JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer om at barn kan bli ufrivillig etterlatt i utlandet i sommerferien

Regjeringen har sendt et brev til norske kommuner der de ber dem være oppmerksomme på barn og unge som kan bli ufrivillig etterlatt i utlandet i sommerferien.
Et ufrivillig utenlandsopphold kan innebære en risiko for tvangsekteskap, æresrelatert vold og kjønnslemlestelse, ifølge Imdi. 

Et ufrivillig utenlandsopphold kan innebære en risiko for tvangsekteskap, æresrelatert vold og kjønnslemlestelse, ifølge Imdi. 

Colourbox.com

– Ingen barn skal være redde for å bli sendt til utlandet mot sin vilje eller bli ufrivillig etterlatt når ferien er over. Det er uakseptabelt, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Beredskapsbrevet er også sendt til Norges fylkeskommuner og statsforvaltere og gir råd om rettigheter for utsatte og hvilke hjelpetjenester som finnes.

– Det er viktig at voksne som jobber med utsatte barn og unge, vet hva de skal se etter og hvem de kan kontakte hvis de frykter noen står i fare for å bli utsatt for ufrivillig opphold utenfor Norge, sier Brenna.

Økt risiko

Et ufrivillig utenlandsopphold kan innebære en risiko for tvangsekteskap, æresrelatert vold og kjønnslemlestelse, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

Informasjonen i brevet skal blant annet videreformidles til lærere, helsesøstre og ansatte i kommunene og politiet, som møter de unge hver dag.

– Vi må forebygge, hindre og slå ned på negativ sosial kontroll, ikke minst når det gjelder barn og unge, sier Brenna.

Vurderer regelverket

– Det hviler samtidig et stort ansvar på personer som velger å etterlate barn og unge i et land de selv kan ha flyktet fra, sier arbeidsministeren.

I juni mottar regjeringen en rapport fra Lovutvalget om negativ sosial kontroll.

Rapporten blir del av vurderingen om regelverket i saker som gjelder negativ sosial kontroll og æresrelatert vold og skal se på om rettsvernet i slike saker er godt nok i Norge i dag.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse