Den nye videregående skolen i Trondheim får navn etter Cissi Klein
Hun var 13 år, ble arrestert i klasserommet og drept i Auschwitz.
Skolebilde av Cissi Klein fra Kalvskinnet skole.
Jødisk museum Trondheim
sidsel@lomedia.no
Fylkestinget i Trøndelag vedtok 29. april enstemmig at den nye videregående skolen på Falkenborg i Trondheim får navn etter Cissi Klein. Hun var 13 år gammel da hun ble arrestert av norsk politi i klasserommet – fordi hun var jøde.
– Jeg var i byen da jeg fikk vite det og ble så rørt. Jeg gikk og satte meg en stund i Museumsparken ved Vitenskapsmuseet på Kalvskinnet hvor statuen av Cissi Klein står, sier Elisabeth Tandstad (46), som i mars ble utnevnt til rektor for skolen som altså får navnet Cissi Klein videregående skole. Hun er i dag rektor ved Heimdal videregående skole.
– Jeg fikk også meldinger og e-poster fra kolleger og venner som har villet gi uttrykk for at de synes navnevalget er så fint, forteller hun.
Elisabeth Tandstad forteller at sønnen hennes går på Birralee internasjonale skole i det som før var Kalvskinnet skole, der Cissi Klein var elev og ble arrestert. Skolen har tradisjon for å minnes historien til Cissi Klein og hun kjenner den ikke minst derfor godt.
(Saken fortsetter under bildet)
Skulptur av Cissi Klein i Museumsparken i Trondheim. Kunstnerne er Tore Bjørn Skjølsvik og Tone Ek.
TBS Gallery Fotograf: PHOKUS John Andre Aasen
Ny videregående skole
Cissi Klein videregående skole skal stå ferdig høsten 2024 med cirka 700 elever, men starter allerede høsten 2022 opp med undervisning i midlertidige lokaler.
Elisabeth Tandstad tiltrer i rektorstillingen 1. juni 2021. Da får skolen de 300 første elevene ved at blant annet danselinja fra Trondheim katedralskole og dramalinja fra Charlottenlund videregående skole overføres i tillegg til at den skal ta unna noe av elevveksten i Trondheim.
– Hva tror du det vil bety for skolen, lærere og elever at skolen skal bære navnet til Cissi Klein?
– Det blir et fint utgangspunkt for at vi kan skape en spesiell kultur og identitet og for å snakke om verdier som toleranse og mangfold. Det vil bli mitt og vårt ansvar å løfte fram slike verdier – som allerede ligger i overordna del av læreplanverket og som er noe alle skoler skal ha med i undervisningen. Som politikerne sa i debatten i fylkestinget handler det om å løfte fram verdier som ble angrepet også 22. juli 2011 og som hele tida er under angrep. Det skal vi møte med kunnskap og vi på Cissi Klein videregående skole vil daglig bli minnet om det, sier Elisabeth Tandstad.
Mye lest: Lærere må få rykke frem i vaksinekøen, mener Raymond Johansen
(Saken fortsetter under bildet)
Elisabeteh Tandstad (46) tiltrer som rektor ved Cissi Klein videregående skole i Trondheim i juni 2021. Hun er nå rektor ved Heimdal videregående skole.
Ronny Danielsen
Ble arrestert i klasserommet
Det var 24. november 1942 Cissi Klein i en alder av 13 år ble arrestert av sivilkledt norsk politi på Kalvskinnet skole fordi hun var jøde. Da politiet sto i døra til klasserommet og ba Cissi bli med, ble hun livredd og sprang bort til frøken og satte seg på hennes fang. Det kommer fram i et notat fra Jødisk museum i Trondheim som blant annet bygger på hva hennes skolevenninner har fortalt.
Cissi ble født 19. april 1929 i Narvik. Som veldig liten flyttet hun fra Narvik til Trondheim sammen med foreldrene og søsknene. Cissis foreldre drev butikk i Trondheim sentrum. Nazistene beslagla den høsten 1942 samtidig med andre forretninger i Trondheim som var eid og drevet av jøder. Mennene i familien ble arrestert og sendt til Falstad fangeleir, men Cissi fortsatte å gå på skolen helt til den dagen hun ble arrestert. Deretter ble hun holdt innesperret hjemme sammen med andre jødiske kvinner og barn før de ble sendt til Oslo.
I slutten av februar 1943 ble Cissi sendt med skipet «Gotenland» til Polen, sammen med faren og storebroren. Da de ankom Auschwitz ble alle tre sendt direkte til gasskamrene og drept.
Mye delt: Nordlandskommune lokker lærere med bonuser på inntil 90.000 kroner
Cissi Klein på skitur i Bymarka.
Jødisk museum Trondheim