Enighet om ny barnehagelov: Foreldres ønsker og behov står sterkt
Regjeringen har sammen med partiene til høyre for seg i Stortinget sikret flertall for ny barnehagelov.
Elise Waagen (Ap) i vandrehallen etter at regjeringspartiene har sikret seg flertall i forhandlingene om en ny barnehagelov.
Heiko Junge / NTB
De er blant annet enige om at opptaket skal foregå samlet i kommunens regi.
– Partiene er enige om å videreføre dagens regler om at kommunen som barnehagemyndighet skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess, der foreldres ønsker og behov tillegges stor vekt ved selve opptaket, heter det i en felles pressemelding fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF, og Pasientfokus.
Partiene ber dessuten departementet se på hvordan kommunen kan ta ekstra hensyn til barn med særskilte behov når det gjøres opptak.
Det er i tråd med felles innspill fra KS og Private barnehagers landsforbund (PBL).
– Bemanningen må sikres
De seks partiene understreker at det er lovpålagt å ha så god bemanning i barnehagene at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet.
– Dette kravet gjelder hele åpningstiden, også ved sykdom og annet fravær. Partiene mener det må understrekes at det skal innhentes vikarer dersom bemanningssituasjonen tilsier dette, heter det videre.
De ber derfor regjeringen følge opp og tydeliggjøre hvordan regelverket for bemanning skal forstås, hva som er forsvarlig bemanning. Det må også klargjøres når det trengs å sette inn vikar og om nødvendig kutte i åpningstiden.
Lik pensjon
Partiene er enige om at pensjonsordninger skal være del av lovforslaget som legges fram for Stortinget. Målet er at det skal være like rettigheter for ansatte i private og offentlige barnehager.
– For Arbeiderpartiet har det vært helt avgjørende å få på plass likeverdige pensjonsvilkår for ansatte i private barnehager, og kunne stille krav til bruk av tilskuddene slik at pengene går til barna, sier Arbeiderpartiets Elise Waagen.
Det var før sommeren at forhandlingene om en ny barnehagelov startet opp. Målet var å få til et nytt, bredt barnehageforlik – for første gang siden 2003. Siden Fremskrittspartiet og SV trakk seg fra forhandlingene tidligere i høst, og Rødt gjorde det samme for to dager siden, ble ikke forliket så bredt som ønsket.