Nytt om folk
– Det er litt rart å undervise folk som er eldre enn meg
Anne-Bente Zumach (39) er fagarbeider og lærer på landets eneste heløkologiske landbruksskole. – Jeg savner at det snakkes mer om fagarbeiderne, sier hun.
Etter jul overtar Anne-Bente Zumach (39) som klubbleder ved Sogn Jord- og hagebruksskule etter Gry Tokvam.
Sidsel Valum
sidsel@lomedia.no
Anne-Bente Zumach er ansatt i 90 prosent stilling som fagarbeider i husdyravdelinga og ti prosent stilling som lærer på Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland kommune. Det er landets eneste heløkologiske landbruksskole.
– Jeg er veldig glad i fagarbeiderjobben min, og jeg savner at det snakkes mer om fagarbeiderne i Skolenes landsforbund, sier hun.
Skal overta som klubbleder
Etter jul overtar Anne-Bente Zumach som klubbleder etter Gry Tokvam.
– Det blir store sko å fylle. Gry gjør en fantastisk jobb med å ivareta oss, sier hun om å følge etter den tidligere fylkeslederen i tidligere Sogn og Fjordane fylke.
Da Gry Tokvam begynte som lærer ved skolen i 2013, var hun eneste medlem av Skolenes landsforbund (SL). I dag er det en SL-klubb med 13 medlemmer blant de over 30 ansatte ved skolen.
I september deltok Anne-Bente Zumach på kurs for ferske tillitsvalgte i Oslo for å forberede seg til vervet. Hun synes det er mye nytt å lære for å kunne bruke avtaleverket.
– På Vossakonferansen til SL Vestland bruker de for eksempel ofte uttrykk som jeg ikke kjenner, som «undertid», sier hun.
I tida fram til hun overtar vervet, følger Anne-Bente Zumach med i det den nåværende klubblederen gjør.
– Jeg er blant annet sammen med henne på info- og drøftingsmøter, forteller hun.
Flyttet fra Tyskland til Norge
Anne-Bente Zumach er tysk og tilbrakte mye tid i Norge som barn.
– Min far hadde vært her på ferie og tok med oss til Norge i alle ferier. Som barn syntes jeg det var litt kjedelig. Mens alle andre barn dro til Mallorca gikk vi på ski i Norge i påskeferien, forteller hun.
I dag er hun glad for alle feriene i Norge.
– Jeg har sett verdien i det senere og er glad for alle de fantastiske barndomsopplevelsene i Norge, sier hun.
Etter å ha fullført videregående skole i Tyskland, gjorde hun som mange andre tyske ungdommer og tok et år med frivillig sosialt arbeid. Hun jobbet som frivillig i ett år på et bokollektiv for funksjonshemmede i Vestfold fylke. Der jobbet hun blant annet litt i fjøset. Meningen var at hun skulle begynne å studere ved et universitet i Tyskland etterpå. Men slik ble det ikke.
– Da jeg jobbet i fjøset traff jeg noen som hadde gått på Sogn Jord- og Hagebruksskule og jeg ble lokket hit, forteller hun.
Har småbruk i Aurland
– Først syntes jeg det var helt forferdelig å være her med alle de høye fjellene. Jeg har vokst opp i et flatt landskap med solnedgang over havet. Nå kan jeg ikke tenke meg å bo noen annen plass, forteller Anne-Bente Zumach.
Da hun begynte som elev på Sogn Jord- og Hagebruksskule, hadde hun ingen kunnskaper om landbruk. I dag bor hun på et eget småbruk med 30 dekar dyrka mark sammen med samboeren og hans snart voksne sønn som er på vei ut av redet. Samboeren har vokst opp på gård. De har 40 vinterfora sauer og en liten flokk med ammegeiter.
Både i arbeid og fritid er hun mye i fjellet.
– Jeg er glad i å gå i fjellet både som del av gårdsdrifta og å gå på jakt. Der kobler jeg av og finner ro og fred, sier Anne-Bente Zumach.
Hun forteller at hun besøker familie i Tyskland en gang i året, og at de ofte er på besøk hos henne i Norge.
Koronaen kom – tok lærerutdanning
Anne-Bente Zumach er utdannet fagarbeider som økoagronom ved Sogn Jord- og Hagebruksskule og tok senere en bachelorgrad i økologi og naturforvaltning ved Høgskolen i Telemark i Bø (nå Universitetet i Sørøst-Norge).
I 2017 fikk hun jobb i husdyravdelinga på Sogn Jord- og Hagebruksskule og etter hvert begynte hun i tillegg å undervise litt som vikarlærer i faget utmark og kulturlandskap.
– Jeg var helt fersk som vikarlærer da koronaen kom i 2020 og brukte timevis med å lage power point til Teams-undervisning. Jeg skjønte at jeg ikke hadde nok kunnskaper om pedagogikk. Etter ett år sa jeg at hvis jeg skulle fortsette med det, så måtte jeg ha lærerutdanning, forteller Anne-Bente Zumach.
I 2021 begynte hun på toårig PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i naturbruk for yrkesfaglærere. Rett før sommeren i år ble hun ferdig. I dag er hun adjunkt og godkjent lærer.
– Det var ekstremt lærerikt og ga meg så mange verktøy. Jeg møtte også masse kjekke folk som i likhet med meg var fagarbeidere, forteller hun.
Elevene hun underviser i sin ti prosent stilling som lærer, er også med henne i mye av det daglige arbeidet som fagarbeider med husdyra på skolen.
Underviser mange voksne
Noen av elevene ved Sogn Jord- og Hagebruksskule er unge i alderen 17 til 18 år.
– De fleste er godt voksne og kommer hit for å få den praktiske kunnskapen for å drive en gård. Jeg tror det er fint for de unge å bli tatt litt vare på av dem som er mer voksne, slik husker jeg det var også da jeg var elev her. Samtidig er det litt rart å undervise folk som er eldre enn meg og som kanskje har en doktorgrad i kjemi, sier Anne-Bente Zumach.