JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap og SV bekymret over privatskolerekord – krever Sanner inn på teppet

Nye tall viser en rekordøkning i antall privatskoler. Ap og SV mener utviklingen truer fellesskolen og ber Sanner redegjøre for Stortinget.
Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I fjor var det 261 private grunnskoler her i landet, det høyeste tallet noen gang. Siden 2009 har tallet økt med 62 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Av alle elever i grunnskolen i 2019 gikk 4,2 prosent – 27.000 elever – på private skoler. Det er en økning fra 2,6 prosent i 2009, ifølge SSB.

Statistikken fra SSB består av to kategorier, såkalte friskoler, som utgjør 4,0 prosent, og rene privatskoler, som ikke får støtte av det offentlige, og som utgjør 0,2 prosent.

Frykter «svenske tilstander»

Ap og SV reagerer sterkt på tallene.

p

– Høyre-regjeringen driver en bevist snikprivatisering av skolene i Norge, og denne rapporten bekrefter dette. Vi ser nå et rekordhøyt antall elever som går på private grunnskoler, og jeg mener regjeringens politikk er et angrep på den gode norske fellesskolen der barn med ulik bakgrunn møtes og gis de samme mulighetene, sier Aps skolepolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg til NTB.

– Fra Sverige har vi sett at konsekvensene av dette blir mer segregering, økende forskjeller og flere skolenedleggelser. Arbeiderpartiet vil heller hegne om fellesskolen, enn regjeringens snikprivatisering av skolen, sier Solberg.

– SV er ikke imot privatskoler som tilbyr alternativ pedagogikk, men utviklingen i antall privatskoler er nå så stor at det truer den offentlige fellesskolen. Det er dessuten bare symbolpolitikk fra kunnskapsministerens side å godkjenne så mange private skoler, spesielt når kommunene motsetter seg denne utviklingen, sier SVs skolepolitiske talsperson Mona Fagerås.

Krever redegjørelse

Både AP og SV krever nå at kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) kommer til Stortinget og redegjør for utviklingen.

– Høyre-regjeringen forsøker å feie denne snikprivatiseringen under teppet, derfor vil vi kalle Sanner inn på teppet og be om svar, sier Solberg.

– Det er naivt å tro at framveksten av privatskoler bare er et hyggelig supplement til den offentlige skolen. For hver elevplass som opprettes i en privat skole, så trekkes det ressurser ut fra den offentlige skolen, sier Fagerås.

– Billig retorikk

Statssekretær Maria Strandskog Göthner (H) i Kunnskapsdepartementet svarer på kritikken på vegne av Sanner, som er ute på reise.

– Formålet med friskoleloven er å legge til rette for at det kan oppdrettes friskoler, så å kalle dette snikinnføring er bare billig retorikk, skriver hun i en epost til NTB.

– Regjeringen jobber for en god offentlig skole som bidrar til å løfte alle elever uansett bakgrunn og hvor de bor. De aller fleste elevene går i en offentlig skole, og det vil de også gjøre i fremtiden. Jeg er for mangfold, og valgfrihet for foreldre og elever. Å velge skole skal ikke bare være for de med god økonomi, slik Ap vil.

p

– Tvedt Solberg driver et politisk spill. Ingen har fremmet forslag som vil gjøre friskolepolitikken i Norge lik som den i Sverige. I dag er det cirka 4 prosent av grunnskoleelevene og cirka 7 prosent av elevene i videregående skole som går i friskoler, skriver Göthner.

Göthner peker på at det ble lagt ned flere grunnskoler i året under den rødgrønne regjeringen, med et snitt på 1,17 skoler i uken mot 0,9 skoler i uken under dagens regjering.

Flest i Trøndelag

Trøndelag var i 2019 fylket med flest private grunnskoler – 27 stykker, fulgt av Rogaland og daværende Hordaland med henholdsvis 26 og 25 skoler.

Svalbard (null), Finnmark (tre) og daværende Sogn og Fjordane (fire) har færrest.

I det samme tidsrommet har tallet på offentlige grunnskoler gått ned med 13 prosent. Likevel er det bare i tolv av tilfellene at en privat skole erstatter en offentlig som blir nedlagt, viser tallene.

Annonse
Annonse