Skole
Foreslår å legge ned minst to skoler i Østfold: – Mange er bekymret for elevene
Mandag fikk ansatte i Østfold vite hvilke videregående skoler som kan bli lagt ned fordi fylkeskommunen må spare penger.
– Borg videregående skole er en ren yrkesskole som genererer pengene raskt tilbake til samfunnet fordi våre elever blir lærlinger og skattebetalere, sier Linn-Merete Hammerstad.
Henrik Jonassen
sidsel@lomedia.no
Østfold fylkeskommune la mandag fram to alternative forslag med nedskjæringer i videregående skoler i fylket, som innebærer kutt i flere skoler, deriblant Borg, Greåker og Kalnes videregående skoler.
Det var på forhånd kjent at fylkeskommunen vil spare inn 167 millioner kroner innenfor utdanning de neste årene.
Ansatte frykter for jobbene sine
– Vi visste ikke før i går hvordan det vil ramme. Vi har ikke helt fordøyd det ennå, men mange er bekymret for elevene våre og kjenner på uro for arbeidsplassene sine, sier lærer og fylkesleder i Skolenes landsforbund Østfold, Linn-Merete Hammerstad.
Hun understreker at det ennå er veldig tidlig i prosessen.
– Det er bare lagt fram et forslag, og det har ikke vært på høring ennå, sier hun.
– Hva mener du om de konkrete forslagene om kutt fylkeskommunen foreslår?
– Jeg stiller meg litt undrende til at Sarpsborg-skolene blir hardest rammet, og jeg håper at forslagene ikke går igjennom, sier Linn-Merete Hammerstad.
Hun jobber til daglig som yrkesfaglærer på femtende året på Borg videregående skole i Sarpsborg, som er foreslått nedlagt i begge de to alternative forslag til skolenedleggelser. Der leder hun en SL-klubb med rundt 30 medlemmer.
– Borg videregående skole er en ren yrkesskole som genererer pengene raskt tilbake til samfunnet fordi våre elever blir lærlinger og skattebetalere. Våre elever skårer også høyt på trivsel i elevundersøkelsene. Skolen er godt vedlikeholdt og det er veldig trist hvis den blir lagt ned, sier Linn-Merete Hammerstad.
Vil nedbemanne hundre årsverk
Ifølge hjemmesida til fylkeskommunen vil begge forslagene innebære en nedbemanning på rundt hundre årsverk, som også vil omfatte naturlige avganger.
– Vi vet ennå ikke når eventuelle nedlegginger av skoler og linjer kommer. Jeg tror ikke det blir så tidlig som fra skoleåret 2025–2026, sier Linn-Merete Hammerstad.
Nå er hun opptatt av å trygge sine medlemmer i den prosessen de har foran seg.
– Medlemmene våre skal vite at vi vil ivareta dem. SL vil gjøre alt vi kan for å påvirke i prosessen, sier hun.
Hun mener at prosessen fram til nå har vært ryddig, og at politikerne i fylket er under press på grunn av dårlig økonomi.
– Jeg mener stortingspolitikerne nå må ta grep. De kan ikke legge alt på lokale politikere når det ikke kommer mer midler til skoler på banen. Det er for seint å snyte seg når nesa er vekk, sier fylkesleder Linn-Merete Hammerstad.
– Tungt hjerte
Bakgrunnen er at Østfold fylkeskommune sier de må kutte 344 millioner kroner de neste fire årene, hvorav utdanningssektoren må ta en andel på 167 millioner.
– Det er med tungt hjerte vi foreslår å avvikle to av våre elleve videregående skoler. Når vi likevel gjør det, er det fordi vi mener det er de beste forslagene for å møte de økonomiske innsparingsbehovene og samtidig ivareta elevers og arbeidslivets behov på best mulig måte, sier direktør for opplæring og kompetanse, Brynjard Rønningen, i en pressemelding.
Fylkeskommunedirektøren legger sin innstillingen sin 7. november, altså et konkret forslag til løsning. Etter dette skal forslaget gjennom en ekstern høringsrunde. Saken sluttbehandles i fylkestinget 4. desember.