JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fritt skolevalg er bare fritt for de skoleflinke, advarer LO og Ap

LO og Arbeiderpartiet går nå ut i en felles front mot fritt skolevalg. Og får full støtte fra Senterpartiet.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (til høyre) og fylkesordfører for Arbeiderpartiet Tore O. Sandvik.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (til høyre) og fylkesordfører for Arbeiderpartiet Tore O. Sandvik.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Stjørdal: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og fylkesordfører for Arbeiderpartiet, Tore O. Sandvik, startet et valgrally i Trøndelag tirsdag. I løpet av dagen besøker LO-generalen både Stjørdal, Verdal, Verran og Steinkjer.

Nå advarer de begge mot regjeringens ønsker om å gå bort fra nærskoleprinsippet i den videregående skolen, med klar adresse til Senterpartiet som truer med å gå til Høyre etter høstens fylkestingsvalg i Trøndelag.

Fritt skolevalg vil ramme skoletilbudet i distriktene, mener de to.

– Fritt skolevalg er fritt bare for de som har gode teorikarakterer. Det vi har innført, er retten til å gå på din egen nærskole uavhengig av hva slags karakterer du har, fordi det er så viktig å få alle gjennom skoleløpet. Dette er et fritt skolevalg som Høyre nå vil pålegge oss fra et kontor i Oslo og av en statsråd fra Bærum. Det bryter inn i den modellen vi har valgt i Trøndelag. Vi har valgt en modell der vi har skolene spredt over hele fylket, sier Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag, til FriFagbevegelse.

p

– Misvisende begrep

Trøndelag fylke bruker mye penger på å opprettholde videregående skoletilbud i distriktene.

– Problemet er at hvis der reiser noen få elever fra skolen, river du grunnlaget vekk for skoletilbudet. Først ryker et tilbud. Har du ikke tilbudet flytter enda flere fordi du ikke har tilbudet. Til slutt er det ikke nok elever til å opprettholde skolen, legger han til.

– Du vil få A- og B-skoler. Og det har Oslo erfart. Det er bare å se til Oslo hvordan utviklingen blir. Du får en forskyvning av karaktersterke elever til et sted og karaktersvake andre steder, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Det er flere grunner til at LO og Arbeiderpartiet kommer med en kraftig advarsel mot dette.

– For det første er «fritt» skolevalg et misvisende begrep. Det regjeringa foreslår er at de nye regionene må ha karakterbasert opptak, også der man ut fra en regional vurdering mener dette er en dårlig løsning. Vi er bekymret for at dette vil forsterke en utvikling der elevene med de aller høyeste karakterene vil søke seg til de samme skolene og presse ut elever med et svakere karaktersnitt, mener LO-toppen og Ap-toppen i Trøndelag.

– Oslo er i dag et grelt eksempel på dette. Ikke noe sted er karakterforskjellene mellom A-skoler og B-skoler større. Dette skaper et høyt karakterpress allerede i ungdomsskolen. De ressurssterke elevene, som kanskje allerede lykkes i skolen, favoriseres, mens de svakeste elevene får det verre. Ved skolene som får en opphoping av karaktersvake elever, er det store sosiale problemer. Det er oppsiktsvekkende at Høyre nå vil tvinge alle landets fylkeskommunerover på en oppskrift som de selv innrømmer at har store svakheter i hovedstaden, legger de til.

p

– Høyre er garantisten

Det er eleven, og ikke politikerne, som vet best hvilken skole eleven vil gå på, mener Høyre-politikeren Mathilde Tybring-Gjedde, og påtar seg ansvaret som garantisten for fritt skolevalg. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har sendt ut på høring et forslag om at staten, ikke fylkene, skal bestemme om det skal være fritt skolevalg for elever på videregående.

Høyres skolepolitiker Mathilde Tybring-Gjedde mener på sin side at det ikke finnes noe som er mer fritt enn fritt skolevalg.

– Karakterer er ikke alltid helt rettferdig, og vi må gjøre mer for å hjelpe elevene som ikke får like mye skolehjelp hjemme. Men i motsetninger til tilfeldigheter som postnummer, er karakterer noe man kan påvirke selv. Det må være mulig for en elev å velge seg bort fra et dårlig miljø, eller velge seg til en skole for å gå en spennende yrkesfaglinje, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.

– I regjering har Høyre nå foreslått to modeller. Begge modellene gir lokalpolitikerne mulighet til å lage egne soner og ta lokale hensyn, så jeg kjøper ikke premisset om at dette går utover fylkenes avgjørelsesmyndighet. Begge modellene legger til grunn at alle elever skal kunne velge mellom minst to skoler. Dette handler om å flytte makten helt ned de de det angår – elevene. Alternativet til det røde byrådet i Oslo, for eksempel, er at loddtrekning skal avgjøre hvor du blir sendt på skole. Det forslaget er hårreisende. Fritt skolevalg er ikke perfekt, men det mest rettferdige av mange urettferdige alternativer, sier Mathilde Tybring-Gjedde til FriFagbevegelse.

Bekymret for yrkesfagene

I Sør-Trøndelag fylkeskommune var det tidligere fritt skolevalg. Sandvik mener elever fra distriktet da søkte seg til skoler i Trondheim og presset ut elever med et svakere karaktersnitt. Disse elevene måtte ta skoleplassen som ble tilbudt dem i distriktene.

– Tilførselen av mange elever med svakt karaktersnitt og stor mistrivsel førte i mange tilfeller til at nivået i klassen ble dårligere. Ungdommer som naturlig sognet til disse skolene ville jo ikke være bekjent av å gå på en «taperskole», så de søkte seg inn til byen for å gå på en god skole, mener Tore O. Sandvik.

– Regjeringens politikk kan føre til at skoletilbudet blir dårligere i distriktsnorge. Karakterbasert opptak i store områder kan gi økt press på å bygge opp skoletilbudet i byene. Særlig bekymret er vi for yrkesfagene. Yrkesfagene kan for det første bli særlig utsatt for kutt når fagtilbudene i distriktene kuttes for å møte nedgang i elevgrunnlaget. Skal vi styrke yrkesfagene, slik regjeringen sier den vil, må tilbudet dimensjoneres etter flere hensyn. Særlig er det viktig å ta hensyn til behov i arbeidsmarkedet og reelle muligheter for læreplasser. Slike vurderinger bør regionene selv ta, mener Sandvik.

Upopulær regionreform

Han mener regjeringen snakker mot seg selv etter å ha forsvart en upopulær regionreform i seks år.

– Mer makt skulle ut til sammenslåtte fylker. Men nå vil regjeringen plutselig tvinge fylkene til å velge opptaksmodellen som høyresiden synes er best. For fylkene blir i så fall ikke skolevalget særlig fritt, mener Sandvik.

Arbeiderpartiets kandidat som fylkesrådsleder i Viken, Tonje Brenna, gikk også hardt ut mot fritt skolevalg i et intervju med FriFagbevegelse fredag.

– Det er en stor løgn å kalle det Høyre vil ha for fritt skolevalg. For de aller fleste elevene vil det være ufritt, og et karakterbasert skolevalg. Vi kan ikke få en situasjon hvor vi må sende tenåringsbarn flere mil unna for å gå på skole eller bo på internat for å få skolegang. Alle skal ha rett til å gå på en nærskole. Man skal ha rett til å gå på en nærskole, men ha muligheten for å søke andre skoler, mener Tonje Brenna.

p

Senterpartiets fylkesrådslederkandidat, Tomas Iver Hellem, mener fritt skolevalg er en særdeles dårlig ide.

– Vi ønsker istedet at våre elever skal få gå på sin nærskole. Vi vil støtte distriktskolene i Trøndelag. Fritt skolevalg vil føre til at de flinkeste elevene i verste fall presser ut de som ikke er så flinke fra nærskolene. Det vil blant annet få konsekvenser i Trondheim. Et annet argument er at regjeringen på denne måten vil overprøve vår modell i Trøndelag, mener Hellem.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse