaller LO-leder Roar Flåthen noen av dem. Og mener ikke noe spesielt positivt med det.
Jon Erik Dølvik, seniorforsker i Fafo skriver i en kronikk i Dagsavisen at «Fagbevegelsens krav om opprydding i bemanningsbransjen er tydelig, men å gi avkall på direktivfestet likebehandling kan være et høyt spill med svært usikker gevinst». Han tenker på at en annen regjering enn dagens rødgrønne raskt kan endre arbeidsmiljøloven i den retning den - og ikke fagbevegelsen - vil. Et EU-direktiv er ikke fullt så enkelt å endre fra norsk jord. Dølvik har sjølsagt et poeng. Men det er neppe godt nok.
Anders Skattkjær, nestlederen i Fellesforbundet sier til DN: «Med NHO i spissen har alle de store arbeidsgiverorganisasjonene gått ut og sagt at norsk lov må endres (han tenker på arbeidsmiljøloven). Det er fullt mulig at regjeringen har rett. Men når de ene parten viser at de har til hensikt å sette dette i spill, så skaper det usikkerhet». Dette er ikke bare et godt poeng, et godt resonnement, det er også en presis analyse. Usikkerheten er reell.
Det bør være et tankekors for Arbeiderpartiet at den beste og varmeste støtten for å implementere EUs vikarbyrådirektiv får Ap fra NHO. Partiet står altså på arbeidsgivernes side, ikke på arbeidstakernes. Ap har gjort dette ved enkelte tidligere anledninger også – det har de vunnet lite på.
Arbeiderpartiet og LO har en lang tradisjon for å bli enige om viktige spørsmål som angår arbeidstakerne. Avgjørelser har riktig nok ofte vært tatt på kammerset, men skitt au! Den udemokratiske «noen-har-snakket-sammen-kulturen» er et fenomen jeg ikke har spesielt sansen for, men det er liten grunn til å tro at fenomenet er avgått ved døden sjøl om Konrad Nordahl, Einar Gerhardsen og Haakon Lie ikke lever lenger. Så hvorfor er denne strategien ikke forsøkt i dette tilfelle? Eller kanskje er den det, men for en gangs skyld gikk det ikke?
Og hvor er det fagligpolitiske samarbeidet mellom Ap og LO, samarbeidskomiteen som de borgerlige partiene hater som pesten? Den samarbeidskomiteen som mange arbeidstakere bruker som grunn for å melde seg inn i et LO-forbund. Samarbeidskomiteen, riktig brukt, gir nemlig LO en enorm politisk makt og påvirkningskraft. Hvorfor har de ikke kommet til enighet her?
Ap og LO på kollisjonskurs i vikarbyrådirektivsaken er en åpenbar tap-tap-situasjon og ingen fordel verken for norske arbeidstakere eller norsk arbeiderbevegelse.
Med all respekt for Arbeiderpartiets stortingsgruppe og deres politikere for øvrig – det er LOs medlemmer og deres tillitsvalgte som kan norsk arbeidsliv og som veit hvor skoen trykker. Ja, ikke bare det: Det er også LOs medlemmer og deres tillitsvalgte som har skoene på. Her rusler de aller fleste av Aps tillitsvalgte rundt i bare sokkelesten. Det bør både statsminister Stoltenberg og arbeidsminister Bjurstrøm i hvert fall kunne være enige i. I denne saken er det Ap som må snu, ikke LO.
Hvis Ap ikke bøyer av og må søke støtte hos Høyre i Stortinget for å få gjennom en så viktig arbeidslivsrelatert sak som vikarbyrådirektivet er, så er det som å vifte med en rød klut foran nesa på fagbevegelsen i sin alminnelighet (unntatt Akademikerne og YS), og LO i særdeleshet. Anette Trettebergstuen, Aps arbeidspolitiske talskvinne, har sagt at den virkelige alvorlige trusselen mot arbeidsmiljøloven er et regjeringsskifte. Det har hun muligens rett i, men den beste søknaden om et regjeringsskifte er jeg likevel redd Ap sjøl leverer om de ikke hører på LO i denne saken.
Er det et ørlite håp om at Ap tar til vettet?
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen
Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin