Etter jul overtar Anne-Bente Zumach (39) som klubbleder ved Sogn Jord- og hagebruksskule etter Gry Tokvam.
Sidsel Valum
Nytt om folk
– Det er litt rart å undervise folk som er eldre enn meg
Anne-Bente Zumach (39) er fagarbeider og lærer på landets eneste heløkologiske landbruksskole. – Jeg savner at det snakkes mer om fagarbeiderne, sier hun.
sidsel@lomedia.no
Anne-Bente Zumach er ansatt i 90 prosent stilling som fagarbeider i husdyravdelinga og ti prosent stilling som lærer på Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland kommune. Det er landets eneste heløkologiske landbruksskole.
– Jeg er veldig glad i fagarbeiderjobben min, og jeg savner at det snakkes mer om fagarbeiderne i Skolenes landsforbund, sier hun.
Skal overta som klubbleder
Etter jul overtar Anne-Bente Zumach som klubbleder etter Gry Tokvam.
– Det blir store sko å fylle. Gry gjør en fantastisk jobb med å ivareta oss, sier hun om å følge etter den tidligere fylkeslederen i tidligere Sogn og Fjordane fylke.
Da Gry Tokvam begynte som lærer ved skolen i 2013, var hun eneste medlem av Skolenes landsforbund (SL). I dag er det en SL-klubb med 13 medlemmer blant de over 30 ansatte ved skolen.
I september deltok Anne-Bente Zumach på kurs for ferske tillitsvalgte i Oslo for å forberede seg til vervet. Hun synes det er mye nytt å lære for å kunne bruke avtaleverket.
– På Vossakonferansen til SL Vestland bruker de for eksempel ofte uttrykk som jeg ikke kjenner, som «undertid», sier hun.
I tida fram til hun overtar vervet, følger Anne-Bente Zumach med i det den nåværende klubblederen gjør.
– Jeg er blant annet sammen med henne på info- og drøftingsmøter, forteller hun.
Flyttet fra Tyskland til Norge
Anne-Bente Zumach er tysk og tilbrakte mye tid i Norge som barn.
– Min far hadde vært her på ferie og tok med oss til Norge i alle ferier. Som barn syntes jeg det var litt kjedelig. Mens alle andre barn dro til Mallorca gikk vi på ski i Norge i påskeferien, forteller hun.
I dag er hun glad for alle feriene i Norge.
– Jeg har sett verdien i det senere og er glad for alle de fantastiske barndomsopplevelsene i Norge, sier hun.
Etter å ha fullført videregående skole i Tyskland, gjorde hun som mange andre tyske ungdommer og tok et år med frivillig sosialt arbeid. Hun jobbet som frivillig i ett år på et bokollektiv for funksjonshemmede i Vestfold fylke. Der jobbet hun blant annet litt i fjøset. Meningen var at hun skulle begynne å studere ved et universitet i Tyskland etterpå. Men slik ble det ikke.
– Da jeg jobbet i fjøset traff jeg noen som hadde gått på Sogn Jord- og Hagebruksskule og jeg ble lokket hit, forteller hun.
Har småbruk i Aurland
– Først syntes jeg det var helt forferdelig å være her med alle de høye fjellene. Jeg har vokst opp i et flatt landskap med solnedgang over havet. Nå kan jeg ikke tenke meg å bo noen annen plass, forteller Anne-Bente Zumach.
Da hun begynte som elev på Sogn Jord- og Hagebruksskule, hadde hun ingen kunnskaper om landbruk. I dag bor hun på et eget småbruk med 30 dekar dyrka mark sammen med samboeren og hans snart voksne sønn som er på vei ut av redet. Samboeren har vokst opp på gård. De har 40 vinterfora sauer og en liten flokk med ammegeiter.
Både i arbeid og fritid er hun mye i fjellet.
– Jeg er glad i å gå i fjellet både som del av gårdsdrifta og å gå på jakt. Der kobler jeg av og finner ro og fred, sier Anne-Bente Zumach.
Hun forteller at hun besøker familie i Tyskland en gang i året, og at de ofte er på besøk hos henne i Norge.
Koronaen kom – tok lærerutdanning
Anne-Bente Zumach er utdannet fagarbeider som økoagronom ved Sogn Jord- og Hagebruksskule og tok senere en bachelorgrad i økologi og naturforvaltning ved Høgskolen i Telemark i Bø (nå Universitetet i Sørøst-Norge).
I 2017 fikk hun jobb i husdyravdelinga på Sogn Jord- og Hagebruksskule og etter hvert begynte hun i tillegg å undervise litt som vikarlærer i faget utmark og kulturlandskap.
– Jeg var helt fersk som vikarlærer da koronaen kom i 2020 og brukte timevis med å lage power point til Teams-undervisning. Jeg skjønte at jeg ikke hadde nok kunnskaper om pedagogikk. Etter ett år sa jeg at hvis jeg skulle fortsette med det, så måtte jeg ha lærerutdanning, forteller Anne-Bente Zumach.
I 2021 begynte hun på toårig PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i naturbruk for yrkesfaglærere. Rett før sommeren i år ble hun ferdig. I dag er hun adjunkt og godkjent lærer.
– Det var ekstremt lærerikt og ga meg så mange verktøy. Jeg møtte også masse kjekke folk som i likhet med meg var fagarbeidere, forteller hun.
Elevene hun underviser i sin ti prosent stilling som lærer, er også med henne i mye av det daglige arbeidet som fagarbeider med husdyra på skolen.
Underviser mange voksne
Noen av elevene ved Sogn Jord- og Hagebruksskule er unge i alderen 17 til 18 år.
– De fleste er godt voksne og kommer hit for å få den praktiske kunnskapen for å drive en gård. Jeg tror det er fint for de unge å bli tatt litt vare på av dem som er mer voksne, slik husker jeg det var også da jeg var elev her. Samtidig er det litt rart å undervise folk som er eldre enn meg og som kanskje har en doktorgrad i kjemi, sier Anne-Bente Zumach.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik