I dialog med ESA
EFTAs overvåkningsorgan ESA åpnet i juli i fjor sak mot Norge fordi overvåkerne mener at den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter er i strid med EØS-avtalen. Onsdag møtte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ESA-ledelsen.
Saken oppsummert
Arbeidsministeren tok opp saken med ESA fordi EFTAs overvåkingsorgan og Norge er uenige om hvordan Norge har tatt ILO-konvensjonen inn i norsk lov. Konvensjonen forplikter Norge til å sikre arbeidstakerne rettigheter i offentlige kontrakter.
Bryter med EU utsendingsdirektiv?
ESA mener at de norske reglene bryter med direktivet om utsendte arbeidstakere og EØS-retten for øvrig, og bestrider norske myndigheters adgang til å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår som bare gjelder i offentlige kontrakter.
– Vi ønsker å sikre at det offentlige skal opptre som en seriøs aktør med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår og gå foran som et godt eksempel. Dette må til for å bekjempe sosial dumping, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ifølge den norske EU-delegasjonens nettsider. Her understreker hun at hun ønsker dialog med ESA for å om mulig å finne en løsning.
Allmenngjøringsloven igjen
Dersom Norge skulle etterkomme ESA i denne saken, vil det bety at Norge må gjøre vesentlige endringer i den norske allmenngjøringsordning eller alternativt å innføre lovfestet minstelønn. I møtene med ESA understreket Bjurstrøm at dette ikke er aktuelt, heter det videre på EU-delegasjonens nettsted.
Bakgrunn i EU-dom
ESAs sak mot Norge har sin bakgrunn i den såkalte Rüffert-dommen fra EU-domstolen. ESA mener at de norske reglene har så mye til felles med de tyske at også norsk rett er i strid med EØS-retten - hovedsakelig fordi forskriften ikke skal være i overensstemmelse med EUs utsendingsdirektiv og fordi den forskjellsbehandler offentlig og privat sektor.
Norske myndigheter mener imidlertid at forholdene i Norge er annerledes enn det som var utgangspunktet i Tyskland, og at Rüffert-dommen dermed ikke er et relevant.
Blant annet har Norge tatt ILO-konvensjonen inn i norsk lov. Det hadde ikke Tyskland gjort. I tillegg er norsk regelverk vesentlig annerledes inn det tyske, mener arbeidsministeren. EU-domstolen vurderte heller ikke reglene for offentlige anskaffelser i saken fra Tyskland.
– I tråd med EU-direktiv
Fra norsk side understrekes det også at Norge har implementert ILO-konvensjonen i overensstemmelse med utsendingsdirektivet og at regelverket for offentlige anskaffelser tillater at det stilles krav i henhold til utsendingsdirektivet så lenge det ikke er diskriminerende.
Dersom ESA og Norge ikke kommer til enighet, kan saken havne i EFTA-domstolen.


Nå: 0 stillingsannonser